ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ισχυρό καμπανάκι ΔΝΤ προς τις G20: "Επειγόντως πρωτοβουλίες"!

20:06 - 14 Ιουλ 2011
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Έγγραφο του ΔΝΤ από την συνάντηση των υφυπουργών της G20 την περασμένη εβδομάδα είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

 Σε αυτό, το ΔΝΤ χτυπάει “καμπανάκι” ότι ο κίνδυνος της μη επίλυσης της ελληνικής κρίσης είναι σοβαρός, καλώντας τις κυβερνήσεις σε “μεγαλύτερη συναίσθηση του καθήκοντος” στην καταπολέμηση της μετάδοσης της κρίσης 

«Η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας απειλεί τις αγορές με αποσταθεροποίηση, εξέλιξη που θα επηρεάσει τα επιτόκια δανεισμού σε άλλες ευάλωτες χώρες και που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές εις βάρος των χρηματοοικονομικών θεσμών», σημειώνει σε σημείωμά του το ΔΝΤ. Οι επιτελείς του Ταμείου προσθέτουν ότι «οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή μέτρων που θα διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται κανονικά είναι πιθανόν να προκαλέσουν αναταράξεις στις αγορές».

Παράλληλα ζητάει την άμεση πρόωθηση των σχεδίων και την ανάληψη πρωτοβουλιών “επειγόντως”.

Το Ταμείο παράλληλα χαρακτηρίζει τα επερχόμενα stress tests της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής μια σημαντική ευκαιρία για την επικαιροποίηση των κινδύνων που απειλούν το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και την επίλυση των προβλημάτων που απειλούν τις πιο αδύναμες τράπεζες.


Αναφερόμενο στον ευρωπαϊκό τραπεζικό χώρο, το Ταμείο εκτιμά ότι η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Ευρώπης είναι συγκριτικά χαμηλότερη από την κεφαλαιοποίηση των αμερικανικών τραπεζών.
«Σε περίπτωση μιας ανεξέλεγκτης και άτακτης χρεοκοπίας στην ευρωζώνη, η διάθεση των παραγόντων της αγοράς για την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου θα καταρρεύσει και θα προκαλέσει κύμα ρευστοποιήσεων τίτλων και εκτίναξη του κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών και των ευάλωτων οικονομιών της ευρωζώνης, με πιθανή μετάδοση αναλόγων φαινομένων σε τράπεζες και χώρες σε άλλες περιοχές του πλανήτη», σημειώνει συγκεκριμένα το ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους έχουν αυξήσει τους κινδύνους που απειλούν την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Διότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που απειλούν, κατά το ΔΝΤ, την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα. Αυτοί οι παράγοντες είναι η αδυναμία της κυβέρνησης της Ιαπωνίας να εκπονήσει ένα αξιόπιστο σχέδιο μείωσης των ελλειμάτων της και η αδυναμία της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αυξήσει το ήδη πολύ υψηλό ανώτατο όριο δανεισμού της, προκειμένου να αποφύγει μια στάση πληρωμών.
Τέλος, το ΔΝΤ διαπιστώνει και την ύπαρξη κινδύνων υπερθέρμανσης διαφόρων αναπτυσσομένων οικονομιών, που επίσης απειλούν την παγκόσμια οικονομία.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 22:13 - 14 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.