ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η “καυτή πατάτα” των ελληνικών ομολόγων στα χέρια των ευρωπαϊκών τραπεζών

01:10 - 26 Μαϊ 2011
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Με την “καυτή πατάτα” των ελληνικών ομολόγων στα χέρια κινδυνεύουν να μείνουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες σε περίπτωση κάποιας αρνητικής εξέλιξης οι οποίες σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Thompson – Reuters έχουν στα χαρτοφυλάκια τους περίπου 100 δις ευρώ ελληνικού χρέους τα οποία και δεν μπορούν να πουλήσουν.
Η απροθυμία των αγορών σε ότι θυμίζει Ελλάδα, καθώς και η σιγουριά ορισμένων διαχειριστών κεφαλαίων ότι υπήρξαν υπερβολές σχετικά με τα προβλήματα της χώρας, έχουν δημιουργήσει “εγκλωβισμένους” στο ελληνικό χρέος, με πολλούς πλέον Ευρωπαίους τραπεζίτες να παραμένουν με σταυρωμένα χέρια, παρατηρεί το πρακτορείο επισημαίνοντας ότι οι ίδιοι έχουν ευθύνη καθώς αγνόησαν τις συμβουλές περί μείωσης της έκθεσης τους, την ώρα μάλιστα που το κόστος ασφάλισης των ομολόγων είναι σε δυσθεώρητα ύψη. “Αυτή τη στιγμή το μόνο που μπορούν να κάνουν οι τραπεζίτες είναι να κλείσουν τα μάτια και να ελπίζουν”, παρατηρεί ανώνυμη ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται το πρακτορείο.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι αυτές που κατέχουν τη μερίδα του λέοντος με περίπου 50 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων, ενώ περίπου 19 δισ. ευρώ ομολόγων βρίσκονται σε γερμανικά χαρτοφυλάκια και περίπου 15 δισ. ευρώ σε γαλλικά. "Για πολλές τράπεζες ο χειρότερος εφιάλτης τους φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα». "Γνωρίζουμε τώρα ότι ο ελληνικός καπνός ήταν πράγματι φωτιά και πολλοί επενδυτές έχουν τώρα βρεθεί εκτεθειμένοι σε μεγάλο βαθμό", προσθέτει η πηγή του πρακτορείου.

Το 2004 η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών και γερμανικών 10-ετών κρατικών ομολόγων ήταν κάτω από 150 μονάδες βάσης, ενώ πλέον έχει ξεπεράσει τις 1.400 μονάδες βάσης. Πολλές τράπεζες είχαν στα χαρτοφυλάκια τους αυτά τα ομόλογα, χαρακτηρισμένα ως επενδύσεις με μηδενικό κίνδυνο, δήλωσε ο Tim Skeet της RBS. Ωστόσο πλέον η τάση έχει αντιστραφεί.

Ορισμένες μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες κατάφεραν γρήγορα να μειώσουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα. Όμως άλλοι, είτε από αναποφασιστικότητα, είτε από αδράνεια είτε από πεποίθηση ότι η κατάσταση Ελλάδα θα αποτελούσε μία μικρή συγκυρία, δεν μείωσαν την έκθεση τους, ώστε να μην εγγράψουν κιόλας τις ζημία, πρόσθεσε ο αναλυτής.

Δεδομένου ότι οι τιμές υποχώρησαν - το 10-ομολόγου εμπορεύεται σήμερα σε 51 σεντς για το ευρώ - και ο φόβος μεγάλωσε ότι μια αναδιάρθρωση ήταν αναπόφευκτη, η εναλλακτική της πώλησης είχε χαθεί. "Η κατάσταση της ρευστότητας στην ελληνική αγορά είναι πολύ περιορισμένη για να υποστηρίξει σημαντικές ανακατανομές περιουσιακών στοιχείων που αφορούν τα ελληνικά ομόλογα προς το παρόν", δήλωσε ο Φίλιπ Μπράουν, της Citigroup.

Ίσως εντυπωσιακά, ορισμένες τράπεζες είδαν ακόμη και την πτώση των τιμών ως ευκαιρία για να αυξήσουν την έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα, ούτως ώστε να τα “ανταλλάξουν” με την πλήρη ονομαστική τους αξία στις πράξεις ανοικτής αγοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. “Ένας οικονομικός διευθυντής μου είπε ότι ήταν ηλίθιοι αυτοί που δεν αγοράζουν τα ελληνικά ομόλογα”, δήλωσε ο R. Henriques της JP Morgan.

Η αδυναμία των τραπεζών να πωλήσουν ή να αντισταθμίσουν αυτή την έκθεση εν μέρει εξηγεί γιατί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει τόσο πολύ αντιδράσει σε οποιαδήποτε συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Καθώς περνά ο χρόνος η έκθεση μειώνεται καθώς τα ομόλογα ωριμάζουν και εξοφλούνται στο σύνολό του. Από τα περίπου 270 δισ. ευρώ των ελληνικών ομολόγων που υπάρχουν σήμερα, περίπου το ένα τρίτο θα ωριμάσει μέχρι το τέλος του 2013.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:49 - 26 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.