ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

S&P: "Αδικαιολόγητες οι ευθύνες που επιρρίπτονται στους οίκους"

13:03 - 13 Ιουλ 2011
stavroula

Από stavroula

Ο οίκος Standard & Poor's θεωρεί αδικαιολόγητες τις κατηγορίες που δέχονται οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας από την ΕΕ, σχετικά με την εγκυρότητα των αξιολογήσεων τους για το αξιόχρεο των χωρών που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα διάσωσης από την ΕΕ
"Αισθανόμαστε ότι είναι εντελώς αδικαιολόγητο και αντιπαραγωγικό να επιρρίπτονται οι ευθύνες στους οίκους αξιολόγησης, γιατί λένε τα πράγματα όπως είναι - είναι ισχυρή η επίδοσή μας όσον αφορά το κρατικό χρέος", δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του S&P κ. Ντίβεν Σάρμα στην εφημερίδα Financial Times. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η συζήτηση που γίνεται δεν πρέπει να αφορά της αποφάσεις των οίκων, αλλά τον τρόπο με τον οποίο φορείς, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξαρτούν την πολιτικής τους από τις αξιολογήσεις των οίκων.

Χθες το βράδυ, ο οίκος Moody's ανακοίνωσε την υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ιρλανδίας σε μη επενδυτική κατηγορία (junk), μετά την αντίστοιχη κίνηση που έκανε την περασμένη εβδομάδα για την Πορτογαλία. Η υποβάθμιση της Πορτογαλίας προκάλεσε ισχυρές αντιδράσεις από την πλευρά της ΕΕ, η οποία απείλησε τους οίκους με νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, ενώ ο Επίτροπος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες κ. Μισέλ Μπαρνιέ έθεσε χθες θέμα διακοπής των αξιολογήσεων των οίκων για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα διάσωσης. "Αν διακοπούν οι αξιολογήσεις, θα μειωθεί η διαφάνεια και θα δημιουργηθεί μεγαλύτερη αβεβαιότητα στην αφορά - και αυτό θα οδηγούσε σε άνοδο τις αποδόσεις (σ.σ.: για το χρέος των αντίστοιχων χωρών). Με την έννοια αυτή, θα πρόκειται για μία αυτοήττα", δήλωσε ο επικεφαλής του S&P.

Το δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η Ιταλία και η Ισπανία κινδυνεύουν με υποβάθμιση του αξιόχρεου τους, σημειώνοντας ότι η αξιολόγησή τους με βάση τα ασφάλιστρα από τον κίνδυνο μη αποπληρωμής των ομολόγων τους υπονοεί ότι πρέπει να ενταχθούν και αυτές σε μη επενδυτική κατηγορία.
Τελευταία τροποποίηση στις 18:07 - 13 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.