ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι αλλάζει στα βαρέα και ανθυγιεινά - Από 1η Σεπτεμβρίου η νέα λίστα

18:11 - 25 Ιουλ 2011
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Γράφει η Αλεξάνδρα Τόμπρα

Εως το τέλος Αυγούστου η λίστα θα έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό περίπου 80%. Σε ισχύ από 1η Σεπτεμβρίου.

Πάνω από 120.000 εργαζόμενοι εξαιρούνται από τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, σύμφωνα με το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής, ενώ σε αυτό δεν προσδιορίζονται οι ειδικότητες που θα ενταχθούν στον νέο κατάλογο. Ωστόσο παλαιότεροι υπολογισμοί προσδιορίζουν τους νεοεισερχόμενους σε 50.000 εργαζομένους.

Το υπουργείο Εργασίας έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τα επαγγέλματα, που καταρτίζουν τον κατάλογο των βαρέων και ανθυγιεινών, καθώς και τις προτάσεις της επιτροπής, οι οποίες ωστόσο δεν είναι δεσμευτικές για τις τελικές αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας.

Το νέο καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων θα είναι ενιαίο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ θα καθιερωθεί ανάλογο καθεστώς και για ορισμένες ειδικότητες ασφαλισμένων του ΟΓΑ, που μέχρι σήμερα δεν προβλέπονταν (πχ. αγρεργάτες).

Σύμφωνα με τον υπουργό κ. Γ. Κουτρουμάνη «η λίστα είναι ενδεικτική» και «οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την διαβούλευση» με τους κοινωνικούς εταίρους, που θα ξεκινήσεις άμεσα. «Εως το τέλος Αυγούστου η λίστα θα έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό περίπου 80% και η ισχύ της θα ξεκινήσει από την 1η Σεπτεμβρίου», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015 θα ισχύσει μεταβατική περίοδος και οι εργαζόμενοι που έχουν συγκεντρώσει 3.600 ένσημα σε βαρέα επαγγέλματα, θα παραμείνουν στο καθεστώς αυτό (δηλαδή δεν θα θιγούν), ανεξαρτήτως από τον αποχαρακτηρισμό της συγκεκριμένης ειδικότητας.

Επίσης, όσοι ενταχθούν στη νέα λίστα ή θα αποχωρήσουν από αυτή χωρίς να συγκεντρώνουν τα παραπάνω ένσημα (3.600), θα λάβουν στην σύνταξή τους κάποια προσαύξηση, αναλόγως με το χρόνο που έχουν διανύσει στο συγκεκριμένο ασφαλιστικό καθεστώς. «Κανείς δεν θα χάσει το όφελος που προκύπτει από την μέχρι τώρα ασφάλισή του», σημείωσε ο κ. Κουτρουμάνης.

Συνημμένα αρχεία:
Τελευταία τροποποίηση στις 00:39 - 26 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.