ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί οι τραπεζίτες δεν πιστεύουν σε αλλαγή της τάσης στο Χ.Α.

01:22 - 17 Μαϊ 2011
stavroula

Από stavroula

Τράπεζες σε νέα χαμηλά, χρηματιστήριο στα τάρταρα για έναν λόγο που ήδη έχει αρχίσει να γίνεται... ανέκδοτο! Οι σκανδαλώδεις ερωτικές διαθέσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος Καν αποτελούν τον βασικότερο λόγο για την πτώση των ευρωπαικών αγορών και βεβαίως για το βύθισμα του Χ.Α. σε επίπεδα, που οι επενδυτές και γενικότεραοι ενασχολούμενοι περί τα χρηματιστηριακά στην Ελλάδα έχουν να δουν από το 1997.
Ήδη, δύο μετοχές, με σημαίνουσα σημασία στη διαμόρφωση των τιμών, η Eurobank και η Marfin Popular διαπραγματεύονται σε ιστορικά χαμηλά. Μιά ανάσα από τα ιστορικά χαμηλά της βρίσκεται η μετοχή της Πειραιώς και στα επίπεδα του 2003, δηλαδή οκτώ χρόνια πίσω, διαπραγματεύεται η Εθνική. Το τελευταίο που έχουν να σκεφθούν οι επενδυτές είναι ότι οι τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται κάτω από τη λογιστική τους αξία.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι εξελίξεις γύρω από τη σκοτεινή υπόθεση του κ. Ντομινικ Στρος Καν μπορεί να καθυστερήσουν μια σειρά από ζητήματα που άπτονται της διαχείρισης της ελληνικής κρίσης χρέους. Ο κ. Στρος Καν υποστηρίζουν τραπεζικές και χρηματιστηριακές πηγές, όσο κι αν δυσαρεστείτο από τους αργούς ρυθμούς εφαρμογής του Μνημονίου, είχε να ποει έναν καλό λόγο στήριξης της χώρας και των προσπαθειών της. Παρασκηνιακά δε, εφέρετο να ενεργεί υπέρ της Ελλάδας, τόσο ως προς την επιμήκυνση των δανείων, όσο και ως προς το επιτόκιο, την αναδιάρθρωση του χρέους, περνώντας μηνύματα στην άκαμπτη Γερμανία υπέρ της χώρας μας.

Το ενδεχόμενο παραίτησης του κ. Στρος Καν και η έλευση στη θέση του άλλου προσώπου μπορεί να σημαίνει τη λήψη τυχόν αυστηρότερων από τα προβλεπόμενα μέτρα και η υποχρέωση η Ελλάδα να πιάνει συγκεκριμένους στ΄'οχους πριν από την χορήγηση κάθε δόσης. Υπό αυτούς τους φόβους κι αυτές τις ανησυχίες η αγορά βρέθηκε χθες μέχρι τα χαμηλά των 1.321 μονάδων και πλέον, όλα τα ενδεχόμενα να βρεθεί χαμηλότερα, μέχρι τις 1.280 μονάδες είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο, σχολιάζουν αναλυτές.

Την ίδια ώρα, η προσοχή της αγοράς για την Ελλάδα είναι στραμμένη το τελευταίο διήμερο και στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιείται η μηνιαία σύνοδος των ευρωπαίων υπουργών οικονομικών. Οι δηλώσεις Σόιμπλε ότι αποκλείεται αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέχρι το 2013, καλώντας ταυτόχρονα τους ιδιώτες, δηλαδή τις τράπεζες να διευκολύνουν εθελοντικά την Ελλάδα, δημιουργεί κλίμα αναδιάρθρθωσης, εκτιμούν τραπεζίτες. Από την άλλη η «επίσημη Ευρώπη», δια μέσω του εκπροσώπου του κ. Όλι Ρεν περί αναδιάταξης του χρέους και όχι αναδιάρθρωσης, επιβεβαιώνει με τον πλέον καλύτερο τρόπο ότι η συζήτηση έχει προχωρήσει και στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου θα πρέπει να αναμένουμε τα αποτελέσματα και τις αποφάσεις.
Πέρα από αυτά όμως, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπιστώσεις της τρόικας από την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι τραγικές.
Κυρίως σε ό,τι αφορά στο σκέλος των εσόδων, δεν αποκλείεται να τεθούν ρεαλιστικότεροι στόχοι από αυτούς που έχουν τεθεί εκ μέρους της κυβέρνησης. Σε αυτά ας προστεθούν η αναμονή της Αγοράς για πιθανή υποβάθμιση της Χώρας από Fitch και Moody΄s, στις εξελίξεις όσον αφορά την σύνθεση του MSCI.

Σ. Κ. Χαρίτος
Τελευταία τροποποίηση στις 12:04 - 17 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.