ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε περιδίνηση η κυβέρνηση

01:28 - 01 Ιουν 2011
stavroula

Από stavroula

Οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, για την ανάγκη του περιορισμού των προνομίων των βουλευτών και την θεσμοθέτηση ορίου στις θητείες τους ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στην ανάστατη Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτική άλλωστε ήταν η προχθεσινή αναβολή της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος και η χθεσινή αναβολή της συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομικών, όπου οι συμμετέχοντες περίμεναν με άγριες διαθέσεις τον υπουργό οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρωθυπουργός πρόκειται να καλέσει σε συνεδρίαση την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, σε μία προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα, να εξηγήσει το διακύβευμα για την οικονομία και να αναδείξει την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. Εντούτοις, είναι ασαφές αν διατηρεί ακόμη υπό τον έλεγχό του τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με ορισμένους εξ αυτών να αφήνουν off the record ανοικτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κυβέρνηση, αλλά, κυρίως, για τη χώρα.


Υπό αυτήν την έννοια, η συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας ίσως να αποδειχθεί εκ των πραγμάτων αναγκαία για την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, με δεδομένη την επαμφοτερίζουσα στάση ορισμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Φυσικά, σε περίπτωση που το Πρόγραμμα περάσει με τις θετικές ψήφους της Ν.Δ, τότε ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να προκηρύξει πιθανότατα εκλογές, από τη στιγμή μάλιστα που θα έχει διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη.


Οι αντιδράσεις των βουλευτών της κυβερνώσας παράταξης αφορούν δύο σημεία: πρώτον, την οικονομική πολιτική που ασκείται, με αποκορύφωμα την απαίτηση της Τρόικα για μείωση του αφορολόγητου, μαζικές αποκρατικοποιήσεις, νέα αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων, μείωση των συντάξεων, τοποθέτηση Ευρωπαίων επιτρόπων στα υπουργεία και στην υπό σύσταση εταιρεία αποκρατικοποιήσεων και – κυρίως – την παροχή έγγειων εγγυήσεων δημόσιας περιουσίας για να μας δοθεί νέο δάνειο. Οι αντιδράσεις αυτές αναμένεται να αποκρυσταλλωθούν στην επικείμενη σύσκεψη του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, την οποία ο κ. Παπακωνσταντίνου, όσο και να θέλει, δεν θα μπορέσει να αποφύγει, όταν οσονούπω, ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.


Το δεύτερο σκέλος των αντιδράσεων αφορά τα πρόσωπα που στελεχώνουν το κυβερνητικό επιτελείο, τα οποία ο κ. Φλωρίδης έχει άλλωστε χαρακτηρίσει «κηπουρούς» που διορίστηκαν υπουργοί. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι κ.κ. Δρούτσας, Μπιρμπίλη, Γερουλάνος, Παπακωνσταντίνου, αλλά και αρκετοί υφυπουργοί. Εξ ου και θεωρείται πλέον βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό, με την τοποθέτηση ενδεχομένως στην κυβέρνηση και εξωκοινοβουλευτικών προσώπων, αμέσως μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου (αν βεβαίως όλα εξελιχθούν ομαλά). Άλλωστε και ο ίδιος επιθυμεί να επαναφέρει πρόσωπα του στενού του κύκλου, τα οποία εμπιστεύεται απεριόριστα, στο επιτελείο του, κάτι που θα σημάνει απαλλαγή τους από τα κυβερνητικά χαρτοφυλάκια. Σε αυτά τα πρόσωπα πάντως δεν φαίνεται να περιλαμβάνονται πλέον, η κυρία Μπιρμπίλη και ο κ. Ραγκούσης, που φαίνεται να ακολουθούν τη δική τους, διαφορετική ο καθένας, αυτόνομη πορεία. 
 
Νικηφόρος Μαλεβίτης
[email protected]
Τελευταία τροποποίηση στις 15:46 - 01 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.