ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Soros: "Αναπόφευκτη κάποια έξοδος από το ευρώ"

09:58 - 27 Ιουν 2011
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Πιθανότατα θα υπάρξει κάποια έξοδος χώρας από την ζώνη του ευρώ, προειδοποιεί ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής George Soros απευθύνοντας έκκληση προς τους αξιωματούχους να καταρτίσουν το Σχέδιο Β που θα σώσει την Ευρώπη από την οικονομική κατάρρευση.

Χωρίς να κατονομάσει την χώρα που κινδυνεύει με έξοδο από την ευρωζώνη, ο κ. Soros δήλωσε πως το ευρώ, εν τη γενέσει του είχε ένα ελάττωμα: πως η νομισματική ένωση δεν συνοδευόταν από πολιτική ένωση. «Το ευρώ δεν έχει μεριμνήσει για ενδεχόμενη διόρθωση. Δεν υπήρχε καμία συμφωνία για έξοδο χώρας από το ευρώ, που υπό τις παρούσες συνθήκες είναι πιθανώς αναπόφευκτη» δήλωσε ο μεγαλοεπενδυτής μιλώντας σε συνέδριο στην Βιέννη.

Δήλωσε παράλληλα, πως η επιβίωση του ευρώ είναι «ζωτικό συμφέρον για όλους» και συμπλήρωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αποτρέψει την πορεία προς την έξοδο κάποιας χώρας.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει Σχέδιο Β» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Για αυτό οι αξιωματούχοι επιμένουν στο status quo και στην διατήρηση των υπαρχουσών συμφωνιών αντί να αναγνωρίσουν ότι υπάρχουν διαρθρωτικά ελαττώματα που πρέπει να διορθωθούν».

«Ας το αντιμετωπίσουμε: Είμαστε στα όρια μίας οικονομικής κατάρρευσης που αρχίζει, ας πούμε στην Ελλάδα, η οποία όμως, μπορεί εύκολα να μεταδοθεί. Το οικονομικό σύστημα παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτο» δήλωσε ο κ. Soros και συμπλήρωσε: «Είμαστε στο χείλος της καταστροφής και είναι η ώρα να παραδεχθούμε την ανάγκη για αλλαγές»

Ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής πρότεινε ορισμένα βήματα, όπως την δημιουργία ενός μεγαλύτερου κεντρικού προϋπολογισμού, που θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με μέρος από τα έσοδα του ΦΠΑ ή με την επιβολή φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Ζήτησε παράλληλα την παροχή εγγυήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις τράπεζες και τον τριπλασιασμό των κεφαλαίων στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:55 - 27 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.