ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εισηγμένες: Ανοίγματα στο.... εξωτερικό για αντισταθμίσουν τις απώλειες της εγχώριας αγοράς

01:25 - 31 Μαϊ 2011
stavroula

Από stavroula

Ανοίγματα στο... εξωτερικό επιχειρούν ολοένα και περισσότερες εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Με την εγχώρια αγορά να βυθίζεται μέρα με τη μέρα στη «μέγγενη» μίας πρωτοφανούς ύφεσης, κορυφαίες επιχειρήσεις είτε ξεκινούν νέες διεργασίες σε ξένα εδάφη είτε ακολουθούν πιστά το προϋπάρχον σχεδιασμό τους, ο οποίος προβλέπει ούτως ή άλλως διεθνή επιχειρηματική δραστηριότητα.
Αναφορικά με την πρώτη περίπτωση, η αγορά του εξωτερικού αποτελεί πηγή επενδυτικού ενδιαφέροντος λόγω σοβαρού αδιεξόδου, στο οποίο έχουν περιέλθει οι εισηγμένες εξαιτίας της εγχώριας κατανάλωσης που έχει υποστεί οικονομικό σοκ! Ως προς τη δεύτερη περίπτωση, αρκεί να σημειωθεί ότι όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό αποτελούν την εξαίρεση της εποχής: Δεν προχωρούν σε απολύσεις, αλλά σε προσλήψεις.
 
Fourlis, Folli-Follie, Jumbo «οργώνουν» τις διεθνείς αγορές
 
Με το «δέλεαρ» ενός ισορροπημένου τζίρου τόσο από τα έσοδα της εγχώριας αγοράς όσο και του εξωτερικού εντός μίας πενταετίας, στις 17 Φεβρουαρίου ο όμιλος Fourlis ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνίας για την απόκτηση του δικτύου καταστημάτων Intersport και στην Τουρκία, η οποία προέβλεπε την απόκτηση των δικαιωμάτων franchise και την ίδρυση εταιρίας με το όνομα Intersport Atletik. Στη νέα εταιρεία ο όμιλος Φουρλής συμμετέχει με ποσοστό 75% μέσω της θυγατρικής του στην Ελλάδα Intersport Athletics, έχοντας τον διοικητικό έλεγχο, ενώ το υπόλοιπο 25% ανήκει στον μέχρι πρότινος franchisee.  Μέσω της εν λόγω συμφωνίας ο όμιλος Φουρλής απέκτησε 20 καταστήματα Ιntersport που λειτουργούν σήμερα στην Τουρκία.
 
Παράλληλα, ο όμιλος ανέλαβε την αντιπροσώπευση της βρετανικής εταιρείας ένδυσης New Look, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα ανοίξει το πρώτο κατάστημα οικιακού εξοπλισμού της ΙΚΕΑ στη Σόφια της Βουλγαρίας.
 
Στον σχεδιασμό της «Fourlis» περιλαμβάνεται η λειτουργία δικτύου 20 καταστημάτων New Look στη Ρουμανία και 5 αντίστοιχων στη Βουλγαρία, σε χρονικό ορίζοντα 5 έως 8 ετών.
 
Πολλά οφέλη φαίνεται πως θα επιφέρει η στρατηγική συνεργασία του κινεζικού ομίλου Fosun με τον ελληνικό όμιλο FF Group, η επισημοποίηση της οποίας πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαϊου, κατά την παρουσιάση της σε εκδηλώσεις σε Αθήνα, Σαγκάη από τις διοικήσεις και των δύο ομίλων.
 
Παράγοντες της αγοράς, εκτιμούν ότι η παραπάνω συνεργασία θα στηρίξει τις επιχειρηματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Εξάλλου, αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω της στρατηγικής συνεργασίας των δύο ομίλων, ο τουρισμός, το ταξιδιωτικό εμπόριο, καθώς και η δραστηριότητα της Folli - Follie στην Κίνα θα επωφεληθούν σημαντικά.
 
Στο μεταξύ, αναμένεται η αύξηση των καταστημάτων Folli Follie και Links of London τόσο στην Κίνα όσο όμως και στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, ενώ από τα επενδυτικά κεφάλαια των 30 εκατ. ευρώ για το 2011, μόνο τα 12 εκατ. θα κατευθυνθούν στην ελληνική αγορά.


Tα «φτερά» του στο εξωτερικό ανοίγει περαιτέρω και ο όμιλος Jumbo. Έχοντας εξασφαλίσει εγκαίρως την χρηματοδότηση για το αναπτυξιακό του πρόγραμμα της επόμενης διετίας επιταχύνει τις επενδύσεις του στην Βουλγαρία όπου η παρουσία του είναι ιδιαίτερα επιτυχής. Ο όμιλος συνεχίζει το επενδυτικό του πρόγραμμα με στόχο την λειτουργία έξι νέων καταστημάτων για την επόμενη οικονομική χρήση Ιούλιος 2011-Ιούνιος 2012 εκ των οποίων τα τρία στη Βουλγαρία.
 
 
Αυξάνουν τις θέσεις εργασίας τους... παρά την κρίση!
 
Περίπου στις 17.000 καταμετρούνται οι θέσεις εργασίας που έκαναν «φτερά» από τις περισσότερες εισηγμένες επιχειρήσεις στο ΧΑ το περασμένο έτος. Από τις 219 επιχειρήσεις, οι 175 μείωσαν θέσεις εργασίας, ενώ μόλις οι 44 εξ αυτών τις αύξησαν. Για τις 44 η δραστηριότητα στο εξωτερικό λειτούργησε ως «σωσίβιο». Αυτό σημαίνει αφενός ότι οι εταιρείες που ενίσχυσαν τις θέσεις ανήκουν στην κατηγορία με εκείνες που δραστηριοποιούνται και στη διεθνή εκτός της εγχώριας αγορά και αφετέρου ότι σε περίπτωση που δεν υπήρχαν και αυτές οι εταιρείες, τότε η κατάσταση στην αγορά θα ήταν πολύ χειρότερη!

Τελευταία τροποποίηση στις 10:44 - 31 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.