ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

“Εβδομάδα αντοχής” για την κυβέρνηση

01:21 - 06 Ιουν 2011
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Ένα ακόμη τεστ αντοχής θα περάσει αυτήν την εβδομάδα η κυβέρνηση, καθώς μπαίνει στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής. Οι προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου, όπως και τα έκτακτα μέτρα, θα οριστικοποιηθούν σε τακτική συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου περί τα μέσα της εβδομάδας και αφού νωρίτερα συνεδριάσουν και τα κοινοβουλευτικά όργανα του κυβερνώντος κόμματος για να συζητηθούν στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, θα κατατεθούν στη Βουλή προς το τέλος της εβδομάδας.
Το κλίμα ωστόσο φαίνεται βαρύ για την κυβέρνηση τόσο εντός της χώρας όσο και εκτός. Στο εξωτερικό, η αποτυχία του οικονομικού επιτελείου να πετύχει αρκετούς από τους στόχους του Μνημονίου για την πέμπτη δόση, έχει δημιουργήσει νέο κύκλο δυσπιστίας. Στο εσωτερικό μέτωπο, από τη μία ιδιαίτερα σκληρή επιστολή που απέστειλαν την περασμένη Πέμπτη στον κ. Παπανδρέου οι 16 βουλευτές, και από την άλλη οι προπηλακισμοί βουλευτών και οι “αγανακτισμένοι” του Συντάγματος, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για οποιοδήποτε νέο μέτρο παρουσιαστεί στο Μεσοπρόθεσμο.

Το μέτωπο ωστόσο που το Μαξίμου φοβάται περισσότερο είναι ότι η Τρόικα θέλει να θέσει υπό καθεστώς επιτροπείας την ελληνική κρατική μηχανή. Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν της τρόικας μετά τη γνωμοδότηση του κλιμακίου στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε.), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το νέο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων θα είναι αποτελεσματικό το ταχύτερο δυνατό, οι ελληνικές αρχές θα ενισχύσουν τη διαδικασία υλοποίησης, μεταξύ άλλων μέσω τεχνικής συνδρομής από το ΔΝΤ, από κράτη - μέλη της Ε.Ε. και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και μέσω δημιουργίας μηχανισμών παρακολούθησης.

Παράλληλα όμως, η τρόικα επιβάλλει ακόμη σκληρότερη λιτότητα, ενώ αποκτά βαρύνοντα λόγο στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων της δημόσιας περιουσίας, προκειμένου να απελευθερώσει τον επόμενο μήνα την επόμενη δόση. Ήδη αποφασίστηκαν τις τελευταίας ημέρες ιδιωτικοποιήσεις - εξπρές για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, την ΕΥΑΘ, τον ΟΤΕ ή το Καζίνο Πάρνηθας, ενώ επίσης αποφασίστηκε επέκταση σύμβασης παραχώρησης του “Ελ. Βενιζέλος”.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί και να επικοινωνήσει την ανάγκη να περάσει το Μεσοπρόθεσμο και στα κοινωνικά στρώματα. Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, μέχρι το 2015 υπολογίζονται να εισπραχθούν φόροι και να εξοικονομηθούν δαπάνες ύψους 22 δις. ευρώ που ανεβάζουν το συνολικό πακέτο των επιβαρύνσεων στα 28,4 δις. ευρώ. Αν συμπεριληφθούν και τα μέτρα που υλοποιούνται από την αρχή του έτους το πακέτο αυξάνει στα 36,6 δις. ευρώ την πενταετία 2011 -2015.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:27 - 06 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.