ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέχρι την 11η Ιουνίου κλείνει το Μεσοπρόθεσμο και η πέμπτη δόση

19:31 - 27 Μαϊ 2011
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Ορόσημο την 11η Ιουνίου χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών σε συνομιλία του με δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης των αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, επισημαίνοντας ότι τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα μαζί με την αξιολόγηση της Τρόικα θα συζητηθούν στο έκτακτο συμβούλιο του Εurogroup. Επιπλέον ο Παπακωνσταντίνου εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η πέμπτη δόση θα δοθεί.
Πλέον το βάρος της η κυβέρνηση θα το δώσει στην ολοκλήρωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, με τις διαπραγματεύσεις όμως με την τρόικα να μην έχουν ολοκληρωθεί. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στα μέσα της εβδομάδας οπότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών, ενώ ανοιχτά παραμένουν σημαντικά θέματα, όπως, υπό ποιο σχήμα θα γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις. Σημειώνεται, πάντως, ότι σε προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο έγινε αποδεκτή πρόταση του κ. Ανδρέα Λοβέρδου να υπογράψουν όλοι οι υπουργοί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες ο πρωθυπουργός έχει πρόθεση να περάσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα από τη Βουλή θέτοντας ένα μεγάλο πολιτικό δίλημμα: Το πακέτο θα ψηφισθεί ή θα απορριφθεί στο σύνολό του και όχι κατ' άρθρο, μιας και θα είναι αποτέλεσμα συμφωνίας με την τρόικα που δεν επιδέχεται αλλαγών.

Με αυτόν τον τρόπο, ο κ. Παπανδρέου θα ζητήσει από όλους να πάρουν θέση εάν θα στηρίξουν την πορεία διάσωσης της χώρας, ή θα αρνηθούν την ψήφο τους και η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. Η κυβέρνηση θα επιμείνει στην απλή πλειοψηφία των 151 βουλευτών.

Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας, το οποίο η κυβέρνηση αποκαλεί και Οδικό Χάρτη έπρεπε αρχικά να εμπεριέχει μόνιμα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης ύψους τουλάχιστον 8% του ΑΕΠ. Ωστόσο, η τρόικα διαπίστωσε πως μεγάλο μέρος των πολιτικών που περιγράφονται στον Οδικό Χάρτη βασίζονται σε μη ρεαλιστικούς στόχους που δεν οδηγούν με βεβαιότητα σε δημοσιονομική εξυγίανση και δεν πείθουν ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα εισέλθει μετά το 2013 σε μία βιώσιμη πτωτική φάση.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι εν μέσω των πολιτικών εξελίξεων, και των συνεχών δηλώσεων των Ευρωπαίων αξιωματούχων κατά της Ελλάδας, χιλιάδες Έλληνες καταθέτες ήδη κατέφυγαν τις τελευταίες εβδομάδες σε τράπεζες του εξωτερικού και σε αγορά θυρίδων, κυριευμένοι από τρόμο με τις πληροφορίες που ήθελαν την χώρα να πτωχεύει και να δεσμεύονται οι καταθέσεις.Τραπεζικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι επανήλθε τις τελευταίες ημέρες η ανυπόστατη φημολογία περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, με αφορμή αυτή τη φορά την προοπτική το ΔΝΤ να μην εκταμιεύσει την πέμπτη δόση του δανείου προς τη χώρα μας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.