ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πετρέλαιο: Aπό τα υψηλά στα χαμηλά και από τα... χαμηλά στα υψηλά

01:33 - 15 Ιουν 2011
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Aπό τα υψηλά στα χαμηλά και από τα... χαμηλά στα υψηλά μετακινείται η τιμή του πετρελαίου κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρηματιστηριακών ξένων συναλλαγών, καθώς στοιχεία από το μέτωπο των μάκρο τόσο των ΗΠΑ όσο και της Κίνας ορίζουν τα κέρδη ή τις απώλειες για το αργό. Σημειώνεται ότι με την έναρξη της νέας τρέχουσας χρονιάς, οι εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν το πετρέλαιο έως και τα 130 ή και 150 δολάρια, αφότου η τιμή του "εκτοξεύθηκε" πάνω από τα 120 δολάρια κάποιους μήνες πριν.
Ωστόσο, οι ολοένα και εντεινόμενοι φόβοι ότι η οικονομική επιβράδυνση θα περιορίσει σημαντικά τη ζήτηηση για πετρέλαιο, καθώς και για άλλα προϊόντα ενέργειας, συνέβαλαν στην αλλαγή προσήμου για την τιμή του αργού. Στο κλείσιμο των χθεσινών χρηματιστηριακών συναλλαγών, το πετρέλαιο έκανε τη μεγάλη "ανατροπή" τρης τελευταίας στιγμής. Ενώ διαπραγματευόταν απο το πρωί της Τρίτης σε αρνητικό έδοφος, καταγράφοντας πτώση κατά 2%, ξαφνικά λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης, το -2% έγινε +2%, με το "μαύρο χρυσό" να βγάζει ανοδική αντίδραση αφενός λόγω της σημαντικής πτώσης του δολαρίου και αφετέρου λόγω των θετικών αμερικάνικων και κινέζικων μάκρο.

Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου του αργού έκλεισαν στα 99,37 δολάρια καταγράφοντας κέρδη 2,1% ή 2,07 δολάρια.

Η ανακοίνωση για την οριακή μείωση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ ελήφθη ως θετικό σημάδι από τους επενδυτές, καθώς διαφαίνεται ότι υπάρχουν σημάδια διατήρησης της κατανάλωσης στο εσωτερικό της χώρας.

Τα τελευταία στοιχεία για την οικονομία της Κίνας έδειξαν αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 13,3% σε ετήσια βάση το Μάιο, λίγο πάνω από τις προσδοκίες για 13,2%, ενώ οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν 16,9% σε ετήσια βάση.

Αγοραστική ευκαιρία βλέπει στην υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου η Goldman Sachs, αφού, όπως θεωρεί «η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα συνεχίζει να οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης σε σχέση με την αύξηση της παραγωγής εκτός των χωρών του ΟΠΕΚ».

Οι αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν ότι «είναι μόνο ζήτημα χρόνου μέχρι τα αποθέματα και η πλεονάζουσα δυναμικότητα των χωρών του ΟΠΕΚ να εξαντληθούν οδηγώντας τις τιμές υψηλότερα συγκρατώντας την ζήτηση». Παράλληλα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η τιμή του πετρελαίου θα ανέλθει στο επόμενο εξάμηνο στα 115 δολάρια ανά βαρέλι για να φτάσει σε διάστημα ενός έτους στα 126,50 δολάρια ανά βαρέλι.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:00 - 15 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.