ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

“Νιώθουν” τους ελληνικούς τριγμούς οι ευρωπαϊκές τράπεζες

01:24 - 21 Ιουν 2011
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Ένα χρόνο μετά τη διάσωση της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι επενδυτές υποστηρίζουν ότι οι εγχώριες τράπεζες δεν έχουν συγκεντρώσει το απαραίτητο κεφάλαιο, ούτε έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο μίας χρεοκοπίας.
Η ελληνική κρίση χρέους απειλεί να σπείρει τον όλεθρο στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, ενώ οι κλυδωνισμοί από μία πιθανοί ελληνική χρεοκοπία θα οδηγούσε κατάρρευση το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, υποστηρίζει μάλιστα στο Bloomberg ένας οικονομικός αναλυτής. Παράλληλα, το κόστος ασφάλισης απέναντι στην ελληνική χρεοκοπία έσπασε την περασμένη εβδομάδα κάθε πιθανό ρεκόρ καθώς τα πενταετή CDS άγγιξαν ελέω πολιτικής αβεβαιότητας τις 2100 (17/6) !

Παρόλο που οι ευρωπαϊκές τράπεζες (με πρώτες τις γαλλικές και γερμανικές), που κατέχουν τον κύριο όγκο ελληνικών ομολόγων, έχουν μειώσει την έκθεση τους στο ελληνικό χρέος σχεδόν κατά 30% και είναι αβέβαιο αν μία ελληνική χρεοκοπία θα άλλαζε από μόνη της τις ισορροπίες, είναι εκτιθεμένες με σχεδόν 1,5 τρισ. ευρώ στις "ευάλωτες" στην περίπτωση ενός χρηματοπιστωτικού "μπαμ" Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία, αριθμοί που αποτυπώνουν έναν κίνδυνο που ο καθένας μπορεί να αναλογιστεί..

Το "καμπανάκι" στις γαλλικές τράπεζες των ομίλων Credit Agricole, BNP Paribas και Societe Generale "χτύπησε" ο διεθνής οίκος Moodys, θέτοντας υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση τις αξιολογήσεις τους. Στο επίκεντρο και των τριών αναθεωρήσεων βρισκόταν η πιστωτική έκθεσή τους στο ελληνικό κρατικό και ιδιωτικό χρέος. Όπως είπε με νόημα ο αρχιτραπεζίτης της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν «η Ελλάδα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χρεοκοπήσει»...

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές το σενάριο μιας ελληνικής χρεοκοπίας θα πυροδοτούσε ένα σενάριο - με χρεοκοπίες- ντόμινο (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και πιθανώς Ιταλία και Βέλγιο, ενώ οι τράπεζες θα δουν το κεφάλαιο τους "κουρεμένο" με υψηλό ποσοστό και το ευρώ θα κατρακυλήσει δραματικά. Στο χειρότερο μάλιστα σενάριο, ο πανικός θα μπορούσε να προκαλέσει το «πάγωμα» της διατραπεζικής αγοράς ξυπνώντας τα «φαντάσματα» της Lehman Brothers και οδηγώντας το τραπεζικό σύστημα σε κατάρρευση.

Οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει τα κεφάλαια τους κατά 59 δισ. Ευρώ τα κεφάλαια τους από πέρσι τον Ιούλιο όταν και είχαν ανακοινωθεί τα stress test, σύμφωνα με τον αναλυτής της Morgan Stanley, τον Huw van Steenis. Όμως, η Independent Credit View, μία ανεξάρτητη ελβετική εταιρεία αξιολόγησης εκτιμά ότι οι ιρλανδικές τράπεζες θα χρειαστούν και νέο πακέτο στήριξης, ενώ θεωρεί ότι οι 33 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης θα χρειαστούν επιπλέον 347 (!) δισ. Ευρώ μέχρι το τέλος του 2012.

Δ.Κ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.