ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

FT: Η Ελλάδα ένα "νέο στοίχημα" στην αγορά των των μονοετών ασφαλίστρων κινδύνου

08:45 - 16 Ιουν 2011
stavroula

Από stavroula

Η Ελλάδα ένα "νέο στοίχημα" αναφέρουν σε σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times... Κατά τη διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας, στο Σύνταγμα και εν μέσω καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων, τα ξένα μέσα ενημέρωσης "'επαιζαν" Ελλάδα στα πρώτα τους θέματα.
Επικαλούμενη τις συνεχείς αναταραχές στη χώρα τόσο σε οικονομικό, όσο και σε πολιτικό και σε κοινωνικό επίπεδο, η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι επενδυτές "σορτάρουν" στη χρεοκοπία της Ελλάδας στις αγορές των μονοετών ασφαλίστρων κινδύνου (credit default swaps) και συγκεκριμένα στο αποκαλούμενο «σενάριο ατυχήματος».

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στο εν λόγω δημοσίευμα, η Ελλάδα θα εισέλθει σε μία "ταραχώδη" περίοδο, η οποία θα ωθήσει τη χώρα στη χρεοκοπία και στη στάση πληρωμών. Επάκολουθα αυτής της κατάληξης, σύμφωνα με τους Financial Times, θα είναι η εμβάθυνση των κοινωνικών επεισοδίων, καθώς και αποσύρσεις καταθέσεων από τις τράπεζες.

Μάλιστα, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει και τα λόγα μεγαλοεπενδυτή, τον οποίο και δνε κατανομάζει, λέγοντας ότι αποτέλεσμα της χρεοκοπίας της Ελλάδας θα είναι ταυτόχρονα και η προκατάληψη των επενδυτών ως προς τη δραστηριότητά τους στην Ευρωζώνη.

Σε περίπτωση, λοιπόν, σκληρού χρεοστασίου, όσοι έχουν στοιχηματίσει στην ελληνική χρεοκοπία, τότε θα βρεθούν με πολλά κέρδη.

Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι τα επενδυτικά κεφάλαια έχουν τοποθετήσει μικρό μέρος κεφαλαίων σε τέτοιου είδους στοιχήματα, ωστόσο το γεγονός και μόνο ότι τα χρησιμοποιούν καταδεικνύει τους αυξανόμενους κινδύνους για την Ευρωζώνη.

Οι Financial Times σημειώνουν πως ο χρόνος τελειώνει για τους πολιτικούς στην Ευρωζώνη και προειδοποιούν ότι θα πρέπει να ληφθούν σύντομα αποφάσεις για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, άλλως η ψυχολογία θα επιδεινωθεί περαιτέρω και θα οδηγήσει σε ντόμινο.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.