ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα δύο το Σουδάν!

21:42 - 08 Ιουλ 2011
stavroula

Από stavroula

Το Σουδάν αναγνώρισε την Παρασκευή την ανεξαρτησία του πλούσιου πετρελαιοπαραγωγού νότιου τμήματος της χώρας, ανοίγοντας το δρόμο για τη διχοτόμηση της μεγαλύτερης χώρας της Αφρικής, μεταδίδει το Reuters.
"H Δημοκρατία του Σουδάν διακηρύσσει ότι αναγνωρίζει το κράτος του Νότιου Σουδάν από τις 9 Ιουλίου" ανακοίνωσε στην κρατική τηλεόραση ο υπουργός Εσωτερικών.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε ύστερα από χρόνια εμφύλιων συγκρούσεων και καταπίεσης, με την νέα δημοκρατία του Νότιου Σουδάν να παίρνει το 75% των αποθεμάτων πετρελαίου της χώρας.

Τα νέα της αναγνώρισης έγιναν δεκτά με πανηγυρισμούς στο Νότιο Σουδάν, όπου χορευτές ντυμένοι με σημαίες της χώρας πραγματοποίησαν παρέλαση κατά μήκος της πρωτεύουσας, ενώ ενθουσιασμένοι κάτοικοι πυροβολούσαν στον αέρα.

Στην πρωτεύουσα του βόρειου Σουδάν αντίθετα η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική, με τους δρόμους να παραμένουν άδειοι και τους κατοίκους να δηλώνουν απογοητευμένοι.

"Νιώθουμε πνιγμένοι από λύπη και στεναχώρια. Δεν μπορώ να εκφράσω τα αισθήματα μου με λόγια. Είναι πέρα από τις δυνάμεις μου. Νιώθω ένα κενό. Θέλω να πέσω σε λήθαργο" δήλωσε στο Reuters o εκπρόσωπος του κόμματος της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, παρά την επίτευξη συμφωνίας για το 75%, οι ηγέτες των δυο νέων κρατών δεν έχουν ακόμα καταλήξει στο πως ακριβώς θα διαχειριστούν τα αποθέματα του πετρελαίου.
Τελευταία τροποποίηση στις 02:36 - 09 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.