ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διχάζουμε... πόλεμος κερδισμένων και χαμένων από τη χρεοκοπία της Ελλάδας

01:23 - 16 Ιουν 2011
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Τα δεδομένα είναι αναμφισβήτητα εις βάρος της Ελλάδας: Η βιομηχανική παραγωγή έχει υποχωρήσει σχεδόν 10% τον τελευταίο μήνα, η ανεργία «σκαρφάλωσε» στο 16% τον περασμένο μήνα, τα «χαστούκια» των οίκων αξιολόγησης είναι απανωτά, με τελευταίο (και δυνατό) αυτό της Standard& Poor's ενώ οι ραγδαίες ανακατατάξεις του πολιτικού σκηνικού καθιστούν υπεράνω ασφαλών εκτιμήσεων την «επόμενη μέρα». Όπως είναι λογικό λοιπόν, πολλοί είναι εκείνοι που απεργάζονται την τακτική που θα ακολουθήσουν για να «καλύψουν» την πιθανότητα μίας ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας.
Το διακύβευμα μίας πιθανής ελληνικής χρεοκοπίας που έχουν στο νου προσπαθούν να κοιτάξουν "μπροστά" από τις εξελίξεις είναι η σταθερότητα του ευρώ, που θα δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα στην περίπτωση εθελούσιας ή μη αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Αν λοιπόν βάσει των παραπάνω υποθέσεων, η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή και το ευρώ καταρρεύσει, ιδού, σύμφωνα με το marketwatch, ποιοι θα είναι οι «νικητές και οι χαμένοι»:

Ποιοι θα επωφεληθούν:

Οι Γερμανοί: Το γερμανικό μάρκο που θα αναδυθεί από τα συντρίμμια της ευρωζώνης θα αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα νομίσματα του κόσμου. Αυτό θα πλήξει αρχικά τις ισχυρές εξαγωγές της Γερμανίας, αλλά υπολογίζεται ότι οι μεγάλες εταιρείες θα προσαρμοστούν στην προοπτική μίας ισχυρής ισοτιμίας απέναντι στα υπόλοιπα νομίσματα, όπως έκαναν στην περίοδο της οικονομικής αναμόρφωσης της από το 1970 (περίοδος που ξεκίνησε η αμοιβαία οικονομική αναγνώριση ανατολικής και δυτικής Γερμανίας).

Ο τουρισμός: Με την κατάρρευση του ευρώ, οι περιφερειακές οικονομίες θα δουν τη δύναμη του νομίσματος τους να επιδεινώνεται ραγδαία, σε αντίθεση με αυτά των κυρίαρχων οικονομιών. Η υποτίμηση του ελληνικού νομίσματος θα καταστήσει την Ελλάδα (όπως και την Ισπανία και την Πορτογαλία π.χ.) ένα φθηνό προορισμό για τους βόρειους Ευρωπαίους.Από αυτό θα επωφεληθούν όλοι οι απασχολούμενοι στον τουρισμό.

Και.. ποιοι θα είναι οι χαμένοι;

Οι Αμερικανοί: Θα δουν μεν την αποδυνάμωση του δολαρίου να «τρενάρεται» και την κυρίαρχια του στις παγκόσμιες συναλλαγές να διατηρείται για άλλα δέκα χρόνια τουλάχιστον, αλλά, πιθανότατα, δε θα πληγούν σημαντικά από την αποπληρωμή των ασφαλίστρων έναντι κινδύνου, των CDS, καθώς οι εκδότες τελούν υπό... αμερικανική σημαία.

Οι Ευρωπαίοι: Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες δε θα έχουν προλάβει να «ξεφορτωθούν» μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους το οποίο οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν στην κατοχή τους, ενώ η κρίση εμπιστοσύνης μάλλον δε θα σταματήσει σε σύνορα.

Οι Ελβετοί και οι Βέλγοι: Οι μεν Ελβετοί επειδή το φράγκο θα χάσει την πρωτοκαθεδρία του ως «ασφαλής επένδυση» και πιθανότητα θα υποστεί καθίζηση εξαιτίας του γερμανικού μάρκου, και οι Βέλγοι, επειδή οι Βρυξέλλες όπως είναι φυσικό θα χάσουν την ιδιότητα της «οικονομικής πρωτεύουσας» της Ευρωζώνης με συνέπεια να γίνουν, όπως αναφέρει χαριτολογώντας το marketwatch «ένας τόπος όπου θα μπορεί κανείς να αγοράσει ποιοτικές σοκολάτες αλλάζοντας τρένα».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.