ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παραιτήθηκαν από βουλευτές Νασιώκας - Φλωρίδης

11:26 - 16 Ιουν 2011
Νίκος Χρυσολωράς

Γράφει ο Νίκος Χρυσολωράς

Στο "κόκκινο" βρίσκεται το θερμόμετρο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ μετά και την ομιλία του Πρωθυπουργού, κατά την οποία θέλησε να τονώσει το αίσθημα ευθύνης και συσπειρωσης της παράταξης. Νωρίτερα, είχε τεθεί θέμα ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ μέσω μίαςδιπλωματικής δήλωσης της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ κυρίας Βάσως Παπανδρέου, ενώ ο βουλευτής κ. Δ. Λιντζέρης (Β' Πειραιά) ευθέως έκανε λόγο για κενό διακυβέρνησης. Οι ραγδαίες εξελίξεις πυροδοτήθηκαν από τη χθεσινή πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και από τις σημερινές παραιτήσεις των βουλευτών του ΠαΣοΚ Φλωρίδη και Νασιώκα. Οι διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις καθώς ο κος Παπανδρέου πριν από τη συνδρίαση της Κ.Ο. συναντήθηκε με κορυφαία στελέχη του κόμματος Στήριξη στον πρωθυπουργό εξέφρασαν σειρά κορυφαίων στελεχών, ανάμεσα στους οποίους, οι κ.κ. Α. Διαμαντοπούλου, Τ. Χυτήρης. Δ. Ρέππας, Λ. Κατσέλη, Χ. Καστανίδης, Ανδ. Λοβέρδος. Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος δήλωσε αναφερόμενος στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις πως «ξαναζούμε μέρες του΄65» ενώ την ίδια αναφορά έκαναν ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννης Διαμαντίδης και ο βουλευτής Ηλείας Παναγιώτης Αντωνακόπουλος (Ηλείας).      
«Οι ώρες είναι κρίσιμες για τη χώρα. Ζητώ να συγκληθεί άμεσα η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ» δήλωσε προσερχόμενη στη Βουλή η Βάσω Παπανδρέου. Ερωτηθείσα τι πρόκειται να συζητηθεί απάντησε: «Τα πάντα».

Με πρωτοβουλία της κ. Παπανδρέου συντάχθηκε κείμενο, το οποίο υπέγραψαν βουλευτές, και ζητείτο η σύγκληση της ΚΟ.

Νωρίτερα και ενώ όλοι περίμεναν ανακοινώσεις για ευρύτατο ανασχηματισμό την απόφασή του να παραιτηθεί από βουλευτής και να παραδώσει την έδρα του στο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να την καταλάβει ο πρώτος επιλαχών σε σταυρούς, στον νομό Κιλκίς, γνωστοποίησε με επιστολή του προς τον Φ. Πετσάλνικο, ο Γιώργος Φλωρίδης.

Το ίδιο έπραξε μιλώντας από το βήμα της Βουλής πριν από λίγο και ο Βουλευτής Λάρισας κ. Ε. Νασιώκας. Στο σχετικό κείμενο, ο πρώην πλέον βουλευτής, αλλά και πρώην υπουργός κ. Φλωρίδης, ασκεί δριμύτατη κριτική, τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην αντιπολίτευση, ενώ εκφράζει τους φόβους του για τον κίνδυνο πρωτοφανούς οικονομικής καταστροφής στη χώρα.

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι - ανεπιβεβαίωτες - πληροφορίες που κάνουν λόγο για ενδεχόμενο αναβολής του ανασχηματισμού μετά την παραίτηση του Γιώργου Φλωρίδη και την προοπτική νέων παραιτήσεων ή ανεξαρτητοποιήσεων εντός της ημέρας. Οι πληροφορίες αυτές επισήμως διαψεύδονται και το Μαξίμου υποστηρίζει ότι ο ανασχηματισμός θα ανακοινωθεί εντός των επομένων ωρών. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν οτι πολλά κορυφαία στελέχη, όπως π.χ. ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δεν δέχονται να αναλάβουν πόστο στην κυβέρνηση και είναι έτοιμοι να "πάνε σπίτι τους", αδειάζοντας τον πρωθυπουργό. Μέχρι στιγμής, τα παραπάνω μεταδίδονται με κάθε επιφύλαξη...

Αναλυτικά, η επιστολή του κ. Φλωρίδη έχει ως εξής: 

Αθήνα, 16 Ιουνίου 2011

 

Προς

τον Πρόεδρο

της Βουλής των Ελλήνων



Από το περασμένο φθινόπωρο, αντιλαμβανόμενος ότι η κυβερνητική προσπάθεια για το έργο ανόρθωσης και βαθιάς αλλαγής της χώρας παρουσίαζε εμφανή σημάδια κάμψης, διατύπωσα δημόσια την άποψη ότι χρειαζόταν επειγόντως η συγκρότηση Εθνικού Μετώπου Ευθύνης με Συναίνεση, προκειμένου να συνεχιστεί με την απαιτούμενη δύναμη το αναγκαίο μεταρρυθμιστικό  έργο. Είχα επανειλημμένα  εκφράσει με έμφαση την άποψη ότι  «η λύση ή θα είναι εθνική ή δεν θα υπάρξει».

Οι ηγεσίες των δύο κομμάτων εξουσίας  δεν θέλησαν ν' ασχοληθούν σοβαρά με αυτή την πτυχή του εθνικού ζητήματος. Η κυβέρνηση , ιδιαίτερα μετά το Φθινόπωρο, με λανθασμένες επιλογές στην οικονομία και στο κράτος, με αδυναμία συνολικού σχεδιασμού,  με  εμφανώς  άνιση και άδικη  κατανομή των βαρών και πρωτοφανή αναποτελεσματικότητα,  οδηγήθηκε ταχύτατα σε μεταρρυθμιστική εξάντληση. Η αποτυχία της έδωσε επιχειρήματα στους αντιπάλους των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων να διατυπώσουν λόγο εναντίον, του τόσο απαραίτητου για τη χώρα πλαισίου τομών στο κράτος, στην οικονομία και στο πολιτικό σύστημα. Να συκοφαντήσουν με το λαϊκίστικο λόγο τους κάθε απόπειρα αλλαγής του παρασιτικού μοντέλου σε παραγωγικό υπόδειγμα.   Η  Ν.Δ, με πρωτοφανείς για τη φυσιογνωμία συντηρητικού κόμματος εξουσίας επιλογές και  ακολουθώντας τα χειρότερα πρότυπα αντιπολίτευσης, επένδυσε στη φθορά της Κυβέρνησης, με έπαθλο τον κίνδυνο καταστροφής της χώρας.

Η κορύφωση της εθνικής κρίσης σε πολιτικό επίπεδο, η αδυναμία στοιχειώδους συνεννόησης των πολιτικών κομμάτων και η ογκούμενη έκφραση αγανάκτησης των πολιτών για την οικονομική και πολιτική χρεοκοπία σε συνδυασμό με  τη σύγχυση που δημιουργεί  ένας  ανεύθυνος  δημαγωγικός λόγος, φέρνουν τη χώρα πολύ κοντά σε μια ανυπολόγιστη καταστροφή.

Οι μονοκομματικού χαρακτήρα προσπάθειες, έστω και με πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής, αδυνατούν να ολοκληρώσουν τη δύσκολη σημερινή αποστολή. Ταυτόχρονα, οι εκλογές, παρότι αποτελούν πάγια και αναντικατάστατη δημοκρατική διέξοδο, στην ιδιαίτερη περίοδο που διανύουμε εγκυμονούν σοβαρό κίνδυνο για την οικονομική βιωσιμότητα της χώρας.

Τις τελευταίες μέρες, ορισμένες πρωτοβουλίες για εθνική συνεννόηση ώστε να υπάρξει πολιτική σταθερότητα, δημιούργησαν την εντύπωση ότι αυτή θα μπορούσε να επιτευχθεί. Στην κατεύθυνση αυτή θα μπορούσε να συμβάλει αποφασιστικά ΜΟΝΟ ένα μεταβατικό σχήμα Εθνικής Σωτηρίας, με την απαραίτητη συμμετοχή των δύο βασικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Τα απολύτως συγκεκριμένα καθήκοντα αυτού του σχήματος θα μπορούσαν να είναι:

1.      Η διασφάλιση της άμεσης χρηματοδότησης της χώρας

2.      Η προσπάθεια επανατοποθέτησης του «Ελληνικού Ζητήματος», σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους  εταίρους

3.      Η αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης και ομοψυχίας της κοινωνίας

4.      Η προετοιμασία των όρων για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, αλλά και η  άμεση νομοθέτηση στην κατεύθυνση ενδυνάμωσης και εμβάθυνσης της Δημοκρατίας.

5.      Η προκήρυξη εκλογών σε χρόνο που θα θεωρούνταν κατάλληλος από τις βασικές πολιτικές δυνάμεις.

Δυστυχώς, οι ηγεσίες των δύο βασικών πολιτικών κομμάτων στάθηκαν για μία ακόμη φορά κατώτερες των εθνικών περιστάσεων, με  πολιτικά ασυγχώρητο τρόπο. Αντί του Εθνικού Συναγερμού επικράτησε η λογική της κομματικής προσποίησης, των πολιτικών προφάσεων, των υστερόβουλων υπολογισμών και των στενοκομματικών πιέσεων. Δεν υπήρχε χειρότερος τρόπος να πιστοποιηθεί το τέλος ενός φθαρμένου και απερχόμενου πολιτικού συστήματος.

Τιμώ το Κίνημά μας και τους αγώνες του, αλλά στη συγκεκριμένη οριακή για τη χώρα στιγμή, το Εθνικό Χρέος ηττήθηκε από το αρχηγικό και κομματικό συμφέρον. Έτσι, με απόλυτη συνείδηση της κρισιμότητας των στιγμών, υποβάλλω την παραίτησή μου από Βουλευτής.


Γιώργος Φλωρίδης

 
Τελευταία τροποποίηση στις 20:23 - 16 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.