ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ταρίφα … 300 ευρώ από φέτος για 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες !

01:45 - 28 Ιουν 2011
stavroula

Από stavroula

Ταρίφα 300 ευρώ θα πληρώσουν φέτος μέσω του τέλους επιτηδεύματος πάνω από 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, σύμφωνα με το τελικό κείμενο του εφαρμοστικού νόμου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Κι αυτό, προκειμένου με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση να καλύψει το 50% περίπου από το «κενό» των 600 εκατ. ευρώ, που δημιουργήθηκε με την απόσυρση του μέτρου για το φορο-μπόνους από τις αποδείξεις.

Ταυτόχρονα, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, ένα μήνα μετά την ψήφιση του νόμου στη Βουλή, δηλαδή ως το τέλος Ιουλίου, όλες οι ΔΕΚΟ και η περιουσία του Δημοσίου που προβλέπονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων 2011-2015, θα μεταφερθούν αυτόματα στο νέο «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» προκειμένου να ιδιωτικοποιηθούν. Σημειώνεται ότι μετά την ένταξή τους στο Ταμείο, αρχίζει η αντίστροφή μέτρηση για να περάσουν σε χέρια ιδιωτών. Πρόκειται μεταξύ άλλων για τις επιχειρήσεις ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΘ, Διεθνή Αερολιμένα, ΟΠΑΠ, ΟΛΘ, ΟΛΠ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, Τραινοσέ, ΛΑΡΚΟ, κλπ. Στόχος είναι η επίσπευση όλων των διαδικασιών για την πώληση της δημόσιας περιουσίας έναντι εσόδων 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.


Διορθώσεις της τελευταίας στιγμής


Σχετικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες, σύμφωνα με το τελικό κείμενο του νόμου, θα αρχίσουν να πληρώνουν το τέλος επιτηδεύματος από φέτος, για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2010, και όχι για εκείνα του 2011, όπως προέκυπτε από τον πίνακα που διανεμήθηκε την Παρασκευή. Σε εκείνο τον πίνακα δεν προβλέπονταν έσοδα από το τέλος επιτηδεύματος για το 2011, παρά μόνο για το 2012. Σύμφωνα με την αλλαγή που έγινε σε σχέση με το κείμενο της Παρασκευής, και οι δύο κατηγορίες επιτηδευματιών (τόσο όσοι θα επιβαρυνθούν με 400 ευρώ επειδή διαμένουν σε πόλεις κάτω των 200.000 κατοίκων, όσο και εκείνοι που θα πληρώσουν 500 ευρώ επειδή διαμένουν σε πόλεις μεγαλύτερου πληθυσμού), θα καταβάλλουν φέτος ποσό 300 ευρώ. Το ποσό θα βεβαιωθεί και θα καταβληθεί μαζί με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, μέσω της εφορίας.


«Μαξιλάρι»…

 

Στο αρχικό νομοσχέδιο δεν γινόταν σαφής αναφορά για το πότε θα ισχύσει η σχετική διάταξη, και προφανώς η κυβέρνηση είχε αφήσει το θέμα ανοικτό εν είδη «μαξιλαριού». Το ρόλο που καλείται να παίξει φέτος το τέλος επιτηδεύματος, παραδέχεται σε δήλωσή του και ο υπουργός Οικονομικών Β. Βενιζέλος. Όπως αναφέρει, «προκειμένου να καλυφθεί το κενό των 600 εκατ. ευρώ που δημιουργήθηκε για το έτος 2011, λόγω της διατήρησης του συστήματος επιστροφής του φόρου μέσω των αποδείξεων και προκειμένου να καταστεί ρεαλιστικός και πειστικός ο στόχος της είσπραξης του ειδικού ελάχιστου τέλους άσκησης ελεύθερους επαγγέλματος, το οποίο ίσχυε ούτως ή άλλως από την 1η-1-2011, προβλέφθηκε ειδικά για φέτος χαμηλότερο ύψος τέλους, στα 300 ευρώ». Έτσι, συνεχίζει ο υπουργός «θα συγκεντρωθούν 300 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 300 εκατ. ευρώ συγκεντρώνονται από πρόσθετες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες του έτους 2011».

 

Σύμφωνα με το νόμο, εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις καταβολής του τέλους, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητα τους σε χωριά με πληθυσμό ως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους. Επίσης εξαιρούνται ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών, καθώς και οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Σαν έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος.


Τέλος μπαίνει το 2012 στις επιστροφές φόρου από αποδείξεις

 

Καταργείται επίσης από το τελικό κείμενο του νόμου, όπως άλλωστε είχε προαναγγελθεί μετά και την γκάφα της Παρασκευής, το δέλεαρ της επιστροφής φόρου από τη συλλογή παραπάνω αποδείξεων. Η συγκέντρωση αποδείξεων θα είναι απαραίτητη μόνο για το κτίσιμο του αφορολόγητου


Γιώργος Φιντικάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.