ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

(upd) Ο ξένος Τύπος, οι διεθνείς αγορές και το Μεσοπρόθεσμο

01:40 - 30 Ιουν 2011
Δημήτρης

Από Δημήτρης

(upd) Τα σχόλια των ξένων μέσων ενημέρωησης για τα χθεσινά επεισόδια στην Αθήνα και η αντίδραση των αγορών για το Μεσοπρόθεσμο. Iκανοποίηση εκφράζουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αρχηγοί.
Αιχμές, διφορούμενα σχόλια και «σπόντες» στην ελληνική κυβέρνηση περιλάμβανε η πλήρης κάλυψη των διεθνών μέσων ενημέρωσης για τα χθεσινά επεισόδια που έλαβαν χώρα στο κέντρο της Αθήνας, έξω από τη Βουλή, λίγο πριν την ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο, εν εξελίξει της ψηφοφορίας και έπειτα από την ολοκλήρωσή της.

Όπως και στην προηγούμενη μαζική απεργία, η Ελλάδα και την Τετάρτη «φιγούραρε» στα πρωτοσέλιδα του ξένου Τύπου και ειδησεογραφικών sites, με την πλειοψηφία εξ αυτών να έχει αποστείλει δικούς της ανταποκριτές στο «πεδίο της μάχης». Όσα ξένα ΜΜΕ δεν είχαν κινηθεί στο ίδιο μοτίβο, μετέδιδαν συνέχεια σκηνές από τη «μάχη σώμα με σώμα» στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.


Ως προς ην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, οι ξένοι δημοσιογράφοι διίσταντο. Οι μεν σχολίαζαν με αισιοδοξία την έγκριση του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, τονίζοντας ότι «ανοίγεται ο δρόμος για την καταβολή του νέου δανείου στη χώρα» και οι δε ότι τα «χειρότερα έπονται για την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου». Και οι δύο πλευρές πάντως συμφώνησαν προς ένα κοινό σημείο: «Η ελληνική κυβέρνηση «πέρασε» το Μεσοπρόθεσμο με την πλατεία γεμάτη από «Αγανακτισμένους».


Σε γενικές γραμμές πάντως, αν και η έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου επέφερε σφοδρές αντιδράσεις σε εγχώρια βάση, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι ξένοι οίκοι όσο οι επενδυτές και οι διεθνείς αγορές μάλλον ικανοποιήθηκαν από την εξέλιξη αυτή, αφού σύμφωνα με τη λογική τους, μέσω αυτής θα αποτραπεί αφενός η ελληνική χρεοκοπία και αφετέρου ο κίνδυνος μετάδοσης του ελληνικού «ιού». Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν την ψηφοφορία του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος ξένοι οίκοι, όπως για παράδειγμα οι UBS και PNB Paribas είχαν ήδη προεξοφλήσει τη θετική έκβαση..


Το ίδιο και τα διεθνή χρηματιστήρια. Από την Ασία, την Ευρώπη έως και τη Wall Street, η αισιοδοξία και η ικανοποίηση των αγορών «ξεχείλιζε» στα διεθνή ταμπλό, με τις ασιατικές αγορές να ανακάμπτουν, τις ευρωαγορές να κάνουν «πάρτι» και τους αμερικάνικους δείκτες να δίνουν τη θετική τους ψήφο.

 

Με ικανοποίηση δέχθηκαν την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου από τη Βουλή κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Με την έγκριση του επικαιροποιημένου οικονομικού προγράμματος από την ελληνική Βουλή, η χώρα έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τόνωση της ανάπτυξης, τονίζουν σε γραπτή κοινή ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο. Ήταν μια ψήφος εθνικής υπευθυνότητας, υπογραμμίζουν οι κ.κ. Ρομπέι και Μπαρόζο.

"Πραγματικά καλή είδηση" η έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο του προγράμματος λιτότητας, δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ, προσθέτοντας ότι είναι ιδιαίτερα λυπηρό το γεγονός ότι η αντιπολίτευση δεν στηρίζει αυτό το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.

Σημαντικό βήμα χαρακτήρισε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας την ψηφοφορία στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ χαιρέτισε την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου, καλώντας ταυτόχρονα εκ νέου την αντιπολίτευση να στηρίξει την κυβέρνηση.

Το ελληνικό κοινοβούλιο έδειξε υπευθυνότητα και τώρα είναι ευθύνη της ΕΕ να δείξει αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό, δήλωσε ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Γ. Μπούζεκ.

Το πρόγραμμα που εγκρίθηκε από την Ελληνική Βουλή είναι πρόγραμμα "διαθρωτικής ρύθμισης" για να αντιμετωπίσει κατά ένα "θεμελιώδη τρόπο" τα ουσιαστικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και κυρίως την έλλειψη ανταγωνιστικότητας, δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζον Λίπσκι.

 


Όλες οι αναφορές και τα σχόλια του ξένου Τύπου


«Το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε με οριακή πλειοψηφία υπέρ ενός δραστικού πακέτου μέτρων λιτότητας που έχουν στόχο να σώσουν τη χώρα από τη χρεοκοπία», επεσήμανε το BBC στην ιστοσελίδα του. «Ταυτόχρονα σε εξέλιξη είναι η 48ωρη απεργία και βίαιες συγκρούσεις συνεχίζονται στους δρόμους της πρωτεύουσας».


Τα πρακτορεία Reuters και Associated Press, που είχαν συνεχή ροή ανταποκρίσεων: το Reuters χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «ακόμη και με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, τα προβλήματα κάθε άλλο παρά τελειώνουν για την αποδυναμωμένη κυβέρνηση Παπανδρέου». Εκτενείς ήταν οι αναφορές στα βίαια επεισόδια πέριξ της πλατείας Συντάγματος, ενώ το Bloomberg σημείωνε ότι «ο Παπανδρέου κερδίζει την ψηφοφορία καθώς υποχωρεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας».

Την ίδια στιγμή CNN και Sky News ήταν συνδεδεμένα διαρκώς με τους ανταποκριτές τους στην Αθήνα μεταφέροντας το έκρυθμο κλίμα. «Οι Ελληνες περνούν κρίσιμες περικοπές παρά τις διαδηλώσεις», ήταν ο κεντρικός τίτλος στην ιστοσελίδα του αμερικανικού καναλιού. «Οι έλληνες βουλευτές ενέκριναν την Τετάρτη ένα πακέτο λιτότητας που ζητούν οι διεθνείς πιστωτές, παρά τις διαδηλώσεις έξω από το κοινοβούλιο την ώρα της ψηφοφορίας, σε μία εξέλιξη που θα ανοίξει το δρόμο για την καταβολή δανείου στην Αθήνα». Το αμερικανικό δίκτυο μεταδίδει επίσης εικόνες από την επίθεση που δέχθηκε, χθες, τηλεοπτικό συνεργείο του από κουκουλοφόρο.

Πρώτο θέμα η υπερψήφιση του προγράμματος και στο Sky News που ανέφερε ότι «οι Ελληνες βουλευτές ενέκριναν με την ψήφο τους ένα κρίσιμο πακέτο μέτρων για τη μείωση του χρέους, ενώ οι βίαιες διαδηλώσεις συνεχίζονται στους δρόμους της Αθήνας».


«Το πρόγραμμα λιτότητας 28 δισ. ευρώ πέρασε, αλλά η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της για να λύσει τα προβλήματά της.


Η Independent επισήμανε πως το Κοινοβούλιο υπερψήφισε οριακά το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, τονίζοντας πως μία αρνητική ψήφος θα ήταν καταστροφική για την ελληνική οικονομία και για την καταρρεύουσα αξιοπιστία του ευρώ. Σημείωνε όμως, πως η ανακούφιση στις Βρυξέλλες και στα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα είναι προσωρινή εάν η λαϊκή οργή εμποδίσει να τεθούν σε ισχύ τα νέα μέτρα λιτότητας.


«Ανοδος μετοχών και ευρώ καθώς η Ελλάδα περνά το πακέτο λιτότητας - Ενισχύεται η αισιοδοξία ότι η Αθήνα μπορεί να αποφύγει τη χρεοκοπία», ήταν ο τίτλος στο διαδικτυακό τόπο των Financial Times. Η εφημερίδα είχε στο σημερινό πρωτοσέλιδό τη δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλου ότι η Ελλάδα «θα διαπράξει αυτοκτονία» εάν αποτύχει η Βουλή να εγκρίνει τα μέτρα λιτότητας.


«Η Ελλάδα εξασφαλίζει την υπερψήφιση του πακέτου λιτότητας» τιτλοφορούσε το κύριο άρθρο της Wall Street Journal. «Οι έλληνες βουλευτές ενέκριναν ένα κρίσιμο νομοσχέδιο λιτότητας, ανοίγοντας το δρόμο για να λάβει η χώρα το επόμενο ζωτικής σημασίας δάνειο που θα αποτρέψει τη χρεοκοπία τον ερχόμενο μήνα».


«Το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε την Τετάρτη υπέρ ενός ιδιαίτερα αμφιλεγόμενου πακέτου μέτρων λιτότητας, ανοίγοντας το δρόμο για ένα κρίσιμο διεθνές δάνειο ώστε να αποτραπεί η χρεοκοπία», έγραφαν και οι New York Times.


«Καθοριστική ημέρα για την Ελλάδα» ανέφερε η Le Monde, με φωτορεπορτάζ, βίντεο και κάλυψη λεπτό προς λεπτό. «Στην Ελλάδα μαίνεται μια σύγκρουση αυθόρμητη και ετερογενής, ένας ακήρυχτος πόλεμος», τονίζει σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα η γαλλική εφημερίδα. Και εξηγούσε: «Οι έλληνες Αγανακτισμένοι έχουν πάρει το όνομά τους από τους ισπανούς Indignados της πλατείας Πουέρτα ντελ Σολ στη Μαδρίτη. Ομως στα ελληνικά "αγανακτισμένος" σημαίνει περισσότερο «θυμωμένος».


«Χάος στην Ελλάδα» έγραφε η ιταλική La Stampa στο πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής της έκδοσης. «Το Κοινοβούλιο ψηφίζει τα μέτρα για να αποφύγει τη χρεοκοπία. Συγκρούσεις στην πλατεία» ανέφερε το άρθρο, τονίζοντας -κάτω από τη φωτογραφία της Βουλής ανάμεσα σε καπνούς από δακρυγόνα- ότι η σημερινή ημέρα θα μείνει χωρίς αμφιβολία στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία.


«Αθήνα, συνεχίζονται οι συγκρούσεις, πρώτο "ναι'" από την αντιπολίτευση στα μέτρα» ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Repubblica, που αναφέρεται στην ανεξαρτητοποίηση της Ελσας Παπαδημητρίου. «Η σημερινή ημέρα θα μείνει στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία».


«Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους», σύμφωνα με την ισπανική El Pais, ενώ η φωτογραφία ενός διαδηλωτή με μάσκα και στο φόντο φλόγες ήταν στο πρωτοσέλιδο του Spiegel. «Πρόκειται για την πιο σημαντική απόφαση για τη σωτηρία του ευρώ».


Τελευταία τροποποίηση στις 13:00 - 30 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.