ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όλα έτοιμα για τη διάσωση No 2 της Ελλάδας - Στα 60 δισ. η βοήθεια γράφουν οι NYT

09:05 - 01 Ιουν 2011
stavroula

Από stavroula

(upd 3) Δάνειο ύψους 60 δισ. ευρώ περιλαμβάνουν τα νέα σενάρια περί επιπλέον πακέτου στήριξης στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times, τη στιγμή που χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal αποκάλυπτε ότι η Γερμανία αποφάσισε να βάλει τέλος στις συζητήσεις περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και να προχωρήσει σε συμβιβαστικές κινήσεις, προκειμένου να καταβληθεί επιπλέον οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα.
Ειδικότερα,  ρόλος του εν λόγω δανείου είναι αφενός να μπουν στο περιθώριο οι συζητήσεις περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους - ήπιας ή όχι - και αφετέρου να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας της Ελλάδας για τα επόμενα δύο χρόνια.

Όπως επισημαίνεται στο εν λόγω δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους, το δάνειο προβλέπει  ότι θα υπάρχει μία άτυπη συμφωνία με τους ιδιώτες ομολογιούχους να μετακυλήσουν τους τίτλους που έχουν ή να δεχθούν επιμήκυνση στην λήξη των ομολόγων» «Το νέο δάνειο θα αποφασιστεί μόνο εάν ληφθούν και νέα μέτρα λιτότητας» επισημαίνει το δημοσίευμα. «Το μεγάλο στοίχημα για την ΕΕ και το ΔΝΤ είναι εάν θα πειστούν οι ιδιωτικές τράπεζες να κρατήσουν τα ελληνικά ομολόγα. Θα ακολουθήσουν την διαδικασία της Βιέννης» καταλήγουν οι New York Times.

Όλι Ρεν:  Εξετάζεται λύση τύπου "Πρωτοβουλία της Βιέννης"

Την ανταλλαγή των ομολόγων που λήγουν τα επόμενα χρόνια με νέα, δηλαδή μία λύση τύπου "Πρωτοβουλία της Βιέννης" εξετάζουν με κάθε λεπτομέρεια όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης. Αυτό δήλωσε ο Κομισιάριος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, κ. Όλι Ρεν μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.

Ο κ. Ρεν επανέλαβε τη θέση του κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα δεν είναι μία εύκολη υπόθεση.

"Η πρωτοβουλία της Βιέννης μας έχει δώσει θετικά μαθήματα, τόνισε ο ίδιος συμπλρώνοντας ότι "η βασική ιδέα είναι να διατηρήσουν οι τράπεζες την έκθεσή τους (στην Ελλάδα) σε εθελοντική βάση".

Τέλος, ο ίδιος σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του Γιούνκερ ότι η επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους θα έχει πραγματοποιηθεί έως τα τέλη Ιουνίου τόνισε:  "Σίγουρα ξέρει γιατί μιλά".

Μέσω του EFSF το ευρωπαικό μερίδιο στο νέο πακέτο;

Την ίδια στιγμή, την ετοιμότητα των Ευρωπαίων αξιωματούχων να εξετάσουν περαιτέρω λύσεις για το ελληνικό ζήτημα, επισημαίνει δημοσίευμα του Dow Jones Νewswires, το οποίο επικαλείται δηλώσεις εκπροσώπου της ΕΕ.

Ωστόσο, όπως φέρεται ότι δήλωσε η συγκεκριμένη πηγή, οι Ευρωπαίοι αρχηγοί θα συζητήσουν για περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα, εφόσον και εάν η χώρα παραμείνει πιστή στην εφαρμογή του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων.

Αναφορικά με το σημερινό δημοσίευμα της FAZ, σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ δεν θα καταβάλει τη συμμετοχή του στην πέμπτη δόση του ελληνικού δανείου, η εκπρόσωπος δεν θέλησε να σχολιάσει.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, το ευρωπαϊκό μερίδιο στο νέο πακέτο στήριξης θα χρηματοδοτηθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθεροποίησης (EFSF).

Ιδού το χρονοδιάγραμμα του β' μέρους του bailout της Ελλάδας

Αφού λοιπόν η αναδιάρθρωση του χρέους δεν βρίσκεται πουθενά πάνω στο τραπέζι των συζητήσεων, όπως τουλάχιστον δηλώνουν επίσημα οι αξιωματούχοι, ο λογαριασμός της ελληνικής κρίσης δεν πρόκειται να βαρύνει τις τράπεζες της Ευρωζώνης που έχουν ελληνικά ομόλογα.
Αυτό λοιπόν αφήνει ως μοναδική επιλογή το να δοθούν στην Ελλάδα περαιτέρω χρήματα έτσι ώστε να πάρει ανάσες και να τα βγάλει πέρα για το υπόλοιπο του 2011. Πριν λίγες ημέρες η Credit Suisse είχε προβλέψει πως αυτή θα είναι η πιθανότερη επιλογή για την Ελλάδα, εκτιμώντας ότι θα υπήρχε κάποιο deal το οποίο θα περιελάμβανε ένα μεγάλο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων που θα μείωνε το σύνολο του χρέους της χώρας.

Ετσι, με αντάλλαγμα την μεγαλύτερη λιτότητα και την πώληση assets, θα δωθούν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, παρόλο που «η χώρα συνεχίζει να είναι αφερέγγυα». Οπως προσθέτουν, η ΕΕ όπως φαίνεται επιλέγει να καθυστερήσει τα χειρότερα για τη χώρα, μεταθέτωντάς τα στο μέλλον, κερδίζοντας έτσι λίγο περισσότερο χρόνο με ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης, μέχρι το... επόμενο μεγάλο κύμα της κρίσης σκάσει και αναγκάσει τους χαρράσοντες πολιτική να ξεκινήσουν το όλο αυτό debate από την αρχή.

Σύμφωνα με την Barclays Capital, ιδού τί πρόκειται να συμβεί τις επόμενες ημέρες.  Κατ' αρχήν η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έλθει σε μία συμφωνία με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την ΕΕ για ένα νέο δημοσινομικό πρόγραμμα. Ρεαλιστικά, αυτό θα πρέπει να γίνει είτε αυτήν την εβδομάδα είτε την επόμενη, το αργότερο, δεδομένου του προγράμματος αποπληρωμής.Η Ευρωζώνη στην συνέχεια θα πρέπει να έλθει και αυτή σε συμφωνία για να δοθούν τα εξτρά χρήματα μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής, σύμφωνα πάντα με την

Barcap :

-Αυτήν ή την επόμενη εβδομάδα, η Ελληνικη Βουλή θα εγκρίνει τα μεταρρυθμιστικά μέτρα

-ΔΝΤ/ΕΚΤ/ΕΕ αμέσως μετά θα δημοσιεύσουν μία συμπερασματική έκθεση

-Πιθανότατα στις 6 Ιουνίου να υπάρξει ένα έκτακτο συμβούλιο του

Eurogroup

-Eurogroup και Ecofin έρχονται σε συμφωνία για περαιτέρω οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα στις 20 Ιουνίου

-Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ στις 24 Ιουνίου και το ΔΝΤ στα τέλη του μήνα, θα εγκρίνουν το αναθεωρημένο πρόγραμμα και θα δώσουν το ok για την ολοκλήρωση της τέταρτης επανεξέτασης του ελληνικού προγράμματος

-Στα τέλη Ιουνίου, το ΔΝΤ και η ΕΕ θα καταβάλουν την 5η δόση του δανείου της Ελλάδας
Τελευταία τροποποίηση στις 19:11 - 01 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.