ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

(upd) Δεν δίνει συναίνεση στην κυβέρνηση ο Σαμαράς- Σε εξέλιξη η συνάντηση Παπανδρέου- Καρατζαφέρη

08:48 - 24 Μαϊ 2011
stavroula

Από stavroula

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον κ. Σαμαρά, η οποία ξεκίνησε λίγο πριν τις 10:30 στο Μέγαρο Μαξιμου τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαρά, στο πλαίο των κατ' ιδίαν συναντήσεων του κ. Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς, εκτός της γενικής γραμματέα του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, η οποία δήλωσε πως δεν θα συμμετάσχει. Η συνάντηση Παπανδρέου- Σαμαρά διέρκεσε λιγότερο από 1 ώρα.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι δεν παρέχει καμία συναίνεση στην κυβερνητική πολιτική, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό. Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την πολιτική της κυβέρνησης ότι φέρνει περισσσότερη ύφεση, όχι λιγότερα ελλείμματα, κάνοντας λόγο για νέες φοροεπιδρομές σε βάρος όσων δεν αντέχουν, υπογραμμίζοντας ότι δεν συναινεί στην αποδεδειγμένα λανθασμένη συνταγή του μνημονίου.
Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι είναι σωστή η επιλογή των αποκρατικοποιήσεων, αλλά διαφωνεί με τη λογική της εκποίησης της κρατικής περιουργίας μέσα σε ένα κλίμα ταμειακού πανικού. Εκτιμά ως σωστό μέτρο μια θέση και της ΝΔ τις συμβάσεις εκμετάλλευσης λιμανιών και αεροδρομίων. Ωστόσο, τονίζει ότι "λίγα σωστά, σε ένα συνολικό λάθος δεν δίνουν τη λύση", όπως δηλώνει χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι με το Ζάππειο 2 έδειξε το δρόμο για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει ούτε την επανεκκίνηση, ούτε την επαναδιαπραγμάτευση, ξεπερνώντας, όπως δήλωσε, τα όρια της αντοχής της κοινωνίας.

Για τη συνάντηση των δύο αρχηγών μίλησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Πεταλωτής, ο οποίος τόνισε ότι αυτή έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τον κ. Σαμαρά για υπευθυνότητα. Για το φορολογικό, που είναι το κρίσιμο ζήτημα το οποίο χωρίζει την κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υποχωρήσει το έλλειμμα στο 6,4%. Τόνισε ότι οι προτάσεις της ΝΔ για το φορολογικό είναι υπό συζήτηση, αρκεί να επικεντρώνονται σε αυτόν τον στόχο.

Σημειώνεται ότι oι εν λόγω συναντήσεις εκτιμώνται ιδιαίτερα κρίσιμες, εάν ληφθούν υπόψη οι βαρύτατες και επίμονες πιέσεις που σκούν οι Ευρωπαίοι εταίροι στην ελληνική κυβέρνηση για πολιτική συναίνεση με την αντιπολίτευση, προκειμένου να δοθεί το "πράσινο φως" σε μία νέα ενδεχομένη βοήθεια.

Ο πρωθυπουργός, κ. Γ. Παπανδρέου συναντάται αυτή τη στιγμή με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, στις 13:30 με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στις 14:30 με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, στις 15:30 με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ.Κουβέλη.

Προς το παρόν πάντως πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να απορρίπτει τη συναίνεση και να λέει "όχι" στο Μνημόνιο και στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα. Παρόλα αυτά ο ίδιος θα ταχθεί υπέρ ορισμένων μέτρων που εκτιμά ότι είναι σωστά, όπως τη μείωση της δημόσιας σπατάλης, ορισμένες αποκρατικοποιήσεις, κ.α. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι το κλίμα επιβαρύνεται από τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου ειδικά για τη «φορεπιδρομή» και αναμένεται να τονίσει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια λανθασμένη πολιτική.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:26 - 24 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.