ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στατιστικά… το default πλησιάζει

01:56 - 03 Ιουν 2011
stavroula

Από stavroula

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μαθηματικός για να καταλάβει το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, και το μεγαλύτερο αυτών είναι το default, σύμφωνα με την Evolution Securities.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Evolution Securities, Brian Barry, η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας έχεο βουτήξει 30 φορές ταχύτερα από ότι μειώνονται συνήθως τα ratings των διεθνών οίκων για τις χώρες, γεγονός που μεταφράζεται σε νέα υποβάθμιση πολύ συντομα.

Οπως σημειώνει, συνήθως χρειάζονται 15.741 ημέρες για μία χώρα να φτάσει από την αξιολόγηση Α2 - αυτή που είχε η Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2009 πριν αρχίσουν τα απανωτά χαστούκια των υποβαθμίσεων – για να βρεθεί στο Caa1 που ειναι η σημερινή της αξιολόγηση.
 
Η Moody’s όμως έχει υποβραθμίσει την Ελλάδά κατά 12 βαθμίδες μεσα σε μόλις 526 ημέρες μόνον, μία ταχύτητα και επιθετικότητα που δεν συνηθίζονται ούτε από την Moody’s αλλά και ούτε από τους άλλους οίκους αξιολόγησης.

Στατιστικά όσο ταχύτερα μειώνεται η αξιολόγηση τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει η συγκεκριμένη χώρα να κηρύξει default, τονίζει ο Barry. Οπως σημειώνει, ο βασικός λόγος αυτής της υποβάθμισης ήταν ο αυξημένος κίνδυνος πως η Ελλάδα θα αποτύχει να σταθεροποιήσει το χρέος της, καθώς και η αυξημένη πιθανότητα πως το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ θα βάλουν κάποια στιγμή στο μέλλον, ως όρο στο deal με την Ελλάδα, την αναδιάρθρωση του χρέους της.

Αυτό σημαίνει πως δεν έχουμε δει ακόμη την τελευταία αρνητική κίνηση από τον οίκο προς τη χώρα και η ημέρα του default της Ελλάδας δεν φαίναται ( στατιστικά τουλάχιστον) να είναι μακριά, όπως υπογραμμίζει ο αναλυτής.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.