ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fed: QE3 "στα σκαρίά";

17:45 - 13 Ιουλ 2011
Δημήτρης

Από Δημήτρης

O επικεφαλής της Fed Ben Bernanke είπε σήμερα σε μέλη του Κογκρέσου ότι ένα νέο πρόγραμμα τόνωσης της αμερικάνικης οικονομίας που θα περιλαμβάνει την αγορά ομολόγων είναι στα “σκαριά”

Στην ομιλία του Bernake διαφάνηκε πως η Κεντρική Τράπεζα σκέφτεται σοβαρά την ενίσχυση με άλλον ένα γύρο “ποσοτικής χαλάρωσης”.

Όπως επισήμανε, η αμερικάνικη οικονομία αναπτύσσεται με βραδύτερους από το αναμενόμενο ρυθμούς, αλλά προέβλεψε σταδιακή πτώση του πληθωρισμού και της ανεργίας. Σύμφωνα με τον Bernanke οι παραπάνω προβλέψεις πρέπει να οδηγήσουν τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας στη διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων για αρκετά χαμηλή διάρκεια.

Σύμφωνα με τη Fed μεγάλο ρόλο στην ανάκαμψη των ΗΠΑ θα διαδραματίσει η κατανάλωση, την οποία έχουν πλήξει τα προβλήματα στη στεγαστική αγορά και η ανεργία.

“ Οι αναμενόμενες βελτιώσεις στην οικονομική δραστηριότητα και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, μαζί με την προβλεπόμενη εξομάλυνση των πιέσεων στις τιμές, πρέπει να ενισχύσουν το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών, την εμπιστοσύνη, και τις δαπάνες μεσοπρόθεσμα. Η Fed είναι έτοιμη ανταποκριθεί σε περίπτωση που μία παρέμβαση στη νομισματική πολιτική κριθεί απαραίτητη” είπε.

Ανάμεσα στις επιλογές που έχει στη διάθεσή της η Fed, συμπεριλαμβάνεται η αποσαφήνιση του guidance για τη διάρκεια διατήρησης των επιτοκίων και του ισολογισμού των 2,6 τρισ. δολ. στα τρέχοντα επίπεδα, η αγορά ομολόγων για την αύξηση της μέσης διάρκειας ωρίμανσης και η μείωση του επιτοκίου που πληρώνει για τα χρήματα που κρατούν σε αυτήν οι τράπεζες.

Σύμφωνα με τον Bernanke , η αύξησης του ορίου χρέους των ΗΠΑ έχει προκαλέσει αρνητικές συνέπειες στα ομόλογα του δημοσίου.





Τελευταία τροποποίηση στις 18:55 - 13 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.