ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο αδιευκρίνιστος ρόλος των ιδιωτών στη διαχείριση του χρέους - Φερέγγυα η Ελλάδα, μόνο αν πουλήσει - ΔΝΤ: Δεν εξετάζουμε αναδιάρθρωση

14:05 - 06 Ιουν 2011
Σταύρος Χαρίτος

Από Σταύρος Χαρίτος

(upd) Νεφελώδης παραμένει η συμμετοχή των ιδιωτών στην διαχείριση του ελληνικού χρέους. Οποιαδήποτε συμφωνία για το ελληνικό χρέος δεν πρέπει να προκαλεί "πιστωτικό επεισόδιο" ή να περιλαμβάνει περικοπή χρέους, δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Vitor Constancio. "Αυτό που ήταν εξαρχής πολύ σημαντικό για εμάς ήταν η ανάγκη να αποφευχθεί οποιαδήποτε αναδιάρθρωση που περιλαμβάνει περικοπή χρέους ή μερική χρεωκοπία, καθώς αυτά θα αποτελούσαν πιστωτικό επεισόδιο", δήλωσε ο Constancio σε εκδήλωση του European University Institute.

 "Ήμασταν ανοιχτοί από την αρχή σε συμμετοχή του ιδιωτικού κλάδου που δεν περιλαμβάνει περικοπές ή μερική χρεωκοπία". Χωρίς να αναφέρεται σε λεπτομέρειες, ο Constancio πρόσθεσε ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα συμμετέχουν σε μια συμφωνία για το ελληνικό χρέος με ποικίλους τρόπους. Παράλληλα, ο Constancio εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του με τις συνεχείς υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. "Οι ενέργειες των οίκων αξιολόγησης είναι παράξενες μερικές φορές. Έχουμε δει έναν να υποβαθμίζει μία χώρα κατά 5 βαθμίδες σε μία ημέρα και είναι περίεργο που αυτό μπορεί να συμβαίνει μετά από συμφωνία για να της παρασχεθεί οικονομική βοήθεια", δήλωσε.

Εκπρόσωποι της ΕΚΤ παρότρυναν την Ελλάδα να εκποιήσει δημόσια περιουσία για να διασφαλίσει τη φερεγγυότητά της, εκτιμώντας ότι αναδιάρθρωση χρέους θα πρέπει να είναι μόνο το "ύστατο μέσο" αντιμετώπισης της κρίσης.

Η Ελλάδα είναι φερέγγυα στο βαθμό που θα πωλήσει περιουσιακά της στοιχεία, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Lorenzo Bini-Smaghi. O Bini-Smaghi πρόσθεσε ότι η αναδιάρθρωση θα πρέπει να είναι η ύστατη λύση. Σύμφωνα με τον Βini-Smaghi, μετά από μία αναδιάρθρωση, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μάλλον θα στερούνταν των απαραίτητων εξασφαλίσεων για να συνεχίζει να έχει πρόσβαση στη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε, ωστόσο, τη Δευτέρα ότι δεν είναι ακόμα σίγουρη η συμφωνία για δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα. Οποιαδήποτε νέα βοήθεια δεν πρόκειται να παρασχεθεί αναγκαστικά από τον προσωρινό μηχανισμό διάσωσης EFSF, δήλωσε.

Παράλληλα, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Seibert επαναβεβαίωσε τη Δευτέρα τη θέση της Γερμανίας ότι στη νέα διάσωση θα πρέπει να συμμετάσχουν και ιδιώτες ομολογιούχοι. Ο Seibert διευκρίνισε ακόμα ότι η απόφαση για το αν θα εκταμιευθεί και νέα βοήθεια υπέρ της Ελλάδας θα ληφθεί σε εθνικό επίπεδο, και όχι σε ευρωπαϊκό.

Σενάρια

Στα 100 δισ. ευρώ εκτιμά τη νέα εξωτερική οικονομική βοήθεια που θα ζητήσει η Ελλάδα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του, τα στελέχη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πιστεύουν πως ένα πακέτο τέτοιου ποσού είναι πιθανό εάν η Ελλάδα παραμείνει εξαρτημένη από την εξωτερική οικονομική βοήθεια το 2013 και 2014, αναφέρει το Der Spiegel σε άρθρο που θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα.

Σημειώνεται πως τα δημοσιεύματα έως τώρα έκαναν λόγο για ένα πακέτο ύψους 60-70 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Der Spiegel, σε συνάντηση που πραγματοποίησαν στελέχη της Ευρωζώνης την περασμένη Τετάρτη, ο Γερμανός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Joerg Asmussen, αρνήθηκε να στηρίξει μία νέα βοήθεια που δεν θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή ιδιωτών.

Tο σχέδιο της Γερμανίας

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει σχέδιο για πρόσθετο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, το οποίο θα περιλαμβάνει εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Welt am Sonntag το Σάββατο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων που λήγουν το διάστημα 2012-2014 θα μπορούν να τα ανταλλάξουν εθελοντικά με νέους 7ετείς τίτλους. Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας δεν έκανε κάνενα σχόλιο επί του δημοσιεύματος.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη ανεπίσημο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε ότι είναι καταρχήν δυνατό να υπάρξει μια μετατροπή του χρέους με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφευχθεί η χρεωκοπία.

Σύμφωνα με το σχέδιο, ίσως δοθεί κίνητρο στους ομολογιούχους να συμμετάσχουν σε αυτή την εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων με την βοήθεια της επονομαζόμενης "ρήτρας συλλογικής δράσης", η οποία θα περιληφθεί στα ομόλογα που έχουν ήδη εκδοθεί σε περίπτωση που δεν θα υπάρξει μεγάλη ανταπόκριση από τους ομολογιούχους.

Την ίδια στιγμή, το σχέδιο του γερμανικού υπουργείου προβλέπει ότι οι επενδυτές που θα ανταλλάξουν τα παλαιά ομόλογα με νέα θα έχουν προνομιακή μεταχείριση σε περίπτωση που χρειαστεί και άλλος αναπρογραμματισμός χρέους στο μέλλον.

Δεν είναι ακόμη σαφές τι κίνητρα μπορούν να προσφέρουν οι κυβερνήσεις, ώστε να πείσουν τους επενδυτές να αγοράσουν νέα ελληνικά ομολόγα, πάντως σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, είχαν δοθεί υψηλότερες αποδόσεις και εγγυήσεις.

Λιπσκυ: Δεν εξετάζουμε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Εκτός ατζέντας θέτει ο υπηρεσιακός διευθυντής του ΔΝΤ, Τζον Λίπσκι, το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας ότι το τελευταίο πρόγραμμα για την διάσωση της Ελλάδας, δεν προβλέπει μια τέτοια εξέλιξη.

Αναφερόμενος στην κοινή ανακοίνωση της τρόικας, ο Λίπσκι σημείωσε ότι η τελευταία συμφωνία με τις ελληνικές αρχές προβλέπει ένα πακέτο μέτρων, με το οποίο αναμένεται ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι του 2011, ωστόσο, «η συμφωνία δεν προβλέπει αναδιάρθρωση χρέους».

Τελευταία τροποποίηση στις 19:01 - 06 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.