ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από το σχέδιο Μάρσαλ... στο σχέδιο Μέρκελ

11:31 - 26 Ιουλ 2011
stavroula

Από stavroula

Με στόχο τις γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, την Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Σέλερ, συγκαλεί διάσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εξετασθεί υπό ποιες προϋποθέσεις γερμανικές επιχειρήσεις είναι διατεθειμένες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Την Πέμπτη, οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν σε ένα νέο πακέτο βοήθειας προς  την Ελλάδα με τον δημόσιο τομέα να συνεισφέρει 109 δις ευρώ και τον ιδιωτικό άλλα 50  περίπου μέσω ανταλλαγής, μετακύλισης και επαναγοράς ομολόγων. Το νέο  πρόγραμμα περιλαμβάνει και ένα "Σχέδιο Μάρσαλ" για την επανεκκίνηση της ελληνικής  οικονομίας, που βρίσκεται σε ύφεση για τρίτη συνεχή χρονιά.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Philipp Roesler ζήτησε την διαμόρφωση εθνικής  και πανευρωπαϊκής στρατηγικής για επενδύσεις στην Ελλάδα και στις συναντήσεις της  Τετάρτης θα επιδιώξει την στήριξη των γερμανικών επιχειρήσεων προς την κατεύθυνση  αυτή.

Οι επιχειρηματικοί σύνδεσμοι εξέφρασαν το έντονο ενδιαφέρον των γερμανικών  επιχειρήσεων να επενδύσουν στην Ελλάδα με την προϋπόθεση όμως ότι θα βελτιωθεί  το επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα.

"Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα επενδυτικό πρόγραμμα, ένα επιχειρηματικό πλάνο,  ένα πλάνο για να αλλάξουμε την ελληνική οικονομία", δήλωσε ο Markus Kerber, γενικός  διευθυντής του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI).

Οι επιχειρηματικοί σύνδεσμοι ευελπιστούν ότι το Βερολίνο θα μπορέσει να τους  προσφέρει καλύτερα κίνητρα για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ο Volker Treier του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου της Γερμανίας  δήλωσε ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις έχουν πιστωτικές δυσκολίες στην Ελλάδα.

Ο Treier δήλωσε ότι γερμανική επενδυτική τράπεζα θα μπορούσε  ενδεχομένως να προσφέρει δάνεια με επιτόκια που να διευκολύνουν τις επενδύσεις στην  Ελλάδα. 

Αυτή είναι μία από τις επιλογές για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα που ίσως  συζητηθεί στην σύσκεψη της Τετάρτης, είπε.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε  διαδοχικές συναντήσεις με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schaeuble και  τον υφυπουργό Οικονομίας και Τεχνολογίας Bernhard Heitzer και κατέληξαν από κοινού  σε ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης για την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας  μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας, ο Roesler είπε  ότι η Γερμανία θα μπορούσε να παίξει συμβουλευτικό ρόλο με το γερμανικό κέντρο  επενδύσεων "Germany Trade and Invest" να συμβάλει στην εξεύρευση επενδυτών.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:08 - 26 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.