ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Παπανδρέου το 2011 όπως ντε λα Ρούα το 2001;" αναρωτιέται το Bloomberg

18:07 - 06 Ιουν 2011
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο τελευταίος Ευρωπαίος ηγέτης που δεν "αποκαθηλώθηκε" από τα μέτρα λιτότητας του μηχανισμού στήριξης, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του αμερικάνικου πρακτορείου Bloomberg.

Η λίστα των πολιτικών που υπέστησαν ανεπανόρθωτη φθορά από τα μέτρα που εφαρμόστηκαν είναι μακρά: Μετά την παραίτηση του Ιρλανδού πρωθυπουργού Μπράιν Κόουεν τον περασμένο Φεβρουάριο, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσε Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο δήλωσε ότι δεν θα διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του κόμματός του, ενώ ο επίσης σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες υπέστη την ήττα στις βουλευτικές εκλογές της χώρας.

Οι συντάκτες του άρθρου υπογραμμίζουν ότι την παρούσα εβδομάδα θα δοκιμαστεί η συνοχή του κυβερνώντος κόμματος και συγκεκριμένα «οι αντοχές» της κυβερνητικής του ομάδας. Η δύσκολη συγκυρία της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των όρων του νέου δανείου από την Τρόικα συνιστά μια κρίσιμη στιγμή τόσο για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ όσο και για τη διατήρηση του πρωθυπουργικού αξιώματος, αναφέρεται στο άρθρο.

Μάλιστα, ο πολιτικός αναλυτής Βολφάνγκο Πίκολι του Eurasia Group εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να καταφύγει στη λύση του δημοψηφίσματος για τα νέα μέτρα, «διότι η μη έγκριση των μέτρων θα συνιστούσε αυτοκτονία για το κυβερνών κόμμα και για την Ελλάδα».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στις επαναλαμβανόμενες συγκεντρώσεις που «πραγματοποιούνται στην πλατεία Συντάγματος από τις 25 Μαΐου . Πολιτικός αναλυτής της Nomura εκτιμά ότι αυτού του είδους οι εκδηλώσεις, κατά το πρότυπο των Ισπανών «αγανακτισμένων» δεν έχουν καμία σχέση με τις προηγούμενες συγκεντρώσεις «με αναρχικό χρώμα». «Μοιάζουν περισσότερο με τις εκδηλώσεις της Αργεντινής πριν από μια δεκαετία και αυτό δεν είναι καλό σημάδι για το σύνολο του πολιτικού κόσμου» δηλώνει ο Άλαστερ Νιούτον.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο θυμίζει με νόημα ότι το Δεκέμβριο του 2001 ο τότε πρόεδρος της Αργεντινής Φερνάντο ντε λα Ρούα είχε παραιτηθεί εν μέσω οικονομικής κρίσης και έντονων λαϊκών διαδηλώσεων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.