ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Allianz: Προτείνει διαγραφή του ελληνικού χρέους κατά 25%-30%

11:48 - 18 Ιουλ 2011
stavroula

Από stavroula

"Η Ελλάδα θα μπορούσε να ανταλλάξει παλαιά ομόλογα ονομαστικής αξίας 100 με νέας αξίας 70".

Να διαγράψουν το 25%-30% του ελληνικού χρέους που κατέχουν προτείνει στους ιδιώτες επενδυτές η  γερμανική ασφαλιστική Allianz, ιδιοκτήτρια της μεγαλύτερης εταιρίας επενδύσεων σε ομόλογα, της  Pimco, σύμφωνα με όσα δήλωσαν τη Δευτέρα διευθυντικά στελέχη της  εταιρίας.

Μετά από τρεις εβδομάδες διαβουλεύσεων, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και το  Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) που αντιπροσωπεύει τράπεζες από όλο τον  κόσμο δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την συμμετοχή του ιδιωτικού  τομέα στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Πάντως το IIF αναγνώρισε την  Κυριακή ότι έχει υπάρξει κάποια πρόοδος.

Τραπεζικές πηγές δήλωσαν στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι υπήρξαν  συζητήσεις για "κούρεμα" 30-50% των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά νομικά και πολιτικά εμπόδια, προκειμένου να  αποφευχθεί μια χρεωκοπία της Ελλάδας και να αντιμετωπιστεί η αντίσταση που  προβάλει η ΕΚΤ μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο οικονομικός διευθυντής της Allianz Paul Achleitner δήλωσε στους Financial Times  Deutschland ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να γίνει σε εθελοντική βάση, ούτως ώστε  να αποφευχθεί η χρεωκοπία.

"Για παράδειγμα, η χώρα (η Ελλάδα) θα μπορούσε να ανταλλάξει παλαιά ομόλογα  ονομαστικής αξίας 100 με νέα αξίας 70," ανέφερε σε δηλώσεις του στην γερμανική  εφημερίδα Die Welt. "Με αυτό τον τρόπο θα επιτύχουν μια εθελοντική και de facto  μείωση του χρέους κατά 30%, επιμηκύνοντας παράλληλα την διάρκειά τους."

Τρίτη γερμανική εφημερίδα, η Handelsblatt, επικαλούμενη έγγραφο της Allianz,  ανέφερε ότι η γερμανική εταιρία υποστηρίζει ένα κούρεμα 25%.

Από το τέλος του 2010, η Allianz κατέχει ελληνικά ομόλογα ύψους 1,3 δις ευρώ.

Σύμφωνα με την Handelsblatt, ο Achleitner δήλωσε ότι με μια περικοπή χρέους  ύψους 25%, το ελληνικό χρέος θα μειωνόταν κατά 50 δις ευρώ και θα διαμορφωνόταν  κάτω από τα 300 δις.

Ο Achleitner πρότεινε τα ομόλογα αυτά να έχουν την εγγύηση ταμείου στο οποίo η  Ελλάδα θα επενδύσει τα χρήματα που θα λάβει ως δάνειο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο  Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESFF).

Καθώς τα νέα ομόλογα θα ενέχουν χαμηλότερο ρίσκο, θα μπορούσαν να έχουν  επιτόκιο 5 έως 6%, πρόσθεσε.

Οι πιέσεις για επαναγορά ή ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων εντάθηκαν το  Σαββατοκύριακο με την Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel να επαναλαμβάνει το  αίτημά της για σημαντική συμβολή των ιδιωτών επενδυτών στο δεύτερο πρόγραμμα  διάσωσης της Ελλάδας.

Για την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση των ηγετών της ευρωζώνης στις  Βρυξέλλες για το δεύτερο πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:18 - 18 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.