ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμμετοχή 20-30% στο νέο δάνειο της Ελλάδας ζητά από τους ιδιώτες η Ολλανδία - Αυτοπροστασία βλέπει η Αυστρία

17:22 - 14 Ιουν 2011
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα πρέπει να συνεισφέρουν περίπου 20-30% στη νέα χρηματοδότηση για την Ελλάδα, δήλωσε την Τρίτη ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, προειδοποιώντας ότι αλλιώς θα είναι δύσκολο να συναινέσουν στο πακέτο οι Ολλανδοί φορολογούμενοι.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας ANP, ο Jan Kees de Jager δήλωσε στο  ολλανδικό κοινοβούλιο ότι τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να  συνεισφέρουν 20-30% σε οποιοδήποτε νέο δάνειο για την Ελλάδα, με τη μορφή επιμήκυνσης  του ελληνικού χρέους που κατέχουν.
Ο εταίρος στην κυβέρνηση μειοψηφίας της Ολλανδίας, το λαϊκιστικό, αντιισλαμιστικό κόμμα της  Ελευθερίας αντιτίθεται σθεναρά στις διασώσεις άλλων κρατών της ευρωζώνης.

Αυστρία: Η βοήθεια προς την Ελλάδα δεν είναι δώρο, αλλά δική μας αυτοπροστασία

Την επισήμανση πως "με την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα προστατεύουμε τους εαυτούς μας", κάνει ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Βέρνερ Φάιμαν, σε εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Ντι Πρέσε", σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως "δεν πρόκειται για δώρο στους Έλληνες, αλλά για δική μας εξασφάλιση" και εξηγώντας πως αν το πρόβλημα αφορούσε μεμονωμένες ελληνικές τράπεζες, θα το εξέταζε πολύ πιο αυστηρά, έχει όμως να κάνει με την "αυτοπροστασία μας".

Απαντώντας στην ερώτηση, πότε εκτιμά ότι θα σταματήσει η οικονομική στήριξη προς την Ελλάδα, ο Αυστριακός καγκελάριος τονίζει ότι για εκείνον το θέμα είναι ποιές επιπτώσεις θα είχε ένα "ντόμινο" της ελληνικής κρίσης και τί μπορεί να κάνει από κοινού η Ευρωπαϊκή Ένωση για να το αποτρέψει.

Ο κ. Φάιμαν συγκρίνει την περίπτωση της Ελλάδας με αυτή της Ιρλανδίας και εκτιμά ότι η Ιρλανδία, που οδηγήθηκε στην οικονομική καταστροφή από τις τράπεζες, θα εξέλθει αυτής της κατάστασης. Από την άλλη, εκτιμά πως στην Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα με το ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο, την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή.

Προσθέτει ακόμη, πως στην Ιρλανδία η κρίση αφορούσε ξεκάθαρα την αποτυχία του τραπεζικού συστήματος, ο ιρλανδικός λαός δεν ζούσε πέρα των δυνατοτήτων του, η Ιρλανδία έχει σταθερό προϋπολογισμό και παρουσιάζει πολύ καλύτερα οικονομικά στοιχεία από ό,τι κάποιες φορές η Αυστρία.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η επισήμανση του Αυστριακού καγκελάριου πως η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα δεν αποτελεί "δώρο αλλά μέτρο "αυτοπροστασίας" της Αυστρίας (σ.σ.: όπως βέβαια και των υπολοίπων χωρών-μελών της ευρωζώνης), έρχεται να συμπληρώσει την πρόσφατη παραδοχή από την Αυστριακή υπουργό Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, της πραγματικότητας, ότι δηλαδή "κανείς δεν χαρίζει χρήματα στην Ελλάδα, αλλά της δανείζει και μάλιστα εισπράττοντας για αυτό όχι και ευκαταφρόνητους τόκους".

Αναφερόμενη σε πρόσφατη συνέντευξή της, στο πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι φόβοι των Αυστριακών ως προς την αυστριακή συμμετοχή στην οικονομική "βοήθεια" προς την Ελλάδα -κατά της οποίας καταφέρεται λυσσαλέα σε καθημερινή βάση η αυστριακή Ακροδεξιά- η κ. Φέκτερ θεωρεί πως πρέπει να τους εξηγηθεί αυτό που συμβαίνει, δηλαδή ότι "μέχρι στιγμής έχουμε κερδίσει 19 εκατ. ευρώ σε τόκους και δεν έχουμε χάσει ούτε ένα λεπτό, δανείζουμε τα χρήματα, δεν τα χαρίζουμε", όπως είχε τονίσει χαρακτηριστικά.
Τελευταία τροποποίηση στις 18:13 - 14 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.