ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέρες δόξας ξαναζεί το κάμπινγκ!

01:39 - 05 Ιουλ 2011
stavroula

Από stavroula

Στο... κάμπινγκ στρέφεται ο μέσος Έλληνας για τις καλοκαιρινές του διακοπές εν μέσω οικονομικής κρίσης. Τι λένε παράγοντες του κλάδου στο "R".
Βλέποντας το εισόδημα τους να συρρικνώνεται δραματικά αλλά χωρίς παράλληλα να επιθυμούν να στερηθούν την ψυχική ηρεμία και την ανανέωση που προσφέρουν οι διακοπές, όλο και περισσότεροι Έλληνες στρέφονται χρονιά με τη χρονιά στην οικονομική λύση του κάμπινγκ. Με το αύριο να γίνεται ολοένα και πιο αβέβαιο και τον οικονομικό προϋπολογισμό ολοένα και πιο «σφιχτός» και αυστηρός σε πιθανές παρεκκλίσεις, οι παραθεριστές βρίσκουν μάλιστα ευκαιρία να «συσφιγξουν» τις σχέσεις τους με την πλούσια ελληνική φύση.


Όπως εξηγεί στο "R" η κα. Δώρα Αθανασίου από το τμήμα πωλήσεων της Polo: «Ενώ παραδοσιακά τη συγκεκριμένη λύση επέλεγαν πιο νεαρές ηλικίες και χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα, η κατάσταση έχει αναστραφεί. Υπολογίζουμε πως το 80% των νέων μας πελατών επιλέγουν τη λύση του κάμπινγκ στα πλαίσια περιορισμού των εξόδων τους. Ολοένα και πιο συχνό γίνεται το φαινόμενο να κατασκηνώνουν ακόμα και οικογένειες με δύο παιδιά που, ενώ θέλουν να πάνε κάπου, δεν επιθυμούν να βγουν εκτός προϋπολογισμού, απολαμβάνοντας παράλληλα το αίσθημα ελευθερίας που τους προσφέρει το κάμπινγκ. Κι αυτό γιατί στη φύση ξεφεύγουν πραγματικά από την καθημερινότητα στην πόλη, ενώ κανείς δεν πρόκειται να τους κάνει παρατήρηση για παιδιά, σκυλιά η οτιδήποτε άλλο...»


Αυξημένη πελατεία


Όπως επιβεβαίωσαν στο «R» παράγοντες της αγοράς ειδών κατασκήνωσης, η πελατεία τους εμφανίζεται τον τελευταίο καιρό αυξημένη. Οι πελάτες εμφανίζονται ολοένα και πιο ενημερωμένοι για τα είδη που θέλουν να προμηθευτούν, ενώ γνωρίζουν πού θα πρέπει να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα και πού να φανούν πιο «σφιχτοί». Η κα. Αθανασίου αναφέρει πως: «Οι πελάτες χωρίζονται συνήθως σε δύο κατηγορίες: Τους διστακτικούς, που κάνουν ερωτήσεις και «ψάχνονται» ως προς τον εξοπλισμό που θα προμηθευτούν και οι πεπειραμένοι και παλιότεροι κατασκηνωτές που ξέρουν ακριβώς τι θέλουν.  Όλοι πάντως διερευνούν τους κόστος: δίνουν προσοχή στην αγορά της σκηνής και στον υπόλοιπο εξοπλισμό προτιμούν τις πιο οικονομικές επιλογές»


Ο θάνατος του lifestyle


Ο κος. Λυσίμαχος Τσακίρης, υπεύθυνος του καταστήματος Alpamayopro στη Χαριλάου Τρικούπη μας δίνει μία διαφορετική πτυχή της άνθησης που γνωρίζει το κάμπινγκ καθώς όπως υποστηρίζει: «Έχει σπάσει πια η «φούσκα» του lifestyle...» Και συνεχίζει : «Το κάμπινγκ φυσικά έχει ένα κοινό που το ακολουθεί πιστά και το προτιμά εδώ και χρόνια, όμως κάθε χρόνο προστίθενται σε αυτό και άνθρωποι που έχουν απογοητευτεί από . Ο κόσμος δεν επιθυμεί πια να πληρώνει υπερκοστολογημένες υπηρεσίες μόνο και μόνο γιατί έτσι του «επιβάλλεται» τρόπον τινά από τον περιγυρό του»


Το κόστος


Πόσο μπορεί όμως να κοστίσει σε ένα υποψήφιο κατασκηνωτή ο εξοπλισμού πριν από την εξόρμηση στη φύση; Οι επιλογές ποικίλλουν και αφορούν κάθε βαλάντιο και κάθε πιθανή ανάγκη που θέλει να καλύψει κανείς. Όπως μας πληροφορεί η κα. Αθανασίου: «Η τιμή του εξοπλισμού κυμαίνεται ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων. Αν μιλάμε για ένα ζευγάρι, το κόστος πιθανόν να μην ξεπεράσει τα 150 - 160 ευρώ. Από την άλλη, αν ο εξοπλισμός προορίζεται να εξυπηρετήσει μία ολόκληρη οικογένεια, τότε το μέσο εκτιμώμενο κόστος προσδιορίζεται γύρω στα 300.»


Δημήτρης Κώτσος

Τελευταία τροποποίηση στις 09:58 - 05 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.