ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eπώνυμες αλυσίδες ζητούν προστασία από τους πιστωτές τους

02:23 - 19 Μαϊ 2011
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Ο «κύβος ερρίφθη» για τον όμιλο Γλου και παρά την παρέμβαση - αντίδραση της Puma... ο όμιλος μόλις χθες ακολούθησε το δρόμο του πτωχευτικού νόμου, καταθέτοντας αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99.
Η εκδίκαση της αίτησης της εταιρείας περί ένταξης στο άρθρο 99 είχε λάβει παράταση ως τις 18/5 με τον όμιλο Puma να αποτελεί την κύρια αιτία, υποστηρίζοντας θερμά ότι ο όμιλος Γλου δεν πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την εισχώρησή του στο εν λόγω άρθρο, αφού ουσιαστικά βρίσκεται σε κατάσταση στάσης πληρωμών.

Η παραπάνω εξέλιξη θα παράσχει τον απαιτούμενο χρόνο στον όμιλο, προκειμένου να βρει τελικά τον τρόπο να εξέλθει του τέλματος και του αδιεξόδου, στοχεύοντας στην επίτευξη συναίνεσης στη διαδικασία συνδιαλλαγής με τους πιστωτές.

Υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις πτώχευσης κατά του ομίλου είχαν ανέλθει στις πέντε, με τη μία εξ αυτών να έχει κατατεθεί από μεγάλη τράπεζα με απαίτηση 3 εκατ. ευρώ, ενώ 108 ήταν οι θετικές «ψήφους» που είχε συμπληρώσει ο όμιλος υπέρ της διαδικασίας συνδιαλλαγής. Ωστόσο, χθες στο Πρωτοδικείο Αθηνών ήραν τις αιτήσεις πτώχευσης τόσο οι τέσσερις ιδιώτες πιστωτές του ομίλου όσο και ο μεγάλος τραπεζικός όμιλος. Υπέρ του αιτήματος υπαγωγής στο άρθρο 99 τάχθηκαν 106 εργαζόμενοι, 27 προμηθευτές, 10 franchisees, καθώς και ο ΣΕΛΠΕ. Σημειώνεται ότι ο όμιλος Puma διεκδικεί 55 εκατ. ευρώ από τον πρώην συνεργάτη του.

 

«Ουρά» κάνουν οι εισηγμένες για το άρθρο 99!

 

Στο μεταξύ, τα υψηλά χρέη, η «εκτίναξη» των επισφαλειών, καθώς και η υποχώρηση του τζίρου και οι διευρυμένες ζημιές έχουν οδηγήσεις 15 εκ των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών υπό την «ομπρέλα» του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα. Να σημειωθεί ότι δύο μήνες περίπου πριν οι επιχειρήσεις που είχαν καταλήξει στο άρθρο 99 καταμετρούνταν 13, γεγονός που αποδεικνύει ότι η κατάσταση κάθε άλλο παρά «αστεία» δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Πρόκειται για τις εξής εισηγμένες: Ατλάντικ, Αττικατ, Ridenco (που διαθέτει τα εμπορικά σήματα Τimberland, Νautica κ. ά.), ΣΑΟΣ, Αφοι Μεσοχωρίτη, Altec, Εδραση Ψαλλίδας, Microland, Lannet, Ελλ. Ιχθυοκαλλιέργειες, Betanet, Θεμελιοδομή (διεγράφη από το Χ. Α. στις 23/3/2007), Νεώριον Σύρου, Alter και Εxpert Hellaς, που είναι βασικός μέτοχος της εισηγμένης Εικόνα & Ηχος, με ποσοστό 48,140%.

Για τις επιχειρήσεις αυτές η υπαγωγή στο άρθρο 99 αποτελεί μία κίνηση - «ασπίδα», η οποία θα τους προστατεύσει από τους πιστωτές. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η εισαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα δεν σηματοδοτεί και τη λήξη «συναγερμού» για το οικονομικό πρόβλημα των επιχειρήσεων, με την έννοια ότι κατά αυτό τον τρόπο δεν διαφεύγουν τον κίνδυνο της πτώχευσης και του «λουκέτου», απλά μέσω της παραπάνω διαδικασίας κερδίζουν περισσότερο χρόνο για να καταλήξουν στην πρωτοβουλία εκείνη που θα τους βοηθήσει να βγουν από το «τέλμα».

Η εικόνα αυτή στον επιχειρηματικό κόσμο «αντικατοπτρίζει» την ελληνική ύφεση, η οποία αντί όσο περνά ο καιρός να περιορίζεται, ωστόσο εξακολουθεί να βαθαίνει περαιτέρω, πλήττοντας ολοένα και ένα μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων.

Πάντως παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για μία κρίση «άνευ προηγουμένου», δεδομένου ότι ως προς το σύνολο του 2010 οι εταιρείες που έχουν κηρύξει πτώχευση ανέρχονται στις 355, αποδεικνύοντας αφενός την αδυναμία τους να επανέλθουν σε τροχιά ανάκαμψης και αφετέρου το ότι η αγορά έχει ήδη «στεγνώσει».

 

Σταυρούλα Μαλαίνου

Τελευταία τροποποίηση στις 19:00 - 19 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.