ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Αγανακτισμένοι" εναντίον όλων - "'Αδειασμα" Πεταλωτή σε Πάγκαλο

00:48 - 30 Μαϊ 2011
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Σε πείσμα των δηλώσεων Πάγκαλου σε κυριακάτικη εφημερίδα για "μόδα των τεχνολογιών" και "ανώδυνη εκτόνωση" οι Αγανακτισμένοι έδωσαν από το απόγευμα της Κυριακής "βροντερό παρών" στην πλατεία Συντάγματος, στη μαζικότερη μέχρι στιγμής κινητοποίηση του κινήματος.
Ενώνοντας τις φωνές τους με αυτές των Ευρωπαίων διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στις κεντρικές πλατείες της γηραιάς ηπείρου, πάνω από πενήντα χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας διαδήλωσαν χθες κατά των μέτρων λιτότητας και του Μνημονίου. Παράλληλα, εξέδωσαν ψήφισμα το οποίο καλούν τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα σε γενική πολιτική απεργία.

Από τις διαδηλώσεις των Αγανακτισμένων έλειψαν και πάλι οι κομματικές αποχρώσεις ενώ όταν το απόγευμα οπαδοί αριστερού κόμματος επιχείρησαν να εισχωρήσουν με "πλακάτ" ανάμεσα τους, "έφαγαν πόρτα".  Κεντρική θέση κατείχε αυτή τη φορά το πανό- σύνθημα "Η πιο μεγάλη βία είναι η φτώχεια" ενώ η οργάνωση των πολιτών ήταν σαφώς αναβαθμισμένη, καθώς συγκροτήθηκαν ομαδες σίτισης, καθαριότητας, νομικής υποστήριξης και ιατρείο ενώ θεατρικές και καλλιτεχνικές ομάδες βρήκαν ευκαιρία να διασκεδάσουν τον κόσμο με αυτοσχέδιες παραστάσεις.

Στο πλευρό των Αγανακτισμένων τάχθηκε μάλιστα με ανοικτή επιστολή του ο Μίκης Θεοδωράκης, χαιρετίζοντας το αίτημα τους "να φύγει η κυβέρνηση της ντροπής και όλο το πολιτικό προσωπικό που διαχειρίστηκε δημόσια αξιώματα, καταστρέφοντας, λεηλατώντας και υποδουλώνοντας την Ελλάδα"..

Στα παραλειπόμενα της διαδήλωσης, ο ελαφρύς τραυματισμός μίας διαδηλώτριας η οποία παρασύρθηκε από αυτοκίνητο που επιχείρησε να διασχίσει το πλήθος, ενώ φαινόμενα αισχροκέρδειας εμφανίστηκαν από μικροπωλητές που εκμεταλλευόμενοι την ελλιπή αστυνόμευση αλλά και την πείνα των διαδηλωτών άδραξαν την ευκαιρία να πουλήσουν σάντουιτς, αναψυκτικά, αλλά και ελληνικές σημαίες σε εξωφρενικές τιμές.

Στο group των Αγανακτισμένων στο facebook, που αριθμεί πλέον πάνω από 91000 ανθρώπους, συνεχής είναι η ροή από μηνύματα χρηστών που σχολιάζουν «το τις πταίει», συζητούν μεταξύ τους αλλά και συμμετέχουν σε διάφορα poll σχετικά με την "επόμενη μέρα". Το "τι μέλλει γενέσθαι" για τους Αγανακτισμένους θα φανεί τις επόμενες μέρες αλλά και την επόμενη Κυριακή, οπότε και είναι προγραμματισμένη η επόμενη πανευρωπαϊκή κινητοποίηση.

Μεγαλοπρέπες «άδειασμα» Πεταλωτή σε Πάγκαλο

Σαφείς αποστάσεις από την επικριτική τοποθέτηση του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης πήρε σε τηλεοπτικές δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής αναγνωρίζοντας την ύπαρξη ιδεολογικού υπόβαθρου στις αντιδράσεις του κόσμου «Ακόμα και η μόδα των νέων τεχνολογιών είναι ιδεολογία» υποστήριξε, ενώ τόνισε πως οι διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών «δείχνουν πραγματικά ποιες είναι οι ανάγκες του κόσμου σήμερα».

Δεν παρέλειψε να διαχωρίσει ευθέως τη θέση του από τις δηλώσεις Πάγκαλου, υπενθυμίζοντας πως «συγκεκριμένες ιδεολογίες στο Πολυτεχνείο θεωρούσαν ότι και εκείνο το κίνημα ήταν προβοκατόρικο», φωτογραφίζοντας τις απόψεις του παράνο?ου ΚΚΕ τις πρώτες η?έρες της εξέγερσης του Νοέ?βρη του '73.

Δ.Κ.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:26 - 30 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.