ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παπακωσταντίνου : «Εξαγωγέας ηλιακής ενέργειας η Ελλάδα»

08:05 - 20 Ιουλ 2011
stavroula

Από stavroula

Σχέδιο αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας, ώστε να εξάγει η Ελλάδα στην υπόλοιπη Ευρώπη καθαρή ηλεκτρική ενέργεια, συζητά με την Κομισιόν η κυβέρνηση.

Το θέμα συζήτησε με την επίτροπο Κλιματικής Δράσης Connie Hedegaard και με τον επίτροπο Ενέργειας G. Oettinger, στις Βρυξέλλες ο υπουργός Περιβάλλοντος& Ενέργειας Γ. Παπακωσταντίνου. Σύμφωνα με τον ίδιο «θα υπάρξει κοινή ομάδα εργασίας που θα αναδείξει τα ζητήματα των μεγάλων επενδύσεων στη χώρα μας, γύρω από τον ήλιο- που είναι ίσως το επόμενο εθνικό μας καύσιμο-έτσι ώστε η Ελλάδα να εξάγει στην υπόλοιπη Ευρώπη καθαρή ενέργεια. Επεξεργαζόμαστε με την Κομισιόν σχέδιο δράσης για το ζήτημα», είπε χαρακτηριστικά.

Αγορά λιγνίτη : «Συζητάμε και πώληση μονάδων»

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι «ως το τέλος Ιουλίου, η κυβέρνηση θα έχει υποβάλλει στην Κομισιόν την πρότασή της για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη σε τρίτους, που θα περιλαμβάνει και πώληση μονάδων της ΔΕΗ». Το θέμα συζητήθηκε με τους επιτρόπους Ανταγωνιστικότητας και Ενέργειας, καθώς επίσης τα επόμενα βήματα για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή και η πώληση μεριδίων σε θυγατρικές της.

Οι φωτοβολταικές ευκαιρίες

Όσον αφορά στον τομέα των ΑΠΕ, τις τελευταίες εβδομάδες, οι υπουργοί Οικονομικών και Περιβάλλοντος Ε. Βενιζέλος και Γ. Παπακωνσταντίνου, με αφορμή και τη πρόσφατη πρόταση του γερμανού υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να μας εξάγει ρεύμα από τον ήλιο», έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και με την Κομισιόν. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Εκείνο που ενδιαφέρει τη Κομισιόν- και συζήτησε στις Βρυξέλλες ο κ. Παπακωσταντίνου- είναι η δυνατότητα για μεγάλες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στον ευρωπαϊκό Νότο, κυρίως στις Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη μεγάλων προγραμμάτων ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, για την αναβάθμιση και την κατασκευή νέων δικτύων μεταφοράς ενέργειας. Όσο για τη Γερμανία, η απόφαση που έλαβε πρόσφατα το κοινοβούλιο να έχει κλείσει μέχρι και το 2022 και το τελευταίο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας, καθιστά ακόμη πιο αναγκαία την άμεση στροφή των μεγάλων γερμανικών ομίλων στην «πράσινη» ενέργεια, προκειμένου να αντικαταστήσουν το μερίδιο αγοράς που θα χάσουν, επεκτεινόμενοι - γιατί όχι - στην Ελλάδα.

Πολλοί οι μνηστήρες

Χαρακτηριστικό είναι το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για το φωτοβολταικό της ΔΕΗ στην Κοζάνη- ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο- όπου ανάμεσα στις 15 κοινοπραξίες οι οποίες έχουν «περάσει» στη β’ φάση, είναι αρκετά μεγάλα ονόματα της γερμανικής ηλιακής βιομηχανίας, όπως οι Q-Cells, Siemens, WurthSolar, και Centrotherm Photovoltaics. Οι εταιρείες αυτές θα δώσουν σκληρή μάχη με αμερικανικές, κινεζικές και ιαπωνικές εταιρείες που μεταξύ άλλων διεκδικούν τη δημιουργία και εκμετάλλευση ενός από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στον κόσμο, που θα κατασκευαστεί σε εκτάσεις συνολικής επιφάνειας 5.200 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της ΔΕΗ, στη θέση των παλαιών και εξαντλημένων λιγνιτωρυχείων της περιοχής.

Γιώργος Φιντικάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:49 - 20 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.