ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιούνκερ: "Αναπόφευκτη η νέα βοήθεια"

08:29 - 10 Ιουν 2011
stavroula

Από stavroula

"Είναι αναπόφευκτο ένα νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, το ακριβές ύψος του οποίου θα εξαρτηθεί από τη συνεισφορά των ιδιωτικών τραπεζών, οι οποίες διακρατούν ελληνικό χρέος", δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
"Είναι φανερό ότι θα υπάρξει ένα δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα", τόνισε εκφράζοντας συγχρόνως ικανοποίηση, που η Γερμανία ευθυγραμμίστηκε με την άποψη αυτήν. "Ως προεδρεύων της ευρωζώνης, διαπραγματεύομαι μία συνολική λύση για την Ελλάδα", πρόσθεσε.

Διπλωματική πηγή, προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις, σχολίασε ότι το νέο πακέτο μπορεί να ξεπεράσει τα 90 δισεκατομμύρια ευρώ, "καλύπτοντας τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας τουλάχιστον έως το μέσον του 2014".

Καλά πληροφορημένες πηγές σχολίασαν ότι το ένα τρίτο του προγράμματος της νέας βοήθειας προς την Ελλάδα θα προέλθει απ τις αποκρατικοποιήσεις της, επιπλέον ένα τρίτο θα προέλθει απ το ΔΝΤ και την ΕΕ, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα προέλθει απ τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας--ένα σημείο συμφωνίας, για το οποίο γίνεται η μεγαλύτερη διαπραγμάτευση.

Αισιόδοξη ότι θα διασφαλιστεί ευρεία υποστήριξη της γερμανικής Βουλής σε ένα νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας εμφανίστηκε η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, καθώς κορυφώνονται οι ζυμώσεις στα κόμματα του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού CDU, CSU, FDP, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του κοινοβουλίου.

Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των τριών κομμάτων θα καταθέσουν κοινή πρόταση ψηφίσματος προς έγκριση από τη Βουλή. Το ψήφισμα θα προσδιορίζει το πλαίσιο διαπραγματεύσεων στο οποίο θα καλούνται να κινηθούν ο υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Συμβούλιο υπουργών στις 20 Ιουνίου και η καγκελάριος Μέρκελ στο Συμβούλιο κορυφής στις 24 Ιουνίου.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιτίθεται σε κάθε λύση, που θα μπορούσε να θεωρηθεί στάση πληρωμών για την Ελλάδα, επιλεκτική ή απόλυτη, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των προβλημάτων χρέους που αντιμετωπίζει η χώρα, επαναβεβαίωσε ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.