ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παπανδρέου προς Μπαρόζο: “Να ενισχυθεί θεσμικά η Ευρώπη”

08:39 - 05 Αυγ 2011
Δημήτρης

Από Δημήτρης

Την ανάγκη ενίσχυσης του «θεσμικού ιστού» της Ευρώπης, προκειμένου να πάψει η ΕΕ να ακολουθεί τις αγορές και να βρεθεί μπροστά από αυτές, υπογραμμίζει σε απαντητική επιστολή που απηύθυνε στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Oι πιέσεις στις αγορές αντανακλούν τον έντονο σκεπτικισμό που  υπάρχει για τη δυνατότητα της ευρωζώνης να αντιμετωπίσει την κρίση, είπε την Παρασκευή ο  πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε απαντητική επιστολή του προς τον πρόεδρο της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso. 
"Συμμερίζομαι την άποψή σας ότι οι πρόσφατες εξελίξεις αντανακλούν κατά κύριο λόγο έναν  αυξανόμενο σκεπτικισμό σε ό,τι αφορά τη συστημική ικανότητα της ζώνης του ευρώ να  αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη κρίση", είπε ο Παπανδρέου στην επιστολή του με την οποία  απαντά σε επιστολή του Barroso στις 3 Αυγούστου.
"Γι' αυτό ακριβώς πιστεύω ότι, εκτός από την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων που  ελήφθησαν στις 21 Ιουλίου, θα χρειαστεί συνεχής προσπάθεια για περαιτέρω θεσμική  αναβάθμιση, έτσι ώστε να είμαστε πάντα μπροστά από τις εξελίξεις και όχι πίσω από αυτές",  πρόσθεσε.

Μπαρόζο: Να λειτουργήσει επιτέλους ο EFSF

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο απέστειλε επιστολή στους πρωθυπουργούς των κρατών – μελών της Ε.Ε ζητώντας τον ταχύ επανα-προσδιορισμό όλων των στοιχείων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF), συμπεριλαμβανομένου και του ύψους των κεφαλαίων του μηχανισμού.

Η Ευρώπη πρέπει να συζητήσει πόσο περαιτέρω μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα τόσο του EFSF όσο και του ESM (που αναλαμβάνει από το 2013) ώστε να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης, δηλώνει ο κ.Barroso."Καλώ για ταχεία επανεξέταση όλων των παραγόντων που σχετίζονται με το EFSF, και δευτερευόντως το ESM, ώστε να εξασφαλιστεί ότι είναι αρκούντως εξοπλισμένοι μηχανισμοί για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος μετάδοσης".

Εκπρόσωπος της Κομισιόν επεσήμανε ότι η έκκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά και το μέγεθος των κεφαλαίων του EFSF.

Στην επιστολή του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνει πως η έκκλησή του για επαναπροσδιορισμό του EFSF δεν αποδίδεται μόνο στις τελευταίες εξελίξεις ως προς την Ιταλία και την Ισπανία.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:23 - 05 Αυγ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.