ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Φούσκα» το facebook;

01:19 - 17 Ιουν 2011
stavroula

Από stavroula

Αξίζει το Facebook 100 (και βάλε) δις. δολάρια; Αυτή είναι η ερώτηση που θα κληθούν να απαντήσουν από τις αρχές του επόμενου έτους οι επενδυτές της Wall καθώς τότε αναμένεται να εισαγεί στον Nasdaq το δημοφιλές site κοινωνικής δικτύωσης.
Η απάντηση αποτελεί συνισταμένη πολλών παραγόντων, προκειμένου να μπορέσουμε να ανιχνεύσουμε τις τάσεις όμως θα μας βοηθούσουν ορισμένες συγκρίσεις. Το e-bay για παράδειγμα, αποτιμάται στα 38,6 δις.δολάρια, το Amazon, στα 84,2 δισ. δολάρια και το Google, κυρίαρχη εταιρεία στο χώρο του internet αποτιμάται στα 162,8 δις. δολάρια . Η πλέον δόκιμη σύγκριση όμως είναι με το ομοειδές twitter, του οποίου η αξία είναι αρκετά χαμηλότερη στα 8 δις. δολάρια αλλά και με το ίδιο το facebook που ακριβώς ένα χρόνο πριν αποτιμώνταν 4 φορές πιο χαμηλά στα 25 δις. δολάρια.
 
Όλα αυτά ενώ το facebook, που αριθμεί αυτή τη στιγμή 687 εκατ. χρήστες, αρχίζει να εμφανίζει σημάδια κόπωσης στις κυριότερες αγορές και κυρίως στις ΗΠΑ, όπου η μείωση του αριθμού των χρηστών του ανήλθε στον αριθμό -ρεκόρ των 6 δις. τον τελευταίο μήνα. Πυκνώνουν μάλιστα φωνές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού που λένε πως «το facebook δεν είναι πια cool». Πολλοί αναλυτές εκτιμούν μάλιστα το facebook έχει φτάσει στο peak της δημοφιλίας του (το να διαθέτουν προφίλ 1 στους 2 άνθρωποι με πρόσβαση στο internet) και αυτό που θα πρέπει να αναμένουμε από το προσεχές διάστημα είναι η πτώση.
 
 Οι χώρες που διατηρούν την ανάπτυξη του facebook με θετικό πρόσημο (1,7% τον τελευταίο μήνα) είναι οι αναπτυσσόμενες (Μεξικό, Βραζιλία, Ινδία κλπ.) στις οποίες τα social media δεν είχαν μέχρι πρότινος διεισδύσει. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις ο ρυθμός ανάπτυξης στις συγκεκριμένες χώρες αγγίζει το 10% κάθε μήνα.
 
Ο τελευταίος στόχος που ο διάσημος ιδρυτής του facebook Mark Zuckerberg είχε θέσει,  αυτός των 1 δις. χρηστών, δείχνει να απομακρύνεται, εκτός κι αν κατορθώσει να επιτρέψει τη διείσδυση του facebook στην Κίνα, όπου η χρήση του είναι για την ώρα απαγορευμένη.
 
Τα παραπάνω δεδομένα λοιπόν δείχνουν μία μη βιώσιμη αποτίμηση για την αξία ενός site που, στην πραγματικότητα, αν το καλοσκεφτεί κανείς δεν εξυπηρετεί κάτι συγκεκριμένο. 'Ετσι, ξύπνουν τα ανακλαστικά ορισμένων αναλυτών που θυμίζουν την αντίστοιχη τεχνολογική «φούσκα» του 1999 που αφορούσε τις ".com"  εταιρείες. Θα μπορέσει άραγε το facebook να ανταποκριθεί στην πρώτη σοβαρή αμφισβήτηση της δυναμικής του, αλλά και μετέπειτα, στα «τρικ» των κερδοσκόπων της Wall Street ; Ο χρόνος θα δείξει.
 
Δ.Κ.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.