ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επί "τάπητος" στο Παρίσι οι όροι της συμμετοχής των ιδιωτών στο νέο δάνειο

08:45 - 06 Ιουλ 2011
stavroula

Από stavroula

Συνάντηση εκπροσώπων μεγάλων ευρωπαικών τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών ομίλων στο Παρίσι. Θέμα προς συζήτηση οι όροι της συμμετοχής των ιδιωτών στο νέο δάνειο.
Υπό τις συνεχείς προειδοποιήσεις των ξένων οίκων αξιολόγησης, ξεκινά σήμερα ο κύκλος συναντήσεων για το rollover των ελληνικών ομολόγων. Ανώτατα διοικητικά στελέχη μεγάλων ευρωπαικών τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών ομίλων θα συναντηθούν στο Παρίσι και συγκεκριμένα στα γραφεά της PNB Paribas, με κύριο θέμα των συζητήσεων τους τον καθορισμό των όρων και των παραμέτρων της εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων στο νέο δάνειο για την Ελλάδα.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι όλες οι συνεδριάσεις, και αυτές που θα ακολουθήσουν, θα έχουν ως "μπούσουλα" το γαλλικό σχέδιο για τη μετακύλιση του ελληνικού χρέους, που σημαίνει ότι όλες οι προτάσεις των εν λόγω ομίλων θα στηρίζουνται στο γαλλικό σχέδιο. Ειδικότερα, το θέμα προς συζήτηση αφορά το ποσοστό των τίτλων που θα μετακυλιστούν (rollover), το ύψος των επιτοκίων των νέων τίτλων, πιθανή επαναγορά ελληνικών ομολόγων και άλλα τεχνικά θέματα.

Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, ενώ από ελληνικής πλευράς θα συμμετέχει η Εθνική Τράπεζα, η οποία έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την εξέυρεση λύσης.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι αναφορικά με το γαλλικό σχέδιο ξένοι οίκοι, αλλά και δημοσιεύματα του ξένου Τύπου έχεουν εκφράσει τις εκτιμήσεις τους σε αρνητική βάση σχετικά με το γαλλικό σχέδιο. Πρώτοι και καλύτεροι οι οίκοι αξιολόγησης S&P και Fitch, οι οποίοι εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία χτυπoύν το "καμπανάκι" στην Ελλάδα ότι η μετακύλιση του ελληνικού χρέους θα θεωρηθεί ως επιλεκτική χρεοκοπία, θα πυροδοτήσει τα CDS και θα οδηγήσει σε νέα υποβάθμιση της πιστολήπτικής ικανότητας της χώρας. Στον αντίποδα, ο τρίτος οίκος, η Moodys απαντά στις εν λόγω ανακοινώσεις, λέγοντας ότι δεν εμπλέκεται σε συζητήσεις που αφορούν το rollover των ελληνικών ομολόγων.

Στο μεταξύ, μόλι χθες, η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διευκρίνισε ότι όσο οι οίκοι αξιολόγησης δεν προχωρούν σε υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, τότε θα εξακολουθεί να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, τονίζοντας, ωστόσο, ότι εάν η λύση που θα εφαρμοσθεί για την επίλυση της ελληνικής κρίσης αποτελέσει πιστωτικό γεγονός, τότε θα σταματήσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις οριστικά και αμετάκλητα. Αυτό ανέφερε χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times. Η βρετανική εφημερίδα σε άλλο της άρθρο ασκούσε δριμύτατη κριτική στη Γερμανία και στην εμμονή της για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο ελληνικό δάνειο.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την γαλλική πρόταση, για κάθε 100 μονάδες ελληνικού χρέους που λήγει από τον Ιούλιο του 2011 μέχρι και τα μέσα του 2014, οι ομολογιούχοι θα λαμβάνουν τις 30 μονάδες σε ρευστό και τις 50 μονάδες σε 30ετή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου με επιτόκιο ίσο με 5,5% συν ένα επιπρόσθετο επιτοκιακό περιθώριο από 0% μέχρι 2,5% κατά μέγιστο όριο και 20 μονάδες σε ομόλογα μηδενικού κουπονιού (zero coupon) από τη Γερμανία ή άλλες χώρες, με πιστοληπτική διαβάθμιση «ΑΑΑ», τα οποία θα εγγυόνται την πληρωμή του κεφαλαίου των 30ετών ελληνικών ομολόγων στη λήξη.

Οι έλληνες ιδιώτες επενδυτές πάντως, που έχουν κάνει αποδεκτή τη γαλλική πρόταση, θα συμμετέχουν κατά το 1/3. Συνολικά οι ελληνικές τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και ασφαλισιτκές εταιρείες υπολογίζεται ότι κατέχουν τίτλους που λήγουν μέχρι το 2014 της τάξεως 9-12 δισ. ευρώ.
Τελευταία τροποποίηση στις 11:31 - 06 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.