ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το «πείραμα της Βιέννης» στις ελληνικές τράπεζες;

01:41 - 08 Ιουν 2011
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Ανησυχία υπάρχει στην αγορά ότι το περίφημο roll over που προωθεί η ΕΚΤ θα εφαρμοστεί καταρχήν στις ελληνικές τράπεζες. Με δεδομένο ότι οι ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν σχεδόν το μισό του ελληνικού χρέους δηλαδή κοντά στα 120 δις. ευρώ, η ανησυχία έγκειται στο ότι το «τοξικό» ελληνικό χρέος θα συνεχίσει να υπάρχει μέχρι τη λήξη των νέων ομολόγων που υποτίθεται θα εκδοθούν. Πάντως οι ξένοι διαχωρίζουν τη θέση τους.

Οι τράπεζες αρνούνται να επανεπενδύσουν τα κεφάλαιά  τους σε νέα ελληνικά ομόλογα μόλις λήξουν αυτά που διακρατούν στο πλαίσιο μιας  εθελοντικής μετακύλισης χρέους, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Handesblatt την  Τρίτη.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επεξεργάζονται νέο δάνειο για την Ελλάδα προκειμένου η  χώρα να μπορέσει να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες τα επόμενα χρόνια και  εξετάζουν τρόπους συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων σε αυτήν την πρόσθετη οικονομική  στήριξη, χωρίς όμως να χρειαστεί αναδιάρθρωση ή αναμόρφωση του χρέους, που θα  οδηγούσε σε χρεωκοπία.

Οι αξιωματούχοι έχουν προτείνει κάποιου είδους μετακύλιση του ελληνικού χρέους, όπου οι  τράπεζες θα δεσμευτούν να αγοράσουν νέα ομόλογα, όταν λήξουν τα υφιστάμενα.

Επικαλούμενη πηγές στις Βρυξέλλες, η Handelsblatt ανέφερε ότι οι μεγάλες ιδιωτικές  τράπεζες θα προσφέρουν στην καλύτερη περίπτωση συμβολική μόνο βοήθεια όσον αφορά  την συμφωνία για δεύτερο δάνειο στην Ελλάδα.

"Οι τράπεζες αρνούνται κατηγορηματικά", δήλωσε στην εφημερίδα κυβερνητικό στέλεχος  στην ευρωζώνη.  Οι πιστωτές θα δυσκολευτούν να εξηγήσουν στους μετόχους τους γιατί θα πρέπει να  αγοράσουν και πάλι επικίνδυνα ομόλογα, ενώ μπορούν απλώς να πάρουν πίσω τα  χρήματά τους και να τα επενδύσουν σε στοιχεία χαμηλότερου ρίσκου.

Επιπλέον, η μετακύλιση χρέους θα προκαλούσε στρεβλώσεις στην αγορά, καθώς θα  επηρεάζονταν εκείνες μόνο οι τράπεζες που έχουν ομόλογα λήξεως 2014, όπως η Societe  Generale, ενώ η  BNP Paribas, που έχει πιο μακροπρόθεσμα  ομόλογα, δεν θα χρειαζόταν να συμμετάσχει στον ίδιο βαθμό.
Τελευταία τροποποίηση στις 01:46 - 08 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.