ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απ.Ταμβακάκης: "Σταδιακά η απεξάρτηση της ΕΤΕ από την ΕΚΤ"

12:36 - 23 Ιουν 2011
stavroula

Από stavroula

(upd 4) Σταδιακά η Εθνική τράπεζα βρίσκεται στη διαδικασία απεξάρτησης της από τα κεφάλαια και την παροχή ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τόνισε ο διεθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Απόστολος Ταμβακάκης κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετοχών της ΕΤΕ. Σύμφωνα με τον κ. Ταμβακάκη η αύξηση των επισφαλειών των δανείων είναι διαχειρίσιμη, ωστόσο εκτίμησή του είναι ότι εντός του τρέχοντος έτους θα κορυφωθούν!
"Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού", προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, τονίζοντας ωστόσο ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ανθεκτικό. "Θα πρέπει άμεσα να αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν τόσο τον κλάδο όσο και την ίδια την οικονομία", είπε.

Αναφορικά με την πώληση του 20% στην Finansbank, ο κ. Ταμβακάκης δήλωσε ότι θα γίνει όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, ενώ εκτιμά ότι μετά την ολοκλήρωση της πώλησης, ο δείκτης Tier 1 ενδέχεται να ξεπεράσει το 13%.

Οι στόχοι του 2011 για την ΕΤΕ είναι οι εξής, σύμφωνα με τον κ. Ταμβακάκη:

-Θωράκιση της κεφαλαιακής επάρκειας

-Διαχείριση της ρευστότητας

-Περιστολή των δαπανών

-Ενεργητική διαχείριση επισφαλειών

-Ενίσχυση της παρουσίας στη ΝΑ Ευρώπη

Ως προς το ζήτημα της ορθότητας της πρότασης της συγχώνευσης με την Alpha Bank, ο κ. Ταμβακάκης ανέφερε ότι αυτή αποδεικνύεται από τις εξελίξεις. "Η χώρα χρειάζεται ένα ισχυρό και δραστήριο τραπεζικό σύστημα. Όχι απαθές", επεσήμανε ο ίδιος. Θεωρεί ότι οι πρωτοβουλίες είναι αναγκαίες στην παρούσα κατάσταση που διανύει η χώρα. Παράλληλα, ανέφερε ότι εν μέσω αυτή της τιτάνιας προσπάθειας, η έγκριση του Μεσοπρόθεσμου και η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων θα δώσουν νέο δυναμισμό στην προσπάθεια αυτή.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΤΕ, κ. Β. Ράπανος δήλωσε ότι "το 2010 η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας. Με το Μνημόνιο μπήκε σε τροχιά δημοσιονομικής προσαρμογής". Σύμφωνα με τον κ. Ράπανο τα έτη 2010 και 2011 ήταν δύσκολα για την Ελλάδα, όμως ο ίδιος επεσήμανε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δείχνει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι το 2011 θα είναι η χρονιά της εκτίναξης των εοισφαλειών.

Ο κ. Ράπανος τάχθηκε κατά της εξόδου της χώρας από το ευρώ, ενώ επεσήμανε ότι μόνο μέσα από ένα υγιές τραπεζικό σύστημα μπορεί η χώρα να επιστρέψει γρήγορα στην ανάπτυξη.

"Η κρίση που περνά η χώρα μας μπορεί να επιφυλάσσει πολλές προκλήσεις αλλά είναι γεμάτη ευκαιρίες, που πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Και η Εθνική είναι έτοιμη να βοηθήσει σ' αυτό και γενικά στην αναγέννηση της χώρας, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΤΕ.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:01 - 23 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.