ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tι είδους Χρηματιστήριο θέλουν;

11:20 - 14 Ιουλ 2006
Tsantilas

Από Tsantilas

Είναι προφανές ότι τόσο ο κ. Καπράλος όσο και ο κ. Πιλάβιος θέλουν να κοιμούνται ήσυχοι τα βράδια. Γι’ αυτό έχουν καταλήξει στην απόφαση ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των χρηματιστηριακών αλλαγών θα διεκπεραιώνεται μέσω Χρηματιστηριακών Εταιρειών που είτε θα ανήκουν σε Τράπεζες είτε θα έχουν ίδια κεφάλαια που θα αντιστοιχούν σε τραπεζικό ίδρυμα (δηλαδή άνω των 18 εκατ. ευρώ).

Οι μικρές ΑΧΕ φυσικά έχουν το δικαίωμα ύπαρξης αλλά δεν έχουν το δικαίωμα να γίνουν μεγάλες χωρίς να καταβάλλουν το απαραίτητο τίμημα.

Μέχρις εδώ καλά. Διοικούν, επιλέγουν και αποφασίζουν. Η απόφαση της ΕΧΑΕ να υπολογίζει τον νέο μαθηματικό τύπο του Συνεγγυητικού με βάση τον υψηλότερο τζίρο των 4 ημερών συναλλαγών και όχι με βάση τον μέσο όρο μιας εβδομάδας, ενός μήνα ή 6μήνου είναι επίσης περίεργη αλλά και αυτή ανήκει στις αρμοδιότητες των Αρχών.

Αυτό που είναι θεσμικά απαράδεκτο και ηθικά ανεπίτρεπτο είναι η αναδρομική ισχύς των αποφάσεων. Δηλαδή οι ΑΧΕ θα πληρώνουν στο νέο Συνεγγυητικό όχι με βάση τον τζίρο που ΘΑ κάνουν αλλά με βάση τον τζίρο που έκαναν στο παρελθόν!!

Αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί κράτος δικαίου ακόμη κι αν εφαρμόζεται μόνον στην άγρια ζούγκλα του Χρηματιστηρίου....

Γι’ αυτό λοιπόν στην Ελλάδα θα έχουμε ΑΧΕ οι οποίες θα είναι θυγατρικές. Είτε θυγατρικές τραπεζών είτε θυγατρικές ξένων εταιρειών (remote members) με έδρα σε χώρες περισσότερο φιλόξενες...

Χρήστος Ν. Κώνστας

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.