ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ριζικές κινήσεις ζητούν όσοι επενδύουν στο υποβαθμισμένο... ιστορικό κέντρο

01:13 - 20 Μαϊ 2011
stavroula

Από stavroula

Αν και βλέπουν» με θετικό μάτι την προσπάθεια της κυβέρνησης περί αναβάθμισης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, ωστόσο ένα μεγάλο μέρος της «πίτας» των επιχειρηματιών που επενδύουν στις περιοχές στα πέριξ του κέντρου θα εξέφραζαν μεγαλύτερη ικανοποίηση σε περίπτωση που οι όποιες κινήσεις ήταν πιο ριζικές, «απαντώντας» σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης, το οποίο όχι μόνο θα ανέστρεφε το υπάρχον κλίμα... αλλά θα προσέλκυε περισσότερους και νεότερους κατοίκους.
Αυτή είναι η οπτική γωνία από την οποία προσεγγίζουν το ζήτημα μεγάλοι όμιλοι που παρουσιάζουν οικιστικό ενδιαφέρον για το υποβαθμισμένο κέντρο της πόλης και οι οποίοι είτε έχουν ήδη επενδύσει στην τριγύρω περιοχή είτε βρίσκονται καθοδόν. της επένδυσης.
 
Αρμόδιοι παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο εν λόγω χώρο εδώ και μία δεκαετία επισημαίνουν πρώτα από όλα πως οποιαδήποτε επιχείρηση, προκειμένου να αλλάξει η «τραγική» κατάσταση που επικρατεί στο ιστορικό κέντρο είναι σαφώς μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, η οποία επιπλέον αντανακλά το «ζήλο» για αλλαγή κλίματος.
 
Ωστόσο, την ίδια στιγμή οι ίδιοι επισημαίνουν ότι από πλευράς οικιστικής επένδυσης μέτρα, όπως οι μεμονωμένες επιδοτήσεις, οι φοροαπαλλαγές ή ακόμα και η μείωση των αντικειμενικών αξιών δεν αρκούν. Σύμφωνα με την πλειονότητα των επιχειρηματιών επειδή οι περιοχές τριγύρω του κέντρου της Αθήνας «χωλαίνουν» ως προς τις κοινωνικές υποδομές, χρήζουν δομικών και πολεοδομικών βελτιώσεων.
 
Δεδομένου τη δυσχερή οικονομική συγκυρία στη χώρα, η αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου εκτιμάται «πολυτέλεια» εν μέσω στενών οικονομικών δυνατοτήτων. Συνεπώς, το «βλέμμα» των επιχειρηματιών στρέφεται σε επενδύσεις οι οποίες θα απευθύνονται στη μικρομεσαία τάξη με κατάλληλους οικονομικούς όρους, στους οποίους θα υπάρχει δυνατότητα ανταπόκρισης.
 
Όπως άλλωστε τονίζουν κύκλοι της εν λόγω αγοράς αυτή την περίοδο δεν παρατηρείται έντονη κινητικότητα προς την κατεύθυνση ανακατασκευής ενός παλαιού οικήματος, καθώς το κόστος είναι υψηλό και οι χρηματικές απολαβές χαμηλές.
 
Στην καλύτερη περίπτωση, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αναβάθμισης του ιστορικού κέντρου και των γύρω περιοχών, οι επιχειρηματίες ζητούν την κατάθεση ενός πενταετούς αναπτυξιακού σχεδίου, το οποίο και θα είχε σίγουρα αποτελέσματα.
 
Ιδιώτες επενδυτές: Αγοράζουν σήμερα φτηνά...  για σημαντικές υπεραξίες αργότερα
 
Στο μεταξύ, όσον αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις το φαινόμενο του «αγοράζω σήμερα φτηνά και πουλάω αύριο ακριβότερα» είναι πλέον συχνό. Γενικώς, παρατηρείται ότι ιδιώτες επενδυτές αγοράζουν σε τιμές «ευκαιρίας» ακίνητα και πολύ παλαιά κτήρια στις γειτονιές πέριξ του κέντρου της πόλης, με σκοπό να τα αναπλάσουν μελλοντικά κερδίζοντας σημαντικές υπεραξίες.
 
Τα μέτρα αναβάθμισης του ιστορικού κέντρου

Στη δέσμη τω μέτρων αναβάθμισης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

- Καθημερινές πεζές και εποχούμενες περιπολίες της αστυνομίας, καθώς και ομάδων δίκυκλης αστυνόμευσης «ΔΙΑΣ» και «ΔΕΛΤΑ», τις οποίες θα συνδράμουν και μέλη της δημοτικής αστυνομίας.
- Στοχευμένη δράση των ομάδων πρόληψης και καταστολής εγκλήματος.
- Ειδικές επιχειρήσεις για την εφαρμογή της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, ηθών, λαθρεμπορίας και πνευματικής ιδιοκτησίας. Μεγάλες επιχειρήσεις γενικών αστυνομικών ελέγχων θα διενεργούνται σε τουλάχιστον εβδομαδιαία βάση.
- Φορολογικά και οικονομικά κίνητρα για συγκεκριμένες περιοχές.
- Λειτουργία τριών μονάδων υποκατάστασης (χορήγηση μεθαδόνης) σε νοσοκομεία.
- Ειδικά προγράμματα ανάπλασης περιοχών με στόχο τη βελτίωση των όρων διαβίωσης των κατοίκων και της ποιότητας του περιβάλλοντος.
- Δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων.
- Μείωση των αντικειμενικών αξιών, ώστε να επιστρέψουν οι χαμένες χρήσεις και να έρθουν νέοι κάτοικοι στο Κέντρο της πόλης.
- Μετατροπή παλαιών ξενοδοχείων σε διαμερίσματα για νέους ανθρώπους, για δημιουργούς, για καλλιτέχνες, αλλά και για «πληροφορικάριους», ώστε να συμβάλουν στη νέα επιχειρηματικότητα. 

Σ.Μ.
 
 
Τελευταία τροποποίηση στις 16:49 - 20 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.