ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιμένει ο Πούτιν στο "όχι" για τα ευρωπαικά (και ελληνικά) φρούτα

16:17 - 03 Ιουν 2011
stavroula

Από stavroula

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από τις ελληνικές εξαγωγές φρούτων και κηπευτικών στη Ρωσία, μετά από τη χθεσινή δήλωση Πούτιν ότι «δεν πρόκειται να δηλητηριάσει τους Ρώσους καταναλωτές, αίροντας το εμπάργκο».
Εδώ και τρεις ημέρες η Μόσχα «έκλεισε» τα σύνορά της για τα λαχανικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και δεν έχει γίνει σαφές αν την ίδια «τύχη» θα έχουν και τα φρούτα, τομέας όπου η χώρα απορροφά το 55% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών, ειδικά σε ροδάκινα και νεκταρίνια.

Για να άρει την απαγόρευση εισαγωγής φρέσκων λαχανικών από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο έδαφός της, η Μόσχα θέτει σειρά προϋποθέσεων και ειδικότερα ζητά από τις αρμόδιες αρχές στη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβεβαιώσουν «τα αίτια της επιδημίας» πριν από την άρση του εμπάργκο. Δεδομένου ότι η λύση του μυστηρίου δεν φαίνεται κοντά, το εμπάργκο της Ρωσίας θα παραμείνει, μάλιστα δεν αποκλείεται να επεκταθεί και στα φρούτα, τα οποία πάντως παρά τις ανησυχίες των ελλήνων εξαγωγέων, συνεχίζουν να εισέρχονται κανονικά στην ρωσική αγορά. Επίσης, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, οι Ευρωπαίοι οφείλουν επίσης να προσδιορίσουν με ποιον τρόπο και μέσω ποιων τροφίμων εξαπλώθηκε η επιδημία, καθώς και την προέλευση των εν λόγω τροφίμων.

Έλληνες πάντως εξαγωγείς, υποστηρίζουν ότι οι εργαστηριακές εξετάσεις που έκαναν σε κηπευτικά παραγωγής τους, έδειξαν ότι είναι «καθαρά» από το θανατηφόρο στέλεχος E. Coli, γι' αυτό και ζητούν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να δημοσιεύσει άμεσα τα αποτελέσματα, ώστε να σταλεί θετικό μήνυμα στις ξένες αγορές.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Κουτσούκος δηλώνει ότι τα ελληνικά προϊόντα ανταποκρίνονται στις αυστηρότατες προδιαγραφές που έχει θέσει η Ρωσία, τονίζοντας ότι έχουμε ζητήσει, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, να γίνουν οι σχετικές παρεμβάσεις προς τη ρωσική κυβέρνηση.

Παράλληλα με επιστολή που εστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κυβέρνηση την καλεί να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε μαζί με την προστασία των καταναλωτών να προστατεύσει και τους παραγωγούς.

Γιώργος Φιντικάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 16:22 - 03 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.