ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε τρία σενάρια ποντάρουν οι ξένοι στο Χ.Α.

01:08 - 18 Μαϊ 2011
stavroula

Από stavroula

Τρία σενάρια παίζουν οι ξένοι τις τελευταίες μέρες στο Χ.Α. Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αλλαγής πλεύσης της κυβέρνησης με γενναίες αποκρατικοποιήσεις και επιμήκυνση. Αυτά τα τρία είναι που καθιστούν Έλληνες και ξένους επενδυτές ιδιαίτερα προσεκτικούς απέναντι στην αγορά, η οποία μέρα με τη μέρα μαραζώνει. Μέχρι τις 16.00 το απόγευμα, περίπου μία ώρα πριν από το κλείσιμο δεν είχε γίνει ούτε μία συναλλαγή σε περίπου 100 μετοχές, ενώ σε άλλες 70 ο όγκος τους έφτανε το πολύ τις 2.000 τεμάχια!
Οι δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές, που ταυτόχρονα ευνοούνται από την ευρεία διασπορά τους σε μία τόσο ρηχή αγορά, με συναλλαγές της τάξης των 60 - 65 εκατ. ευρώ, αποτελούν πόλο έλξης κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Περίπου μιάμιση ώρα πριν από το χθεσινό κλείσιμο, οι συναλλαγές στο Χ.Α. δεν είχαν προσεγγίσει καν τα 30 εκατ. ευρώ.

Η ατμόφαιρα στη χώρα και την οικονομία μυρίζει... «μπαρούτι» αναφέρουν τραπεζικές πηγές, ενώ σε δημοσιεύματα του ξένου Τύπου γίνεται λόγος για απρόβλεπτες καταστάσεις στο άμεσο μέλλον. Οι ξένοι δανειστές έχουν απογοητευτεί από την μη επίτευξη των στόχων του μνημονίου. Η κυβέρνηση με τον πιο εύγλωττο τρόπο δεν φαίνεται διατεθειμένη να βάλει το χέρι της στη φωτιά, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές και η αντιπολίτευση δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει τις ευθύνες της. Εδώ και έξι μήνες δεν έχει περάσει τίποτα σοβαρό από το Κοινοβούλιο που να αποτελέσει τομή στην ελληνική οικονομία για τα μάτια των ξένων, αναφέρουν οι ίδιοι.

Η παραμονή στην Αθήνα για μία ακόμα εβδομάδα της τρόικας, καθώς και η μη συμμετοχή του κ. Παπακωνστνατίνου στις εργασίες του EcoFin χθες επιτείνει τις ανησυχίες στις αγορές. Πλέον οι Ευρωπαίοι, αρχής γενομένης από τον Ζαν Κλοντ Γιούγκερ και τον Όλι Ρεν, ομολογούν δημοσίως ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι μη διαχειρίσιμο αν δεν ληφθούν μέτρα (...) και πως θα πρέπει να εξεταστεί ένας τύπος αναδιάταξης (reprofiling) του χρέους.

Την ίδια ώρα, Έλληνες και ξένοι επενδυτές βλέπουν ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση αδυνατούν να συνεννοηθούν για τη διαχείριση της κρίσιμης (σ.σ. κρισιμότατης) κατάστασης στην οικονομία. Η κυβέρνηση έχει κατεβάσει τους τόνους απέναντι στην αντιπολίτευση προκειμένου να την... φέρει με τα νερά της και παρασκηνιακά η Ν.Δ. αναφέρει ότι συμφωνεί με τις απ0οκρατικοποιήσεις και την περιστρολή των δαπανών, αλλά διαφωνεί με τη φορολογία. Από την άλλη, η τρόικα δεν φαίνεται διατεθειμένη να παίξει αυτήτη φορά με τους Έλληνες και απαιτεί ακόμα και έγγραφή δέσμευση από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. γτια την εφαρμογή του Μνημονίου.
 
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Τελευταία τροποποίηση στις 14:32 - 18 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.