ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανακοινώθηκε ο διορισμός του Ντράγκι στο "τιμόνι" της ΕΚΤ

09:04 - 24 Ιουν 2011
stavroula

Από stavroula

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι ορίστηκε επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Βαν Ρομπάι. Οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών της ΕΕ που μετέχουν στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες συμφώνησαν να οριστεί επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον σημερινό επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ το Νοέμβριο, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι μέσω του λογαριασμού του Twitter.
Στο σχέδιο απόφασης της συνόδου κορυφής, οι ηγέτες της Ένωσης «ορίζουν τον κ. Μάριο Ντράγκι πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από 1ης Νοεμβρίου 2011 ως την 31η Οκτωβρίου 2019».

Ο 63χρονος οικονομολόγος και τραπεζίτης θα αντικαταστήσει τον γάλλο προκάτοχό του, ενώ ο Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, ο εκπρόσωπος της Ιταλίας στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, αναμένεται σύντομα να ανακοινώσει ότι παραιτείται από τη θέση, όπως είχε ζητήσει το Παρίσι.

«Αναμένουμε μια ανακοίνωση σύντομα» από τον Μπίνι Σμάγκι, δήλωσε μια πηγή της ΕΕ. «Στο Συμβούλιο, ο Βαν Ρομπάι και οι Ιταλοί εξήγησαν ότι ο Μπίνι Σμάγκι θα αποχωρήσει όταν είναι καιρός».

Τύποις, ο Μπίνι Σμάγκι δεν ήταν υποχρεωμένος να αποχωρήσει πριν από τον Μάιο του 2013, ωστόσο ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε υποσχεθεί στον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ότι ο εκπρόσωπος της χώρας του θα υπέβαλε την παραίτησή του εάν διοριζόταν ο Ντράγκι στην προεδρία της ΕΚΤ, ώστε να μην καταλαμβάνουν δύο θέσεις στο εκτελεστικό της συμβούλιο Ιταλοί.
Τελευταία τροποποίηση στις 14:07 - 24 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.