ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πνίγηκε η Αθήνα από τον κόσμο! - Νέο "ραντεβού" στις 6 το απόγευμα

00:14 - 06 Ιουν 2011
Σταύρος Χαρίτος

Από Σταύρος Χαρίτος

(upd) Χιλιάδες κόσμου στην πλατεία Συντάγματος. Πόσοι; Άλλοι λένε για 200.00 αγανακτισμένων πολιτών. Άλλοι για ακόμα περισσότερους. Την ίδια στιγμή... χιλιάδες λέιζερ μόλις έπεσε το βράδυ και μετά, σημάδευαν τη Βουλή. Χιλιάδες ανθρώπων όλων των ηλικιών από νησιά, πόλεις και χωριά της ηπειρωτικής χώρας, έφτασαν στην πλατεία Συντάγματος για να δώσουν το "παρών" στην ογκωδέστερη ειρηνική διαμαρτυρία της νεότερης ιστορίας της χώρας.
Στο 2ο πανευρωπαϊκό ραντεβού των πολιτών, που πλήττονται από την οικονομική πολιτική της ΕΕ, αυτή η συνάντηση ήταν διαδικτυακή. Προβλήθηκε μέσω του Ίντερνετ και στην αντίστοιχη κατάμεστη πλατεία της Ισπανίας, την Πλάθα Ντελ Σολ. “Είμαι χρεωμένος 40.000 ευρώ. Γιατί;", γράφει το κρεμασμένο στο στήθος πανό του πιτσιρίκου, που συνοδεύεται από τους γονείς του στην ειρηνική συγκέντρωση της πλατείας Συντάγματος. Η ελληνική σημαία είναι δεμένη στο αναπηρικό καροτσάκι του "Αγανακτισμένου" πολίτη. "Είμαι ανάπηρος στα πόδια, όχι στο μυαλό…", λέει. Το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη περιβάλλεται για πρώτη φορά από προστατευτικά κιγκλιδώματα και οι δρόμοι πέριξ της πλατείας έχουν κλείσει. Οι επιτροπές εκπροσώπησης των "Αγανακτισμένων" πολιτών οργάνωσαν λαϊκή συνέλευση για να ακουστούν απόψεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων. Με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών, αλλά και εκατοντάδων μοτοσικλετιστών, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των "Αγανακτισμένων", και στην πλατεία του Λευκού Πύργου στη Θεσσαλονίκη. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση, από όσες έχουν γίνει μέχρι σήμερα των "Αγανακτισμένων", πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο. Χιλιάδες κόσμου sυγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας και εξέφρασαν την αγανάκτηση τους. Εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Λαμίας, στην πλατεία Πάρκου της πόλης. Μαζί τους και οι ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων οι οποίοι απέκλεισαν με τα φορτηγά το κέντρο της Λαμίας. Στην Ισπανία, χιλιάδες "Αγανακτισμένοι" παραμένουν στην πλατεία της Μαδρίτης 'Πουέρτα ντελ Σολ'. Συνολικά, έχουν στηθεί καταυλισμοί από σκηνές σε 56 μεγάλες πλατείες, σε όλη την Ισπανία.


Οι Financial Times για τους "Αγανακτισμένους"

Με τη λαϊκή οργή κατά των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση καταπιάνεται σε σημερινό της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα "Financial Times", την ώρα που από στιγμή σε στιγμή ξεκινά στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο η παρουσίαση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δηνοσιονομικής Προσαρμογής, ενώ αναμένεται και η ανακοίνωση της εξειδίκευσης των νέων μέτρων ύψους 6,4 δισ. ευρώ από τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ χιλιάδες Έλληνες πραγματοποίησαν την Κυριακή διαδήλωση έξω από το Ελληνικό Κοινοβούλιο αντιτιθέμενοι στο νέο πακέτο μέτρων λιτότητας που συμφώνησε η Κυβέρνηση σε αντάλλαγμα για το νέο πακέτο διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το δεύτερο όπως επισημαίνεται σε διάστημα 13 μηνών.

Για το κίνημα των «Αγανακτισμένων Ελλήνων» που οι Financial Times τονίζουν πως βασίσθηκε πάνω στο μοντέλο των Ισπανών Indignados αναφέρουν πως πρόκειται για ποικιλόμορφο σώμα διαδηλωτών, που απαρτίζεται από άνεργους αποφοίτους μέχρι περιβαλλοντικά αφυπνισμένους πολίτες και συνταξιούχους και τους συνδέει η οργή κατά των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως το Ελληνικό Κοινοβούλιο βρίσκεται τακτικά στο επίκεντρο των διαμαρτυριών των εργατικών σωματείων που κατά καιρούς εξελίσσονται σε βίαιες συμπλοκές, ωστόσο η συγκεκριμένη παρατεταμένη διαμαρτυρία στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί σοβαρά θέματα για την Κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να εξασφαλίσει πολιτική στήριξη για τα πρόσφατα μέτρα.

Όπως υπογραμμίζεται διακεκριμένοι βουλευτές γίνονται όλο περισσότερο στόχος των διαδηλωτών και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο λαός θεωρεί αρκετούς Έλληνες πολιτικούς υπεύθυνους για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.
Τελευταία τροποποίηση στις 15:38 - 06 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.