ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Είπε το "ναι" η Γερμανική Βουλή στη νέα βοήθεια για Ελλάδα - Bloomberg: 45 δισ. ευρώ θα δώσουν Ευρώπη και ΔΝΤ - "'Έως το τέλος του μήνα η συμφωνία", λέει ο Ρομπάϊ

10:17 - 10 Ιουν 2011
stavroula

Από stavroula

(upd 3) Τελικά η Γερμανική Βουλή έδωσε το "πράσινο φως" για την καταβολή νέου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, προκειμένου η χώρα να αποφύγει το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας, το οποίο σημειωτέον, όπως υποστηρίζει και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Σόιμπλε θα είχε καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλη την Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της ΕΕ, κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ δήλωσε βέβαιος ότι η συμφωνία για την Ελλάδα θα έχει επιτευχθεί έως το τέλος του μήνα.
"Εργαζόμαστε σε διαφορετικά επίπεδα για το πακέτο. Πρώτον, στην Ελλάδα, σε ένα  πακέτο μέτρων για τη διόρθωση της δημοσιονομικής αστοχίας το 2011 και είναι μια αρκετά  σημαντική προσπάθεια", είπε ο ίδιος.

"Εργαζόμαστε και σε κάποιου είδους συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, χωρίς να προκληθεί  χρεωκοπία ή πιστωτικό επεισόδιο", είπε. "Εργαζόμαστε για επιπλέον ευρωπαϊκή βοήθεια για  την Ελλάδα. Όπως και στο παρελθόν, θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα και θα καταλήξουμε  σε συμφωνία έως τα τέλη του μήνα. Είμαι σίγουρος".

Στο μεταξύ, στα 45 δισ. ευρώ ανέρχεται η νέα οικονομική βοήθεια που θα παράσχουν στην Ελλάδα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο δίνει στη δημοσιότητα το σχέδιο στήριξης προς την Ελλάδα, επικαλούμενο δύο πηγές που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων αρχηγών.

Ειδικότερα, από τα 170 δισ. ευρώ, τα οποία καλύπτουν τις συνολικές ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας, τα 45 δισ. ευρώ θα τα δώσουν οι ευρωπαικές κυβερνήσεις και το ΔΝΤ, ενώ για τα υπόλοιπα θα ισχύσουν τα εξής: Περίπου 57 δισ. ευρώ είναι κεφάλαια που δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί από το προηγούμενο πακέτο στήριξης, 30 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα αντληθούν από τις ιδιωτικοποιήσεις και 30 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από την πρόταση για roll over ελληνικών ομολόγων

Όπως αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα του πρακτορείου, η εμπλοκή των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης, καθώς και η μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων είναι το "αγκάθι" στις διαπραγματεύσεις, με το Βερολίνο να επιμένει στη συμμετοχή και των τραπεζών, ενώ η ΕΚΤ να αντιδρά.

Να σημειωθεί ότι στις 5 Ιουλίου ξεκινά η δίκη στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας για το πρώτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, ένα χρόνο ύστερα από την αγωγή που κατέθεσαν τον προηουμένο Ιούλιο ομάδα Γερμανών ευρωσκεπτικιστών με επικεφαλής των γνωστό οικονομολόγο Joachim Starbatty. Σύμφωνα με την αγωγή, αφενός η οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα αποτελεί παράβαση στις συνθήκες της ΕΕ και αφετέρου ενισχύει τον πληθωρισμό της Γερμανίας.


Ο Σόιμπλε επιμένει στην εμπλοκή των ιδιωτών - "Η χρεοκοπία ισούται με καταστροφή"

Στο μεταξύ, επιχειρώντας τη στήριξη των βουλευτών της Γερμανίας στο νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. κ. Σόιμπλε δ΄ηλωσε χθες ενόψει του γερμανικού κοινοβουλίου ότι μία ενδεχόμενη χρεοκοπία για τη χώρα θα σήμανε την καταστροφή τόσο για την ίαι την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη.

Ο Σόιμπλε χαρακτήρισε "σοβαρή" την κατάσταση στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η χρεοκοπία θα είχε «καταστροφικές επιπτώσεις για τις αγορές». «Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μεγαλεπήβολες μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για νέα βοήθεια», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών

Παραδέχθηκε ότι πολλοί αμφισβητούν ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα χρέη της. Ο ίδιος όμως δηλώνει ότι βλέπει τις πρώτες ενδείξεις οικονομικ΄ςη ανάκαμψης στην Ελλάδα..

Επέμεινε στην συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο στήριξης, κάνοντας λόγο για «αναπόφευκτη» εξέλιξη, αλλά και την πρόταση του Βερολίνου περί ανταλλαγής ομολόγων με νέους 7ετής τίτλους. Λύση που κατά τον κ. Schaeuble είναι «δίκαιη» και «δίνει στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο».

Γιούνκερ: "Αναπόφευκτη η νέα βοήθεια"

"Είναι αναπόφευκτο ένα νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, το ακριβές ύψος του οποίου θα εξαρτηθεί από τη συνεισφορά των ιδιωτικών τραπεζών, οι οποίες διακρατούν ελληνικό χρέος", δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

"Είναι φανερό ότι θα υπάρξει ένα δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα", τόνισε εκφράζοντας συγχρόνως ικανοποίηση, που η Γερμανία ευθυγραμμίστηκε με την άποψη αυτήν. "Ως προεδρεύων της ευρωζώνης, διαπραγματεύομαι μία συνολική λύση για την Ελλάδα", πρόσθεσε.

Διπλωματική πηγή, προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις, σχολίασε ότι το νέο πακέτο μπορεί να ξεπεράσει τα 90 δισεκατομμύρια ευρώ, "καλύπτοντας τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας τουλάχιστον έως το μέσον του 2014".

Καλά πληροφορημένες πηγές σχολίασαν ότι το ένα τρίτο του προγράμματος της νέας βοήθειας προς την Ελλάδα θα προέλθει απ τις αποκρατικοποιήσεις της, επιπλέον ένα τρίτο θα προέλθει απ το ΔΝΤ και την ΕΕ, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα προέλθει απ τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας--ένα σημείο συμφωνίας, για το οποίο γίνεται η μεγαλύτερη διαπραγμάτευση.
Τελευταία τροποποίηση στις 13:35 - 10 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.