ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαφωνία Γαλλίας - Γερμανίας για τον τρόπο διάσωσης της Ελλάδας - Υπερ των θέσεων της ΕΚΤ ο Σαρκοζί - Τι θα γίνει με την 5η δόση; - Τον Ιούλιο το σχέδιο;

15:12 - 15 Ιουν 2011
stavroula

Από stavroula

(upd 8 ) Θα εκταμιευθεί κανονικά η πέμπτη δόση του ελληνικού δανείου τον επόμενο μήνα, φέρεται να δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Αμαντέου Αλταφάζ. Σε κάθε περίπτωση, οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup της 20ης Ιουνίου, μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, την ώρα που o υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας δηλώνει ότι το νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα θα ανέλθει στα 120 δισ. ευρώ, στα οποία θα συμπεριλαμβάνονται και τα έσοδα και οι ιδιωτικοποιήσεις, τονίζοντας όμως ότι η απόφαση για το τελικό σχέδιο αναμένεται να ληφθεί στις 11 Ιουλίου, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις τόσο των αναλυτών που έκαναν λόγο για περαιτέρω καθυστέρηση της βοήθειας στην Ελλάδα όσο και τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών του Λουξεμβούργου ότι οι συζητήσεις αναμένεται να "τραβήξουν" ως τον Ιούλιο.
Σημειώνεται ότι μέχρι πρότινος ήταν γνωστό ότι οι σχετικές αποφάσεις για την επιπλέον χρηματοδότηση στη χώρα θα παρθούν στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης - 24ης Ιουνίου.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η εμπλοκή των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας θα οδηγήσει σίγουρα σε πιστωτικό γεγονός καθώς και σε εξάπλωση της κρίσης, δεδομένου τη μεγάλη συμμετοχή των πιστωτών, διευκρινίζοντας ότι για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα απαιτηθούν και ανακεφαλαιοποιήσεις ελληνικών τραπεζών.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης «κατά βάση» αποδέχονται την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, καθώς και ότι το υπουργικό συμβούλιο θα επιδιώξει την επίτευξη συμφωνίας την επόμενη εβδομάδα σε έκτακτη σύνοδο στο Λουξεμβούργο για το ζήτημα αλλά τόνισε ότι «ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες».

Διαφωνία Γαλλίας - Γερμανίας για τον τρόπο διάσωσης της Ελλάδας - Υπέρ των θέσεων της ΕΚΤ τάσσεται ο Σαρκοζί

Στο μεταξύ, την ίδια στιγμή, σκληραίνουν οι διαμάχες των Ευρωπαίων ηγετών ως προς το ζήτημα της ελληνικής κρίσης χρέους...  Σε κάθε περίπτωση, οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup της 20ης Ιουνίου, μεεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί τάσσεται υπέρ των θέσεων της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ αντιτίθεται στη γερμανική πρόταση για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης.

«Η θέση της κυβέρνησης για την επίτευξη λύσης είναι: όχι αναδιάρθρωση, όχι πιστωτικό γεγονός, σύμφωνα με την θέση της ΕΚΤ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Francois Baroin σε συνέντευξη Τύπου

Στα άκρα η κόντρα Βερολίνου - ΕΚΤ - Η Γερμανία προτείνει χρηματοδότηση των τραπεζών με εγγυήσεις των κυβερνήσεων

Στα "άκρα" φαίνεται πως βαδίζει η κόντρα του Βερολίνου με την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα σχετικά με την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους. Και ενώ χθες κατά τη διάρκεια της άτυπης συνεδρίασης οι Ευρωπαίοι αρχηγοί έψαχναν να βρουν τη "χρυσή τομή", η Γερμανία επανέρχεται με νέα πρόταση δια στόματος του Clemens Fuest, καθηγητή της Οξφόρδης και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του γερμανικού ΥΠΟΙΚ.

Ειδικότερα, ο υψηλόβαθμος σύμβουλος του γερμανικού υπουργείου  Οικονομικών πρότεινε τρόπο για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των ελληνικών  τραπεζών από την ΕΚΤ, ακόμα και στην περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ είχε δηλώσει ότι θα βάλει "φρένο" στην άντληση ρευστότητας των τραπεζών από την ΕΚΤ, σταματώντας να δέχεται  ελληνικά ομόλογα που έχουν υποστεί αναδιάρθρωση ως εχέγγυα.

Αλλά ο Clemens Fuest, καθηγητής στο Oxford και στέλεχος του συμβουλίου οικονομικών  εμπειρογνωμόνων του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, πρότεινε μία εναλλακτική λύση: να  συνεχιστεί η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ με την εγγύηση των  κυβερνήσεων της ευρωζώνης.

"Αυτές (οι κυβερνήσεις) δεν θα αναλαμβάνουν έτσι κανέναν κίνδυνο μια και είναι μέτοχοι της  ΕΚΤ", έγραψε ο Fuest σε άρθρο γνώμης στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

"Η ΕΚΤ θα μπορούσε μετά να αναχρηματοδοτήσει τις ελληνικές τράπεζες στο βαθμό που το  έχει κάνει μέχρι τώρα, ακόμα και στην περίπτωση αναδιάρθρωσης. Η ανεξαρτησία στην άσκηση  της νομισματικής πολιτικής θα είναι διασφαλισμένη", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Fuest, είναι αναπόφευκτο οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων να υποστούν  κάποιες ζημίες. "Το ζήτημα είναι πια στο πώς θα καταγραφούν οι ζημίες".

Ο Fuest απέρριψε την άποψη ότι μία εξαναγκαστική επιμήκυνση των λήξεων των ελληνικών  ομολόγων θα μπορούσε να προκαλέσει φαινόμενο ντόμινο στις αγορές. "Οι αγορές έχουν ήδη  προεξοφλήσει τη χρεωκοπία της Ελλάδας, οι τράπεζες έχουν σχηματίσει προβλέψεις και πολλά  εργαλεία είναι έτοιμα για τη σταθεροποίηση των χρηματοοικονομικών αγορών", είπε.

Σόιμπλε

Στο μεταξύ, επιμένει υπέρ της εμπλοκής των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Σόιμπλε, τονίζοντας ότι τα ελληνικά προβλήματα χρέους δεν μπορούν να επιλυθούν χωρίς τη βοήθεια των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα.

«Τα κράτη δανειστές δεν μπορούν να κουβαλήσουν μόνοι τους το βάρος», δήλωσε ο ίδιος σε γερμανικό περιοδικό.

«Οι ιδιώτες πιστωτές πρέπει με τη σειρά τους να επιμηκύνουν το πρόγραμμα του χρέους. Πρόκειται για μια προϋπόθεση που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες», πρόσθεσε ο ίδιος.


Τι συζητήθηκε χθες στο Eurogroup

Τη χρυσή τομή για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος ψάχνουν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, ώστε να είναι έτοιμα τα συμπεράσματα για τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης Ιουνίου, όπου και αναμένεται να δοθεί μία επίσημη απάντηση στο αδιέξοδο που έχει περιέλθει η Ελλάδα.

Αν και χθες το βράδυ έλειψαν οι ανακοινώσεις που να έδιναν μία ξεκάθαρη εικόνα για τη γραμμή πλεύσης της ευρωζώνης από το χθεσινό Eurogroup, οι δηλώσεις των συμμετεχόντων έδωσαν το στίγμα. Το σχέδιο "τύπου Βιέννης" φαίνεται ότι είναι αυτό που κερδίζει τους "περισσότερους πόντους" και συγκλίνει τη συναίνεση των εμπλεκόμενων μερών στη διάσωση της Ελλάδας. Μετά την αλλαγή της στάσης της Γερμανίας αναφορικά με το ενδεχόμενο roll over των ελληνικών ομολόγων, καθώς τη στήριξη του σχεδίου από την Κομισιόν και τον σκληρό πυρήνα της Ζώνης, μένει πλέον να "μεταπειστεί" και η ΕΚΤ, η οποία προβάλει έντονες αντιρρήσεις σε οποιαδήποτε "χειρουργική επέμβαση" στη διάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Ο τρόπος συμμετοχής των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε ένα νέο σχέδιο στήριξης προς την Ελλάδα συνιστά πλέον έναν πραγματικό πονοκέφαλο για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Η ΕΚΤ, η οποία διαθέτει αυτή τη στιγμή στο χαρτοφυλάκιό της περίπου το 15% του δημόσιου χρέους, αποδέχεται μόνο τη λύση της ανταλλαγής, απορρίπτοντας κατηγορηματικά οποιαδήποτε άλλη και απειλώντας ότι αν επιλεγεί πιο «σκληρή» λύση δεν θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για να δίνει ρευστότητα.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις οι ανάγκες δανεισμού της Ελλάδας αποτιμώνται σε περίπου 60 δις ευρώ έως το 2013. Ένα μέρος αυτού του πακέτου θα αναλάβει η ίδια η χώρα μέσω του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και των νέων μέτρων καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, ενώ ένα άλλο μέρος, θα μπορούσαν να αναλάβουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Μέχρι τώρα, τα αντίστοιχα ποσοστά αναμένεται στο 30% αντίστοιχα. Το υπόλοιπο θα αναλάβουν οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ, οι οποίοι ωστόσο θέτουν συγκεκριμένους όρους και ζητούν απτά αποτελέσματα εκ μέρους της κυβέρνησης, δια μέσου της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου κυρίως.

Στόχος του σχεδίου, όπως και στη Βιέννη, είναι να πεισθούν οι τράπεζες να μην αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από τα ελληνικά ομόλογα, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές τράπεζες, που διατηρούν ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, φαίνεται να οδεύουν προς συμφωνία για μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων, δηλ. να αγοράσουν νέο χρέος για να αντικαταστήσουν ομόλογα που λήγουν.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να οριστικοποιήσουν το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών στις 23-24 Ιουνίου, όμως παραμένουν βαθιές διαφορές για τον τρόπο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.

Θα τραβήξουν έως και τον Ιούλιο οι συνομιλίες; - Τι λέει η Deutsche Bank

Στο μεταξύ, σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής άτυπης συνεδρίασης του Eurogroup η αδυναμία των Ευρωπαίων αρχηγών να καταλήξουν σε μία οριστική συμφωνία για την επιπλέον χρηματοδότηση της Ελλάδας, με την εμπλοκή ή μη των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης για τη χωρα να αποτελεί την πηγή της διμαάχης Βερολίνου - Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, πιθανόν να αναγκάσει τους υπουργούς Οικονομικών της περιφέρειας να παρατείνουν περαιτέρω το χρόνο των σχετικών συζητήσεων τους. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι Ευρωπαίοι αρχηγοί συμφώνησαν να συναντηθούν και πάλι στις 19 Ιουνίου, λίγο πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία υποτίθεται ότι θα ληφθούν οι σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα.

Οι αναλυτές μένοντας και πάλι "στο ίδιο έργο θεατές".. εκτιμούν ότι η βοήθεια στην Ελλάδα θα καθυστερήσει. «Δεν υπάρχει σχέδιο Β, προσπαθούν να λύσουν τώρα το πρόβλημα», παρατηρεί ο Gilles Moec, της Deutsche Bank, μιλώντας για την ΕΚΤ και τη Γαλλία, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο προωθούν το δικό τους συμφέρον προσπαθώντας να φέρουν προ τετελεσμένων γεγονότων τη Γερμανία, ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί το νέο σχέδιο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. "Οι συνομιλίες ενδέχεται να τραβήξουν έως και τον Ιούλιο", επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Luc Frieden.

Financial Times

Tην ίδια στιγμή, την ανάγκη ενίσχυσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, σε περίπτωση που η κατάληξη της Ελλάδας είναι η αναδιάρθρωση του χρέους της, τονίζεται σε εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας Financial Times.

Όπως επισημαίνεται, οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με την ανάγκη επιπλέον βοήθειας ύψους 20 δισ. ευρώ και άνω, εάν οι οίκοι αξιολόγησης θέσουν τη χώρα σε selective default.

Raghuram Rajan: "Με ελεγχόμενη αναδιάρθρωση οι συνέπειες θα είναι περιορισμένες"

Ο πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ Raghuram Rajan επεσήμανε σε δηλώσεις του ότι εάν οι Ευρωπαίοι αφήσουν την αναδιάρθρωση να λάβει χώρα με ελεγχόμενο τρόπο, τότε οι συνέπειες από μία ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία εκτιμώνται περιοριοσμένες.

«Ένα από τα πλεονεκτήματα αυτής της παρατεταμένη διαδικασίας για την εξεύρεση λύσης είναι ότι πολλοί ιδιώτες έχουν μειώσει την έκθεσή τους στην Ελλάδα», σημείωσε ο Rajan, στο περιθώριο συνεδρίου στη Σιγκαπούρη.

«Ο βαθμός έκθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ελλάδα είναι πολύ πιο περιορισμένος σε σύγκριση με πριν από έξι μήνες ή ένα χρόνο, και συνεπώς το κόστος από ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία και αναδιάρθρωση μπορεί να απορροφηθεί από τον τραπεζικό κλάδο».

«Αν η αναδιάρθρωση συμβεί με τρόπο για τον οποίο οι τράπεζες και οι αγορές είναι προετοιμασμένες, ακόμη και όχι δημόσια, μπορεί να συγκρατηθεί'», υπογράμμισε.

Σταυρούλα Μαλαίνου

Αλεξάνδρα Τόμπρα
Τελευταία τροποποίηση στις 20:07 - 15 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.