ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Τρισέ προειδοποιεί για "πιστωτικό γεγονός" και ο Νοβότνι ψηφίζει "selective default"

09:56 - 19 Ιουλ 2011
stavroula

Από stavroula

(upd) "Απαιτείται άμεσα σχέδιο ενάντια στην ελληνική κρίση", λέει ο Τρισέ. "Βλέπει" αποτέλεσμα μέσω "επιλεκτικής χρεοκοπίας" ο Νοβότνι.
Στην άμεση ανάγκη αποφυγής της ελληνικής χρεοκοπίας αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά ο επικεφαλής της ΕΚΤ, κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος μιλώντας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εσθονική εφημερίδα Postimees, την σλοβάκικη Hospodarsky Novine και την σλοβένικη Delo, δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης πρέπει να βρουν ένα σχέδιο προς την κατεύθυνση αυτή.

«Εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσα πως ένα πιστωτικό γεγονός, επιλεκτική χρεοκοπία ή χρεοκοπία θα πρέπει να αποφευχθούν». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτοί που τάσσονται υπέρ της χρεοκοπίας ως επιθυμητού τρόπου εξόδου από την κρίση, δεν έχουν σκεφτεί καλά το θέμα.

«Ποίος θα σκεφτόταν ότι η χρεοκοπία οποιασδήποτε χώρας –στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής και παγκόσμιας δημοσιονομικής κρίσης στις προηγμένες οικονομίες- είναι μια καλή λύση;», διερωτήθηκε.

Παράλληλα, ο ίδιος αναφερομένος και την κρίση χρέους των ΗΠΑ, έσπευσε να επισημάνει ότι σε επρίπτωση που οι αμερικάνιες αρχές δεν λύσουν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, τότε αυτό θα είναι καταστροφικό για όλο τον κόσμο. Ωστόσο, δήλωσε αισιόδοξος ότι οι ΗΠΑ θα λύσουν το θέμα.

Ερωτηθείς γιατί η ΕΚΤ δεν μπόρεσε να σταματήσει την κρίση, ο κ. Trichet δήλωσε πως αυτό ήταν θέμα που έπρεπε να λύσουν οι κυβερνήσεις, όχι η Κεντρική Τράπεζα, και υπογράμμισε πως οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν γρήγορα. Ωστόσο, τον πρώτο λόγο στα οικονομικά τους, έχουν οι κυβερνήσεις.

«Οι εντάσεις και τα προβλήματα οφείλονται στην απουσία σταθερής, αυστηρής και σωστής διαχείρισης από τις ίδιες τις χώρες: αυτές έχουν την πρωταρχική ευθύνη», δήλωσε.

Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι χώρες όπως η Ιταλία μπορεί να χρειαστούν πακέτο διάσωσης, ο κ. Trichet υποστήριξε ότι αυτές οι χώρες μπορούν να χειριστούν το θέμα μόνες τους. «Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να ενισχύσουν την αξιοπιστία τους», τόνισε. Παράλληλα, δήλωσε πως δεν αναμένει η κρίση χρέους να οδηγήσει σε ύφεση στην ευρωζώνη, προσθέτοντας πως το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θεωρεί ισορροπημένο το ρίσκο ανάπτυξης.

Ο ίδιος απέρριψε την πιθανότητα εξόδου ενός μέλους από την ευρωζώνη, ενώ απέρριψε και τις προτάσεις περί διατήρησης των επιτοκίων της ΕΚΤ σε χαμηλό επίπεδο προκειμένου να διευκολυνθούν οι χώρες με προβλήματα χρέους.

Αντιτίθεται ο Νοβότνι...


Δύο μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, το μέλος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, Νοβότνι ισχυρίζεται ότι πιθανότατα η "επιλεκτική χρεοκοπία" να αποτελούσε μία αποτελεσματική λύση ενάντια στο ελληνικό πρόβλημα χρέους, εάν συγκριθεί με το ενδεχόμενο της ολικής χρεοκοπίας, η οποία θα στοίχιζε την άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, όπως έχει προειδοποιήσει ο επικεφαλής της, κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ.

"Υπάρχει... μια ευρεία γκάμα επιλογών και ορισμών - από μια ξεκάθαρη χρεοκοπία, μια επιλεκτική χρεοκοπία, ένα πιστωτικό γεγονός κ.λπ.", δήλωσε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας σε συνέντευξή του στο δίκτυο CNBC.

"Αυτό πράγματι πρέπει να μελετηθεί με πολύ σοβαρό τρόπο. Υπάρχουν ορισμένες προτάσεις που αφορούν σε μια πολύ βραχυπρόθεσμη κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας, που ουσιαστικά δεν θα είχε σοβαρές επιπτώσεις", είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, λίγες μόλις ώρες μετά τις δηλώσεις αυτές, ο Νοβότνι τά "μάζεψε"
Τελευταία τροποποίηση στις 17:14 - 19 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.