ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προεκλογικός ανασχηματισμός χωρίς τεχνοκράτες

09:57 - 16 Ιουν 2011
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Όσοι περίμεναν τεχνοκράτες στις θέσεις των υπουργών μάλλον θα απογοητευθούν. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν οτι οι νέοι υπουργοί θα είναι όλοι πολιτικοί και οτι τεχνοκράτες δεν θα υπάρχουν σε αυτή την κυβέρνηση, με εξαίρεση ίσως κάποιων "δευτερευόντων" που θα μπούν ώς "κερασάκι" στην τούρτα του ανασχηματισμού.
Όχι διότι οι τεχνοκράτες δεν δέχονται να αναλάβουν τώρα, αλλά διότι ούτε καν ρωτήθηκαν. Όλες οι πληροφορίες που έχουμε μέχρι στιγμής (ώρα 10.00) είναι οτι θα φύγουν απο τα υπουργεία τους οι Παπακωνσταντινου, Κατσέλη και Μπιρμπίλη, ενώ είναι άγνωστο ποιοί άλλοι υπουργοί θα απομακρυνθούν και ποιοί θα τους αντικαταστήσουν.

Ο ανασχηματισμός θα είναι καθαρά προεκλογικός και θα αποσκοπεί στην καταπράυνηση των εσωκομματικών πιέσεων ενόψει εκλογών, με στόχο τη διατήρηση της ενότητας του κόμματος υπο τον κ. Παπανδρέου. 

Οι βασικές αιτίες που δεν καλούνται κάποιοι τεχνοκράτες είναι  δυο: Πρώτον οτι το κόμμα θέλει πολιτικούς στις θέσεις αυτές και δεύτερον οτι όλοι οι ικανοί τεχνοκράτες θεωρούνται απο τον πρωθυπουργό "Σημιτικοί" και αυτό είναι για τον ίδιο σοβαρό πρόβλημα. Αυτή εξάλλου ήταν και η αιτία που ο κ. Παπανδρέου δεν χρησιμοποιησε απο την αρχή αποδεδειγμένα ικανά στελέχη της οικονομίας τα οποία ξεκίνησαν την καριέρα τους επι των πρώτων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και αναδείχθηκαν επι κυβέρνησης Σημίτη. Έτσι μένουν έξω απο την κυβέρνηση σημαντικοί οικονομολόγοι με τεράστια πείρα και σημαντικές επιτυχίες στο ενεργητικό τους, όπως ο κ. Γιάννης Στουρνάρας που σήμερα είναι πρόεδρος του ΙΟΒΕ, ή ο κ. Βασίλης Ράπανος που είναι Πρόεδρος της Εθνικής τράπεζας. Όσον αφορά στα άλλα ονόματα που ακούγονται κατά καιρούς, όπως ο διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής κ. Απόστολος Ταμβακάκης ή ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Νίκος Καραμούζης, είναι αμφίβολο αν θα τους γίνει πρόταση - καθώς το κόμμα αντιδρά - ή αν θα δεχθούν να αναλάβουν σε περίπτωση που τους γίνει τελικά πρόταση. 

Αυτό λοιπόν που περιμένουμε είναι ένα "ανακάτεμα" της κυβέρνησης" με στόχο την ικανοποίηση των εσωκομματικών αντιπάλων του κ. Παπανδρέου.  Θα αλλάξουν λοιπόν οι υπουργοί που δεν είναι βουλευτές και στη θέση τους θα μπούν εκλεγμένοι πολιτικοί. Μοναδικός στόχος του ανασχηματισμού είναι να διατηρηθεί ενωμένο το ΠΑΣΟΚ υπο την ηγεσία Παπανδρέου καθώς είναι σαφές οτι πηγαίνουμε για εκλογές σύντομα. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λοιπόν επιθυμεί πρωτίστως σήμερα να διατηρήσει ενωμένο το κόμμα του και όχι να τοποθετήσει ικανούς ανθρώπους στα κρίσιμα πόστα.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ 
Τελευταία τροποποίηση στις 19:04 - 16 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.