ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θα ρίξουν την κυβέρνηση;

01:32 - 03 Ιουν 2011
stavroula

Από stavroula

Πιο πιθανές από ποτέ φαντάζουν πλέον οι «διαρροές» από το κυβερνητικό στρατόπεδο, κατά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής προσαρμογής, στο οποίο φέρεται πλέον να έχει καταλήξει το οικονομικό επιτελείο, κατόπιν μακρών διαβουλεύσεων με την Τρόικα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από την επιστολή των 16 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, με την οποία ζητείται, υπό την έμμεση μορφή τελεσιγράφου, από τον πρωθυπουργό να μη φέρει το Μεσοπρόθεσμο σε ένα άρθρο προς ψήφιση στη Βουλή, αλλά σε πολλά άρθρα που θα συζητηθούν ξεχωριστά, χθες έφτασαν και στα πρόθυρα της παραίτησης και δύο υπουργοί. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η κυρία Λούκα Κατσέλη και ο κ. Δημήτρης Ρέππας, οι οποίοι αμφότεροι φέρονται να διαφωνούν με βασικές συνιστώσες του Μεσοπρόθεσμου, ήταν χθες έτοιμοι να «τα βροντήξουν».

Επιπλέον, η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη δηλώνει άγνοια για τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου να συμπεριλάβει στον ΦΜΑΠ και τους ημιυπαίθριους, ενώ είναι γνωστό ότι  εδώ και καιρό διατηρεί εξαιρετικά ψυχρές σχέσεις με τον κ. Παπακωνσταντίνου. Με λίγα λόγια, κυβέρνηση και Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στα πρόθυρα της διάλυσης, ενώ η κρίση επιτείνεται και από τους διαρκείς προπηλακισμούς βουλευτών και υπουργών από εξαγριωμένους πολίτες, με τελευταίο θύμα τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιώργο Πεταλωτή, χθες βράδυ. Τέλος, ενώ «όλα τα είχε η Μαργιωρή», από προχθές προστέθηκε και ο κ. Δρούτσας, ο οποίος, όπως και όλες οι άλλες σχεδόν προσωπικές επιλογές του πρωθυπουργού στα υπουργεία, θεωρούνται κόκκινο πανί για την Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο έχει προ πολλού απωλέσει τον έλεγχο, δεν φαίνεται να υποχωρεί στο αίτημα των «16» και δηλώνει αποφασισμένο να φέρει το Μεσοπρόθεσμο προς ψήφιση σε ένα άρθρο. Έτσι, οι βουλευτές θα κληθούν απλώς να πουν ένα «ναι» ή ένα «όχι» συνολικά σε αυτό και τυχόν αρνητική τους ψήφος θα έχει σαν αποτέλεσμα την de facto ανατροπή της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος μεταβείνει σήμερα στο Λουξεμβούργο, φέρεται να μελετά εδώ και ημέρες τη σύγκληση της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ, όπου θα προσπαθήσει να πείσει ο ίδιος τους βουλευτές του να υπερψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο. Όσο για το αίτημα των 16 να συγκληθεί και ο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και αν γίνει τέτοια συνεδρίαση, δεν αποκλείεται να παραστεί εκεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός (!), ώστε να συμπαρασταθεί στον πανταχόθεν βαλλόμενο, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Πάντως, είναι αμφίβολο το τι θα καταφέρει με όλα αυτά. Εξάλλου, η χθεσινή απόπειρα του Μεγάρου Μαξίμου να μη σταλεί η επιστολή των 16 απέτυχε. Οι πιέσεις απλώς οδήγησαν 5 έως και 10 βουλευτές να αποσύρουν την υπογραφή και έτσι οι υπογραφές μειώθηκαν από 25 τουλάχιστον, σε 16. Επίσης, επιτεύχθηκε όπως φαίνεται και ο «καλλωπισμός» του τελικού κειμένου που εστάλη, αφού το αρχικό ήταν πολύ οξύτερο.
Σε κάθε περίπτωση, η υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου φαντάζει πλέον πιο δύσκολη από ποτέ. 
 
Νικ. Μαλ.
Τελευταία τροποποίηση στις 10:40 - 03 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.