ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
(upd) Eπίθεση του πρωθυπουργού κατά των οίκων αξιολόγησης

(upd) Eπίθεση του πρωθυπουργού κατά των οίκων αξιολόγησης

13:21 - 01 Ιουλ 2011
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν οι οίκοι να έχουν μεγαλύτερη δύναμη από τις εκλεγμένες κυβερνήσεις.
Σαφές μήνυμα προς τους Ευρωπαίους, εν όψει και της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup το Σάββατο, έστειλε από το βήμα του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που συνεδριάζει στη Βουλιαγμένη, ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου.

Στην ομιλία του, με την οποία κήρυξε την έναρξη των εργασιών, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου και του εφαρμοστικού νόμου είναι σαφής ένδειξη της βούλησης της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

«Πήραμε δύσκολες αποφάσεις στην Ελλάδα, κάνοντας το πατριωτικό μας καθήκον για τη διάσωση της χώρας μας, αποφάσεις αναγκαίες, για να σωθούν οι συντάξεις και οι μισθοί», επισήμανε.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως η Ευρώπη με το νέο πακέτο βοήθειας δίνει ψήφο εμπιστοσύνης και χρόνο, ώστε η χώρα να κάνει πράξη τις αναγκαίες αλλαγές.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους ευρωπαίους πολίτες και τα κοινοβούλια των ξένων χωρών για την αλληλεγγύη που δείχνουν, μέσω της συμμετοχής των χωρών - μελών της ΕΕ στο νέο πακέτο βοήθειας.

«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα, χρειαζόμαστε φίλους, για να κερδίσουμε το στοίχημα και θα το κερδίσουμε» σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

Δεν παρέλειψε να καταφερθεί κατά των οίκων αξιολόγησης κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου «Αν οι οίκοι υποβαθμίσουν κατά μία βαθμίδα την Ελλάδα, θα έχουν μεγαλύτερη δύναμη από την Βουλή των Ελλήνων»

 Εθεσε μάλιστα το ερώτημα αν είμαστε αδύναμοι για να τους αντιμετωπίσουμε. Τότε, όπως είπε, οι οίκοι θα έχουν περισσότερη επιρροή από τη Βουλή των Ελλήνων, πράγμα που είναι, όπως σημείωσε απαράδεκτο. Δεν ζήτησε τον εξοβελισμό των χρηματοπιστωτικών θεσμών από το δημόσιο διάλογο. Αντιθέτως τόνισε ότι έχουν θέση σ΄αυτόν, αλλά δεν είναι δυνατόν να έχουν μεγαλύτερη δύναμη από τις εκλεγμένες κυβερνήσεις.

Αναφερόμενος στους Έλληνες που διαμαρτύρονται, σημείωσε πως δεν διαδηλώνουν στους δρόμους μόνο για τις οικονομικές θυσίες, που καλούνται να κάνουν, αλλά και για αλλαγές που θα καταστήσουν τη χώρα δικαιότερη και δημοκρατικότερη. Είναι μια απαίτηση, όχι μόνο ελληνική, αλλά και παγκόσμια, παρατήρησε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε τον όρο «ύβρις» για να περιγράψει την κατάσταση που επικρατούσε στο παρελθόν στην Ελλάδα και τον τρόπο με τον οποίο γινόταν η διαχείριση της εξουσίας.

Νωρίτερα, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης υπογράμμισε ότι το Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς διεξάγεται σε μια φάση, ιδιαίτερα σημαντικών εξελίξεων, που θα καθορίσουν τις τάσεις στην παγκόσμια οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, προσθέτοντας ότι η διοργάνωσή του στην Αθήνα αποτελεί έμπρακτη στήριξη στην Ελλάδα.

Οι εργασίες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς άρχισαν σήμερα, Παρασκευή και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο. Στις εργασίες συμμετέχουν περίπου 300 εκπρόσωποι κομμάτων-μελών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς από όλο τον κόσμο.

Κύρια θέματα της ατζέντας του Συμβουλίου είναι η στήριξη της ελπίδας των πολιτών στον αραβικό κόσμο, η ειρήνη στη Μέση Ανατολή με στόχο ένα Παλαιστινιακό κράτος και ασφαλή, αναγνωρισμένα σύνορα για Ισραήλ και Παλαιστίνη και τα «μαθήματα» από την τραγωδία της Φουκουσίμα σχετικά με το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας.
Τελευταία τροποποίηση στις 15:48 - 01 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.