ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εντός Αυγούστου τα «ραβασάκια» της περαίωσης σε πάνω από 500.000 φορολογούμενους

09:26 - 29 Ιουλ 2011
stavroula

Από stavroula

Όλοι οι παραπάνω φορολογούμενοι έχουν τώρα την ευκαιρία να περαιώσουν τις ανέλεγκτες χρήσεις τους, διαφορετικά η εφορία θα τους ελέγξει με διαδικασίες-εξπρές.

Ραβασάκια με την περαίωση, πριν καν τελειώσουν τα μπάνια του λαού, δηλαδή προς το τέλος Αυγούστου θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες.


Τα ειδοποιητήρια αυτά θα απευθύνονται σε 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες που είχαν «γυρίσει την πλάτη» στην αρχική ρύθμιση, καθώς και σε όσους εντάχθηκαν σε αυτήν, αλλά μόνο για ορισμένες από τις εκκρεμείς φορολογικές χρήσεις της περιόδου 2000-2009. Αφορούν επίσης σε όσους εξαιρέθηκαν από την πρώτη ρύθμιση, δηλαδή μεγαλοϊδιοκτήτες ελεύθερους επαγγελματίες με ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ και επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 20 εκατ. € και ως 40 εκατ. €.


Όλοι οι παραπάνω φορολογούμενοι έχουν τώρα την ευκαιρία να περαιώσουν τις ανέλεγκτες χρήσεις τους, διαφορετικά η εφορία θα τους ελέγξει με διαδικασίες-εξπρές. Πρόκειται σύμφωνα με τους υπολογισμούς για πάνω από 500.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία θα πρέπει να αποδεχθούν εντός 5 ημερών τα σημειώματα περαίωσης που θα τους αποσταλούν. Αν δεν το κάνουν, θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος με διαδικασίες - εξπρές. Όσοι δεν παραλάβουν ειδοποιητήρια, θα μπορούν από μόνοι τους να υποβάλλουν σημειώματα, με καταληκτική ημερομηνία την 31η Οκτωβρίου 2011.


Τα βιβλία


Όπως ακριβώς προέβλεπε και η αρχική ρύθμιση, έτσι και τώρα, όσοι ενταχθούν σε αυτήν, δηλαδή εξοφλήσουν τους πρόσθετους φόρους που θα αναγράφει το σημείωμα, θα μπορούν να «κάψουν» τα βιβλία τους ως και τη χρήση του 2005. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι υποχρεωτική είναι η περάιωση της πρώτης κατά σειρά ανέλεγκτης χρήσης αλλά και των συνεχόμενων με αυτήν που υπάγονται στη ρύθμιση.


Πως υπολογίζονται οι φόροι


Όσο για το ποσό του επιπλέον φόρου, θα υπολογίζεται βάσει των ακαθάριστων εσόδων, πολλαπλασιαζόμενα με συντελεστή 2%. Εν συ6νεχεία και αναλόγως των ακαθάριστων εσόδων, θα εφαρμόζεται συντελεστής προοδευτικότητας από 1 μέχρι και 1,30. Μετά τους παραπάνω υπολογισμούς, στο τελικό ποσό που θα προκύψει θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 20%, με εξαίρεση τις ΑΕ και ΕΠΕ όπου ο φόρος θα επιβάλλεται με συντελεστή 25%. Ασχετα με τα ποσά της περαίωσης που θα προκύψουν βάσει της παραπάνω διαδικασίας, υπάρχουν συγκεκριμένα ελάχιστα ποσά φόρου ανά χρήση, 300 , 500 και 700 €.


Πότε καταβάλλεται η α’ δόση


Σημειωτέον ότι η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από εκείνον εντός του οποίου το εκκαθαριστικό έγινε αποδεκτό, και οι υπόλοιπες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των αντίστοιχων επόμενων μηνών, χωρίς να απαιτείται πρώτα ειδοποίηση προς τον υπόχρεο.


Με την αποδοχή του σημειώματος καταβάλλεται προκαταβολή 20% του συνολικού ποσού της οφειλής που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα. Το ποσό αυτής της προκαταβολής, δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 500 €, εκτός κι αν το ποσό της συνολικής οφειλής είναι κάτω των 500 €.


Γιώργος Φιντικάκης




Τελευταία τροποποίηση στις 14:04 - 29 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.